​INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 26 februarie 2021, 9:06 Actualitate | Sanatate


COVID-19
Foto: Pixabay
Exceptând o ușoară creștere în ultimele zile, numărul cazurilor de îmbolnăviri de COVID-19 a scăzut substanțial în România în ultimele 2-3 luni, la fel și în alte țări europene. Virusul care ne-a dat viața peste cap în ultimul an a sfidat încă o dată toate calculele, cu toate că mulți specialiști vorbeau despre o creștere iminentă a numărului de cazuri la două săptămâni după sărbătorile de iarnă, în jurul datei de 15 ianuarie. Acum se vorbește tot mai mult despre un al treilea val, datorat mai ales noilor tulpini ale virusului. Cât de puternic va fi însă acest al treilea val și când este el așteptat? HotNews.ro a stat de vorbă cu doi dintre cei mai cunoscuți specialiști din România - medicul epidemiolog Doina Azoicăi, președintele Comisiei de Epidemologie din cadrul Ministerului Sănătății și al Societății Naționale de Epidemiologie și Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și consilier onorific al medicului Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Vineri, 26 februarie, s-a împlinit exact un an de la primul caz de COVID-19 confirmat în România. În 26 februarie 2020 în România a fost confirmat primul caz de infectare cu noul coronavirus. Este vorba despre un bărbat de 20 de ani din județul Gorj care intrase în contact cu un italian diagnosticat cu această boală. Bilanțul, la un an: 791.971 de îmbolnăviri, 20.167 de persoane decedate. De la debutul pandemiei, 733.616 persoane au fost declarate vindecate.

Info pe scurt:


 • Al treilea val, mai blând decât al doilea. Cel mai probabil, al treilea val va veni, dar nu va fi de intensitatea celui de-al doilea, când țara noastră atingea și 10.000 de noi cazuri pe zi, în toamna trecută, declară, pentru HotNews.ro, medicul epidemiolog Doina Azoicăi.
 • Când vine valul 3? Undeva la mijlocul lunii martie - începutul lunii aprilie am putea începe să începem să avem o nouă creștere consistentă a numărului de cazuri, odată ce noua tulpină din Marea Britanie va deveni dominantă, inclusiv în România, afirmă Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică.
 • Cifrele oficiale, doar vârful icebergului. Totuși, virusul și evoluția lui au fost mereu imprevizibile și vor continua să fie așa, iar scăderea numărului de cazuri ar putea fi mai fragilă decât pare, având în vedere faptul că "cifrele (oficiale - n.red.) relevă doar un vârf al icebergului", subliniază prof. dr. Doina Azoicăi.
 • Teste rapide gratuite pentru a ști exact numărul de îmbolnăviri. O posibilă soluție pentru a avea o situație clară a numărului de cazuri, propusă de Răzvan Cherecheș: introducerea de teste rapide antigenice de calitate, cu sensibilitate de aproape 99%, "aproape similar cu testele PCR. Dacă aceste teste s-ar oferi gratuit în farmacii sau distribuite gratuit în cabinetele medicilor de familie, unde să fie recoltate de oameni care știu să recolteze corect un test rapid și să raporteze fiecare teste aplicat, atunci am avea o idee clară. Cum nu facem asta, nu avem o situație clară."
 • A ajutat începerea campaniei de vaccinare la scăderea numărului de cazuri în țara noastră? Specialiștii consultați de HotNews.ro au păreri împărțite în această privință.
 • Veștile bune din alte țări: unde și de ce a scăzut numărul de îmbolnăviri. Marea Britanie, Portugalia, Irlanda, Israel sunt acum pe o scădere semnificativă a numărului de cazuri, spune profesorul Răzvan Cherecheș. Și Africa de Sud a reușit să scadă la valorile dinaintea apariției tulpinii mutante, iar toate aceste scăderi se datorează măsurilor de protecție și restricțiilor. În Israel, creșterea numărului de cazuri, care s-a datorat noii tulpini, a fost în special în rândul tinerilor, în condițiile în care Israelul a prioritizat la vaccinare persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

"Cifrele oficiale, doar vârful icebergului". Cum ajungem la numărul real de cazuri


Numărul de cazuri a scăzut categoric în ultimele luni, însă scăderea ar putea să nu fie atât de mare pe cât o arată cifrele, spun ambii specialiști consultați de HotNews.ro, Doina Azoicăi și Răzvan Cherecheș.

