Medicii de familie și medicii din ambulatoriul clinic de specialitate pot acorda în continuare consultații medicale la distanță pentru pacienții cu afecțiuni cronice și boli cu potențial endemo-epidemic, prevede o Ordonanță de Urgență adoptată joi.

HotNews.roFoto: Hotnews

De asemenea, terapiile psihiatrice și serviciile conexe actului medical furnizate de psihologi și logopezi se pot acorda în continuare la distanță.

Consultațiile la distanță se validează fără a fi necesară utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia, precizează Ministerul Sănătății.

Ordonanța de Urgență a fost adoptată joi de Guvern, la propunerea Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Hotnews.ro a scris pe larg despre faptul că medicii de familie și medicii specialiști din ambulator nu mai pot acorda, de la 1 aprilie, consultații medicale la distanță și rețete online, permise temporar în perioada pandemiei.

Măsura a stârnit atât nemulțumirea medicilor, care spun că au sperat ca telemedicina, permisă temporar în pandemie, să devină o normalitate și după pandemie, cât și nemulțumirea pacienților, o parte dintre ei obișnuindu-se cu aceste consultații și preferându-le, atunci când este posibil, din lipsă de timp.

Medicii de familie anunțaseră că de la 1 aprilie nu mai pot fi acordate consultații la distanță decât pentru afecțiuni cronice, limitate la o singură consultație la distanță sau una în cabinet pe lună, precum și pentru bolile cu potențial endemoepidemic care necesită izolare, prevăzute la pct. II din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 423/2020, limitate la două consultații/episod.

Citește și: