​Medicii de familie anunță că, începând de luna aceasta, nu mai pot acorda rețete online - cu excepția rețetei lunare pentru pacienții cronici - și nici consultații la distanță. Măsurile au fost posibile pe perioada pandemiei, însă odată cu încetarea stării de alertă, ele urmau să nu mai fie posibile de la data de 1 a lunii următoare ridicării stării de alertă - 1 aprilie. Totuși, medicii de familie și presa au cerut autorităților soluții încă de acum o lună, însă acestea nu au venit.

Coada la medicFoto: AGERPRES

Fără consultații la distanță și rețete online. Reîncepe alergătura după scrisori medicale pentru o rețetă

Principalele schimbări de luna aceasta în cabinetele medicilor de familie, în urma renunțării la starea de alertă - o sinteză realizată de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie:

  • „Cu excepția consultațiilor la distanță, nu mai putem acorda consultații fără prezentarea cardului de asigurat!”
  • Consultațiile la distanță (cunoscute în limbajul curent și ca „online” sau „telemedicină”) nu mai pot fi acordate începând cu 1 aprilie 2022 decât pentru afecțiuni cronice, limitate la o singură consultație la distanță și una în cabinet pe lună, precum și pentru bolile cu potențial endemoepidemic care necesită izolare, prevăzute la pct. II din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 423/2020, limitate la două consultații/episod. Acestea din urmă sunt doar următoarele: amibiaza (dizenterie amibiană), antraxul, bruceloza, difteria, febra butonoasă, febra galbenă, febrele paratifoide A, B, C, febra Q, febra recurentă, febra tifoidă, filarioza, dracunculoza, hepatita virală acută, holera, infecția gonococică, infecția HIV, leishmaniozele, lepra, leptospiroza, limfogranulomatoza inghinală benignă, malaria, meningita meningococică și meningococemia, morva, melioidoza, ciuma, poliomielita și alte neuroviroze paralitice, psitacoza-ornitoza, rabia, scarlatina, sifilisul, șancrul moale, tetanosul, tifosul exantematic, tuberculoza, tularemia, tusea convulsivă și COVID-19. Precizăm că pentru niciuna dintre bolile cu potențial endemoepidemic diagnosticul de certitudine nu poate fi pus prin consultație la distanță, fiind necesară evaluarea clinică, biologică și/sau paraclinică și/sau consult de specialitate boli infecțioase.”
  • „Cu excepția urgențelor medico-chirurgicale, definite conform ordinului nr. 2021/691/2008, toate tipurile de servicii medicale din asistența medicală primară se acordă numai cu programare telefonică realizată cu minimum 24 ore înainte acordării serviciului, conform ordinului MS/CNAS nr. 44/53/2010. Programarea este necesară și conform regulilor de bună practică medicală pentru organizarea pe diferite paliere orare a tipurilor de servicii oferite de cabinet, în timpul programului de lucru al cabinetului – consultații pentru afecțiuni acute/subacute, consultații pentru afecțiuni cronice, consultații preventive, vaccinare, testare, eliberare adeverințe și alte acte suport, emitere certificate concediu medical pentru perioada de izolare covid-19, consultații la distanță și monitorizări covid-19, servicii adiționale, diagnostice și terapeutice, în funcție de serviciile oferite de cabinet. Nimeni nu își dorește cozi la cabinetele de medicina familiei și pacienți care să se îmbolnăvească așteptând cu orele pe holurile cabinetelor.”

  • „Serviciile adiționale, diagnostice și terapeutice anunțate de CNAS și Ministerul Sănătății prin intermediul mass-media în ultimele zile pot fi acordate numai ca o consecinţă a actului medical propriu al medicului de familie și numai pentru persoanele asigurate înscrise pe lista medicului de familie care recomandă efectuarea lor. De asemenea, decizia de a acorda consultațiile și efectua serviciile la cabinet, la domiciliu, la locul solicitării în timpul programului de lucru al cabinetului sau prelungit prin act adițional este a medicului de familie, în funcție de starea pacientului și de disponibilitatea locurilor de programare conform reglementărilor contractuale stabilite de CNAS. Pentru investigațiile și tratamentele recomandate de serviciile județene de ambulanță, ambulatoriul de specialitate sau spital, sau de clinici și spitale private fără contract cu casa de asigurări, medicii de alte specialități din toate aceste unități medicale au în continuare obligația de a se asigura că pacienții pot respecta recomandările primite (de ex. administrare tratament intramuscular, intravenos la 6-8-12 ore, perfuzii intravenoase ș.a.). Cabinetele de medicina familiei pot efectua serviciile doar în condițiile prezentate anterior și în limita plafonului contractat.”
  • „Prin încetarea stării de alertă și reintroducerea restricțiilor de prescriere în medicina de familie, anumite medicamente pentru afecțiuni cronice nu mai pot fi prescrise de medicul de familie decât în baza scrisorilor medicale conforme emise de medicii de alte specialități din cabinetele din ambulatoriul de specialitate sau spital, care au contract cu casa de asigurări. Scrisorile medicale au o valabilitate de 1, 3, 6, 12 luni ș.a.m.d, conform duratei tratamentului precizate de medic în scrisoarea medicală și în conformitate cu protocoalele terapeutice elaborate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății. Medicul de familie nu mai poate prescrie compensat/gratuit tratamentul bolnavilor cronici fără scrisoarea medicală valabilă și conformă, pentru medicamentele supuse acestor reguli de prescriere.”

„În urmă cu o lună sesizam Administrația Prezidențială, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate cu privire la consecințele încetării stării de alertă pentru pacienți. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a fost invitată și a mers alături de Societatea Naţională de Medicina Familiei la CNAS pentru a discuta despre ceea ce autoritățile trebuiau să facă pentru a elimina acele consecințe, sau măcar să comunice pacienților pentru a-i pregăti asupra revenirii la „normalitatea” sistemului de sănătate dinaintea pandemiei. Am fost asigurați că imediat ce actele normative vor fi aprobate comunicarea va avea loc. Am așteptat campania de informare din partea CNAS și a Ministerului Sănătății, însă fără folos”, afirmă reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Medicii de familie mai spun că își cer scuze pacienților și aparținătorilor „pentru situațiile în care suntem puși de autorități față de dumneavoastră” și recomandă cabinetelor de medicina familiei să afișeze materialele informative pentru pacienți și aparținători.

Alexandru Rafila, întrebat încă de acum o lună dacă ia în calcul soluții pentru ca pacienții să nu fie puși pe drumuri: „Medicii pot organiza activitatea astfel încât să își consulte pacienții”

Medicii de familie au atras atenția public, încă de la începutul lunii martie, când autoritățile se pregăteau de ridicarea stării de alertă și a tuturor restricțiilor, că o parte dintre serviciile medicale care au fost posibile în timpul stării de alertă - precum acordarea de consultații medicale la distanță și rețete online, în situațiile în care și pacietul cere aceste lucruri - nu vor mai fi posibile. Medicii de familie au cerut încă de atunci autorităților soluții legale pentru ca aceste servicii să fie în continuare posibile, atunci când și pacienții își doresc și nu vor să fie puși pe drumuri.

Pe 8 martie, într-o conferință de presă la Ministerul Sănătății în care a anunțat ridicarea stării de alertă și a tuturor restricțiilor, începând din 9 martie, Alexandru Rafila a fost întrebat de reporterul HotNews.ro dacă este adevărat că aceste servicii medicale nu vor mai fi posibile la distanță odată cu încetarea stării de alertă și dacă autoritățile au în vedere soluții pentru ca pacienții să nu fie puși pe drumuri (întrebarea reporterului HotNews.ro și răspunsul ministrului Sănătății, începând cu minutul 29:38 al clipului video):

Reporter HotNews.ro: „Medicii se plâng că nu vor mai putea acorda consultații la distanță, rețete online și așa mai departe, odată cu ridicarea stării de alertă.”

Alexandru Rafila: „Care medici?”

Reporter HotNews.ro: „Există un comunicat al Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.”

„Știu, cunosc comunicatele doamnei doctor Joițanu (Alexandru Rafila făcea referire la Raluca Zoițanu, medic de familie și președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, căreia i-a pronunțat numele greșit - n.red.)... Știți care este problema? Eu mă întreb ce se întâmpla în anul 2019, când aceste servicii medicale nu erau acordate la distanță, ci erau acordate prin programarea, primirea, consultul pacienților, îndrumarea pacienților. Eu cred că, încet-încet, și medicii de familie pot să facă aceleași lucruri”, a fost reacția ministrului Sănătății, la întrebarea reporterului HotNews.ro.

„Medicii de familie se referă la aceste lucruri în contextul pandemiei. Încă avem 5.000 de cazuri pe zi, iar pacienții vor sta la coadă pe hol”, a insistat reporterul HotNews.ro.

Răspunsul ministrului Sănătății: ”În contextul pandemiei există măsuri de protecție individuală, medicii pot să indice și pacienților să își pună o mască de protecție (în condițiile în care începând de a doua zi, din 9 martie, obligativitatea purtării măștii de protecție în spații închise a fost ridicată de autorități - n.red.), pot organiza activitatea încât să poată să își consulte pacienții. Și cred că este important pentru toată lumea să îi și testeze, dacă sunt simptomatici, le-am oferit această posibilitate, le-am oferit o sumă absolut acoperitoare pentru acest serviciu și cred că ar fi foarte bine ca și medicii de familie să înțeleagă că efortul la care participăm cu toții este un efort în care trebuie să fim solidari unii cu alții.”