"Cifrele relevă doar un vârf al iceberg-ului. Cauzele care au stat, în ultima perioadă, la baza scăderii numărului de cazuri pot fi interpretate la modul optimist sau mai puțin optimist. Mai puțin optimist, am putea estima că această scădere a numărului de cazuri poate să fie influențată de numărul de testări zilnice, care, cum am constatat, fluctuează. La 10.000 de testări la nivel național sigur că identificarea persoanelor infectate este mai redusă", afirmă epidemiologul Doina Azoicăi, șefa Comisiei de Epidemiologie din Ministerul Sănătății.

"Un alt motiv este, evident, și utilizarea testărilor rapide, de tip antigen, la care populația are acces, dar, în cazul în care testul iese pozitiv, rezultatul nu este declarat. În mod normal, în aceste situații ar trebui anunțat medicul de familie sau Direcția de Sănătate Publică, chiar dacă persoana nu este spitalizată, ci se rezumă doar la confirmarea statusului de pozitiv și rămâne în izolare la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie", adaugă Doina Azoicăi.

Prof. dr. Doina Azoicăi

Profesorul de Sănătate publică Răzvan Cherecheș spune, la rândul său, că în acest moment, în toate țările europene se vede o ușoară creștere, care se datorează, în principal, tulpinii noi din Marea Britanie, creștere care vine însă după o lungă perioadă de scădere. "Dar înaintea acestei creșteri, la nivel global se vedea o scădere - excepție făceau Marea Britanie, Irlanda, Portugalia, adică țările care aveau deja o explozie de cazuri, din cauza tulpinii noi."

Despre această scădere, Răzvan Cherecheș spune cu sinceritate că "nu știm cu exactitate de unde a apărut", dar amintește și el că o posibilă explicație ar fi folosirea pe cont propriu a testelor rapide: "În țara noastră, noi avem acum o situație aparte, în sensul că, în momentul în care se apropiau sărbătorile de iarnă, atunci s-a dat drumul testelor rapide. Iar testele rapide au adus o eroare sistematică masivă în sistem, pentru că oamenii își cumpără testele, le aplică acasă și, dacă testul este pozitiv, de multe ori se izolează și nu mai raportează, din cauza lipsei de încredere în Direcțiile de Sănătate Publică, din cauza felului în care s-a făcut managementul anchetelor epidemiologice. În acest fel, practic, o mulțime de cazuri dispar complet de pe hartă și nu mai pot fi identificate."

În plus, nimeni nu știe clar câte astfel de teste se vând în farmacii: "Mai mult, nu avem nici măcar o situație clară a numărului de teste care se vând în farmacii. Dacă am avea o situație clară a numărului de teste vândute, am avea și o idee despre câte teste se aplică și câte teste sunt pierdute."

"În cazul unui test cu sensibilitate de doar 50% este ca și cum ai da cu banul"


Care este, în opinia lui Răzvan Cherecheș, singura modalitate de "a aduce la suprafață" numărul real de cazuri? "Introducerea de teste rapide antigenice de calitate, pentru că există și teste care au sensibilitate de aproape 99%, aproape similar cu testele PCR. Dacă aceste teste s-ar oferi gratuit în farmacii sau distribuite gratuit în cabinetele medicilor de familie, unde să fie recoltate de oameni care știu să recolteze corect un test rapid și să raporteze fiecare teste aplicat, atunci am avea o idee clară. Cum nu facem asta, nu avem o situație clară."

