Sistemul medical ar putea avea funcţională, în termen de doi - trei ani, o platformă digitală cu informaţii în domeniu care să încorporeze mai multe baze de date, a declarat miercuri Tiberius Brădăţan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Card de sănătateFoto: AGERPRES

„În momentul de faţă există dorinţa la nivelul Ministerului Sănătăţii, având în vedere că prin componenta PNRR pe partea de informatizare putem să primim fonduri, să dezvoltăm sistemul informatic, să avem un proiect de program naţional numit SEGIS. Este un serviciu de gestionare a informaţiilor din sănătate care va cuprinde o platformă de date foarte multe, foarte importante legate atât de activitatea spitalelor, cât şi de partea de activitate în care este implicată şi CNAS, dar mai mult legat de costurile care se fac în sănătate atât legate de personal, adică angajările din sănătate şi costurile efective generate de acest lucru, cât şi partea de activitate spitalicească. În momentul în care vom avea această platformă, toate datele - cantităţi uriaşe de date vor putea fi prelucrate în funcţie de interesul de moment al celor care lucrează în sănătate. Nu va fi un acces liber, ci ierarhizat în funcţie de nivelul de la care se accesează sistemul", a afirmat Tiberius Brădățan în cadrul dezbaterii Speranţa de viaţă sănătoasă şi productivitatea în economie: problema României, potrivit Agerpres.

Secretarul de stat mai spune că se încearcă integrarea mai multor baze de date din sănătate, pentru a rezulta o imagine de ansamblu. "Provocarea pentru noi este ca în următorii doi - trei ani să avem această bază de date", a transmis Brădăţan.

Tiberius Brădățan a subliniat că pentru înfiinţarea acestei baze de date este necesară o legislaţie specifică: „Deocamdată suntem în faza în care trebuie să avem şi din punct de vedere legislativ baza pentru a putea să o înfiinţăm în aşa fel încât să poată fi eficient securizată.”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății adaugă că este necesară o îmbunătăţire a programului informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi interconectarea lui în cadrul viitoarei platforme: „Programul CNAS este un program vechi, de 20 de ani. Este normal că trebuie să sufere nişte îmbunătăţiri, să se treacă la alt nivel. Mai importantă va fi interconectarea lui în cadrul platformei mari. (...) De data aceasta, faţă de alte dăţi, există şi banii care pot fi accesaţi pentru că de multe ori ne izbeam de lipsa de finanţare.”

Declarația secretarului de stat în Ministerul Sănătății vine în contextul în care, în ultimele zile, au existat din nou probleme cu funcționarea platformei informatice a asigurărilor de sănătate (PIAS).

CNAS a anunțat miercuri că „disfuncționalitățile” din ultimele zile „nu au fost rezolvate în totalitate”. Casa de Asigurări de Sănătate a mai precizat că „face eforturi pentru remedierea cât mai urgentă a situației” și spune că „sistemul informatic al asigurărilor sociale de sănătate este subdimensionat şi construit pe tehnologii şi echipamente învechite”.

Citește și: