​Angajații caselor de asigurări de sănătate - județene și din Capitală - vor începe de astăzi efectuarea plăților pentru spitale, servicii medicale și medicamente, după ce proiectul de lege ce prevede majorarea salariilor acestora a fost adoptat de Parlament, anunță Andrei Baciu, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Andrei BaciuFoto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege prin care se majorează veniturile personalului de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. S-au înregistrat 203 voturi "pentru", unul "împotrivă" şi 55 abţineri, potrivit Agerpres.

Potrivit noilor prevederi, salariul şi celelalte drepturi ale personalului CNAS şi al caselor de asigurări se vor stabili "la nivelul maxim de salarizare aflat în plată aferent funcţiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului".

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ.

​O parte dintre angajaţii Caselor de Asigurări de Sănătate - județene și din Capitală - anunțaseră ieri că vor protesta, astăzi, în fața sediului Ministerului Sănătății și Guvernului. Ei au amenințat, de asemenea, cu sistarea plăţilor către spitale şi furnizorii de servicii medicale, fiind nemulțumiți de salarii.

Angajaţii CNAS au început, din 2 noiembrie, un protest pe perioadă nederminată, fiind nemulţumiţi de faptul că salariile lor nu au mai crescut din 2018.

„Ca urmare a discuțiilor avute acum cu liderii sindicali, am fost asigurat că angajații caselor de asigurări de sănătate vor începe de astăzi efectuarea plăților pentru spitale, servicii medicale și medicamente. Practic, astăzi se deblochează criza din sănătate, ca urmare a eforturilor depuse de colegii mei liberali, care au reușit să impună adoptarea proiectului de lege care răspunde solicitărilor angajaților CNAS”, a anunțat marți președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu.

„Le mulțumesc pentru susținere colegilor liberali și în mod special președintelui PNL, Nicolae Ionel Ciucă, care au înțeles cât de important este să deblocăm criza din sănătate. Fac mențiunea că adoptarea proiectului nu pune presiune pe bugetul de stat și că modificările implică strict fondurile proprii ale CNAS”, mai spune Andrei Baciu.

„În același timp, am reparat o inechitate, pentru că profesioniști din domeniul asigurărilor sociale de sănătate câștigau mult mai puțin decât angajați din alte instituții cu funcții similare. Un sistem nu poate fi cu adevărat performant și eficient fără oameni profesioniști și motivați. Este un proces început de câteva luni de zile care se finalizează într-o perioadă plină de provocări, însă orice amânare a soluționării ar fi echivalat cu un blocaj”, adaugă președintele CNAS.