Ce avem noi acum pe piață în materie de teste rapide variază între 50% și 90% ca sensibilitate. explică specialistul în Sănătate publică Răzvan Cherecheș: "Unele sunt foarte slabe, de calitate foarte proastă, iar altele de calitate bună. În cazul unui test cu sensibilitate de doar 50% este ca și cum ai da cu banul, dacă ești infectat sau nu. Prețul acetor teste nu reflectă neapărat calitatea, pentru că există și niște strategii de piață - crești prețul unui test de calitate inferioară pentru a îl face să pară mai dezirabil. Există rapoarte ale CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite) care analizează calitatea acestor teste, ele ar trebui publicate și anunțat acest lucru."

Profesorul Răzvan Cherecheș

Pe de altă parte, dincolo de testele care sunt în farmacii și care fac să dispară cazuri, se vede o foarte ușoară scădere a numărului de cazuri internate pe secțiile de Terapie Intensivă, adaugă Răzvan Cherecheș. "Secțiile de Terapie Intensivă au o inerție foarte mare, pentru că o persoană infectată cu COVID-19 internată pe secția de Terapie Intensivă, cu simptome severe, stă acolo internată săptămâni întregi. Ceea ce înseamnă că scăderea de acum reflectă, mai degrabă, măsurile luate acum câteva săptămâni. Nu reflectă situația de acum. Este o inerție mai mare chiar decât la rata de incidență, care are inerție de 14 zile."

Iar pentru scăderea aceasta din secțiile de Terapie Intensivă "nu am nicio explicație", mărturisește Răzvan Cherecheș. "Am vorbit și cu alți colegi epidemiologi și nu înțelegem exact. Eu, sincer, am anticipat că după sărbătorile de iarnă vom avea o creștere a numărului de cazuri, pentru că oamenii au fost relaxați, mai mult sau mai puțin s-au respectat regulile. Cu toate acestea, nu am avut creșterea anticipată. Nu am o explicație pentru acest lucru."

Cauzele "optimiste" ale scăderii numărului de îmbolnăviri


Pe lângă testele rapide care rămân deocamdată o enigmă, avem și "cauze optimiste" ale scăderii numărului de cazuri, spune medicul epidemiolog Doina Azoicăi: "Cauzele optimiste - și eu cred în aceste cauze optimiste - ar putea fi rezultatul campaniei de vaccinare - peste 800 de mii de vaccinări făcute până acum, ceea ce, sigur, influențează și reduce din numărul persoanelor care ar putea să fie la risc de a se infecta. În țara noastră, campania de vaccinare are un impact bun asupra acestei evoluții epidemiologice spun eu favorabile, pentru că, chiar și dacă apar cazuri la persoane vaccinate de curând (care nu au apucat să dezvolte suficienți anticorpi - n.red.), ele nu mai sunt de o gravitate mare sau care să necesite spitalizarea."Doina Azoicăi afirmă că "la nivelul întregii Europe s-a înregistrat în ultima perioadă o scădere a numărului de cazuri, dar acest lucru trebuie interpretat și în contextul factorilor despre care vorbeam mai devreme - fie legați de testare, fie legați de acoperirea vaccinală, care începe să crească în toată Europa odată cu începerea campaniilor de vaccinare".

Nu se mai pune problema unui nou lockdown, chiar dacă "nu avem certitudini față de acest virus"


Noile tulpini, precum cele din Marea Britanie și din Africa de Sud vor aduce o creștere a numărului de cazuri, însă cel de-al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea, când țara noastră depășea și pragul de 10.000 de noi cazuri pe zi, spune medicul epidemiolog Doina Azoicăi: "dat fiind faptul că pentru tulpinile din Marea Britanie, vaccinarea este eficientă pentru prevenirea infectării, ne așteptăm să vină un al treilea val, dar nu de intensitatea celui de-al doilea val. La noi vârfurile au fost în perioada aprilie-mai (primul val) și în lunile de toamnă, până în decembrie-ianuarie (al doilea val)."

În plus, nu se mai pune problema că vom ajunge într-o nouă situație de lockdown, subliniază președintele Comisiei de Epidemiologie din cadrul Ministerului Sănătății: "Chiar dacă circulația tulpinii din Marea Britanie se va intensifica și la noi, ca și în alte țări, totuși numărul de persoane vaccinate va conta foarte mult pentru amplitudinea acestui nou val."

Totuși, ține să sublinieze Doina Azoicăi, "totul este o probabilitate, nu putem face un pronostic exact la momentul de față. Nu avem certitudini față de acest virus, care s-a dovedit imprevizibil. Singura certitudine este legată de recomandările vizavi de ce trebuie să facem pentru a evita creșteri mari ale numărului de infectări."


"Se vorbește că al treilea val va veni în această primăvară, ceea ce este o probabilitate. S-a constatat deja că circulația acestui virus nu are un caracter sezonier. Nu putem să legăm de o anumită situație naturală. Și atunci, contează foarte mult, în apariția sau intensitatea unui nou val, să asigurăm o acoperire vaccinală cât mai bună și țintită pentru tulpinile circulante, plus măsurile de protecție non-farmacologice care trebuie menținute și respectate în continuare, inclusiv de către cei care sunt deja vaccinați."

Un alt barometru bun este situația la 2-3 săptămâni după începerea școlilor, mai spune medicul epidemiolog Doina Azoicăi, adăugând că după orice măsură de relaxare, ne așteptăm la creșterea numărului de cazuri: "În momentul de față suntem la limita de două săptămâni și încă așteptăm, în aceste zile, să vedem dacă reintrarea copiilor în colectivitate a avut efect - dacă s-a infectat un număr mare de copii sau dacă au transmis adulților din familie. Cred că undeva săptămâna viitoare vom putea avea o estimare mai exactă, întotdeauna trebuie să avem o marjă."

Eu am acum o viziune optimistă, am văzut că și în Marea Britanie, unde a crescut mult rata de vaccinare, după ce această țară a fost afectată semnificativ în valul doi, acum începe să aibă scăderi și să previzioneze măsuri de relaxare treptată, pentru că nu se pot lua toate dintr-odată.

Când vine al treilea val? O nouă creștere a numărului de cazuri, așteptată la mijlocul lunii martie - începutul lunii aprilie


Proiecțiile din țările din vestul Europei estimează că undeva pe la mijlocul lunii martie, noua tulpină, cea din Marea Britanie, va deveni majoritară, inclusiv în România, spune Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică: "Și atunci ar urma, undeva pe la mijlocul lunii martie - începutul lunii aprilie să începem să avem o creștere a numărului de cazuri. Ideea este că tulpina nouă este semnificativ mai infecțioasă decât celelalte și, fiind mai competitivă, tinde să le înlocuiască. Cu cât densitatea populațională și numărul de oameni este mai mare, cu atât noua tulpină are un teren mai bun pentru a se multiplica."


Primele creșteri ale numărului de cazuri le vom vedea în zonele cu densitate populațională mare, estimează Răzvan Cherecheș: "Practic, Bucureștiul ar trebui să fie primul - și deja se vede o ușoară creștere a numărului de cazuri în București. După aceea se va întâmpla și în celelalte orașe mari - exact orașele unde primarii strigă acum că ar trebui să se relaxeze măsurile: Cluj, Timișoara, Iași. Apoi, creșterea se va împrăștia mai departe."

O altă zonă unde teoretic s-ar putea vedea, dacă s-ar măsura, sunt "județele verzi", mai spune profesorul Răzvan Cherecheș: " <Județele verzi> sunt cele unde se testează foarte puțin, aproape deloc, și care, practic, în momentul de față sunt ca niște incubatoare unde se multiplică virusul liniștit."

Veștile bune din alte țări: Unde și de ce a scăzut numărul de îmbolnăviri


Veștile bune sunt că Marea Britanie, Portugalia, Irlanda, Israel sunt acum pe o scădere semnificativă a numărului de cazuri, spune profesorul Răzvan Cherecheș. Și Africa de Sud a reușit să scadă la valorile dinaintea apariției tulpinii mutante, iar toate aceste scăderi se datorează măsurilor de protecție și restricțiilor, explică specialistul în Sănătate publică.

"Vaccinarea încă nu face diferența. De exemplu, în Israel, creșterea numărului de cazuri, care s-a datorat noii tulpini, a fost în special în rândul tinerilor. Pentru că ei au prioritizat la vaccinare persoanele cu vârsta peste 65 de ani, creșterea numărului de cazuri nu s-a reflectat și în grupul persoanelor peste 65 de ani. Dimpotrivă, în rândul persoanelor peste 65 de ani s-a văzut o scădere a numărului de simptome severe, internări și decese", explică Răzvan Cherecheș.


El este de părere că "vaccinarea funcționează doar în grupurile în care se vaccinează în numere mari. Noi nu avem ritmul de vaccinare de la ei, nu avem cantitățile de vaccinuri pe care le-au avut ei, așadar, la noi vaccinarea nu constituie o unealtă de luptă contra pandemiei. La fel cum a fost situația și în Irlanda și în Portugalia, unde au reușit să controleze epidemia cu restricții, limitări de circulație pe diverse zone, în funcție de rata de transmitere în zona respectivă. Lockdown-ul nu s-a mai utilizat și nu cred că lockdown-ul constituie o soluție la care să mai apelăm nici noi, la nivel național. Dar respectarea restricțiilor a fost singura metodă care a reușit să limiteze transmiterea noii tulpini din Marea Britanie."

În Africa de Sud, spre exemplu, unde și acolo există o nouă tulpină, dar numărul de cazuri este în scădere, restricțiile au făcut diferența, spune profesorul Răzvan Cherecheș: "Iar tulpina de acolo nu este atât de infecțioasă precum cele din Marea Britanie. Problema cu tulpina din Africa de Sud este că modifică felul în care proteina țepușă se leagă de celulele corpului nostru, iar asta face ca vaccinurile pe care le avem să aibă eficacitate ușor mai redusă. Până în momentul de față nu avem însă studii care să ne arate că vaccinurile pe care le avem nu funcționează în cazul acestei tulpini.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9720 vizualizari

 • -9 (15 voturi)    
  Chestie ceruta de mult. Acuma e prea tarziu. (Vineri, 26 februarie 2021, 9:30)

  Lok [utilizator]

  Tocmai ce analizele arata ca populatiei i s-a fracturat baculumu iremediabil.
 • -10 (12 voturi)    
  analiza (Vineri, 26 februarie 2021, 9:44)

  aditza_1967 [utilizator]

  De de am avut scadere in iarna la covid in Romania?
  Pai trebuia sa mai si scada. De ce a durat dublu fata de scaderile precednete? Poate ca suntem in vall mare de scadere, si acum incepe rebouand-ul clasic in valul de scadere. Acest val nu trebuie sa il atinga pe cel precdent, undeva sa nu depaseasca 8500 cazuri/zi, ca daca depasim 10000, vom numara ltfel valurile. Dar cum suntem in perioada de vaccinare, care isi si va mari viteza, sanse mari sa nu depasim 8500 cazuri/zi. Luni 15 februarie a fost ultima zi cu cazuri putine, de altfel si numarul cazutilor saptaminale a fost in crestere. Pina cand va creste?
  Posibil pina in 8 aprilie+/-
  • +12 (18 voturi)    
   Ce bine ca mai sunt specialisti! (Vineri, 26 februarie 2021, 11:31)

   Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui aditza_1967

   care isi aduc aportul prin mici comentarii. Comentarii scurte, cu cifre exacte ceea ce denota o mare putere de calcul si predictie.
   Folosesti ceva cuantic sau dai in bobi?
 • +4 (18 voturi)    
  Felicitări d-lui Cherecheș (Vineri, 26 februarie 2021, 11:12)

  Tescovin [utilizator]

  „Eu, sincer, am anticipat că după sărbătorile de iarnă vom avea o creștere a numărului de cazuri, pentru că oamenii au fost relaxați, mai mult sau mai puțin s-au respectat regulile. Cu toate acestea, nu am avut creșterea anticipată. Nu am o explicație pentru acest lucru."

  Felicitări, d-le Cherecheș ! Nu prea vezi la tot pasul specialiști care să aibă puterea de a recunoaște că fenomenul îi depășește și că au greșit. Marea majoritate a specialiștilor, deși e clar că sunt în bălării cu predicțiile lor a la Baba Vanga și n-au nici o idee despre ce se petrece, îi dau înainte cu „închidem tot, stați în casă, purtați mască și când faceți duș”.
 • +6 (22 voturi)    
  un cuvintel ceva? (Vineri, 26 februarie 2021, 11:32)

  Itsoc [utilizator]

  niciun cuvant despre faptul ca WHO a cerut laboratoarelor sa reduca numarul de cicluri la care se fac testele PCR?
  Un test PCR facut la peste 30 de cicluri are o probabilitate de fals pozitiv de 85% a zis-o si inventatorul testului, a zis-o si Fauci in US.
  Pe tot parcursul anului 2020 majoritatea laboratoarelor au facut testele PCR la peste 40 de cicluri.
  WHO a recomandat sa se scada la 25-30 si imediat dupa au inceput sa scada numarul de cazuri raportate.

  De aceea cazurile nu au fost si nu sunt relevante decat daca sunt insotite de simptomatologie. Niciodata in istoria medicinii un om nu a fost declarat bolnav doar pe baza unui test PCR.

  avand in vedere ca cu exceptia Israelului si UK nivelul vaccinarilor e f mic (5%) nu are cum ca vaccinul sa aiba o influenta.

  ce ar putea avea o influenta e vremea calda insa cand virozele respiratorii dispar.


  In alta ordine de idei nu inteleg cum pot "specialistii" sa spuna cand vine valul 3, cum va fi, etc. Care sunt modelele pe care le urmeaza? putem sa avem acces la ele?
  • 0 (10 voturi)    
   Exact, asta-i politica din nr de cicluri PCR (Vineri, 26 februarie 2021, 13:54)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Exact, asta-i politica din nr de cicluri PCR

   Am spus-o repetat pe forumul asta: COVID dispare cand dispare finantarea pentru el.

   COVID, ca fenomen social, nu ca o amarata de gripa, are toate instrumentele necesare pentru manipularea populatiei: din nr de cicluri PCR faci epidemia mai mare sau mai mica, cum iti convin cifrele, din modul de raportare a deceselor faci mai multe sau mai putine victime COVID, cum iti aranjeaza agenda politica sau indicatiile pretios venite de la altii (cazul coloniei Romanika)...si din bani ii faci pe toti sa cante Aria COVID, sa nu se mai termine vreodata.

   In procesul asta, miliardarii lumii se imbagatesc intr-un an cat in trei, Big Pharma creste intr-un an cat in zece ... mai sunt inca vreo doua-trei categorii de "castigatori".
   Restul, 90-95% din populatie plateste facturile COVID.
   Si vor fi facturi, adica FACTURI, nu se scot banii aia care se arunca azi pentru COVID si imbogatirea unora din iarba verde. Imbogatirea unora e pe banii altora...nu e din thin air.
   • 0 (2 voturi)    
    stai chill (Vineri, 26 februarie 2021, 15:52)

    Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    vei plati cu proprietatile pe care le detii pentru ca urmeaza marea "nivelare" in care nu vei mai detine nimic si vei fi fericit conform Forumului Economic Mondial.
 • +9 (19 voturi)    
  aiurea (Vineri, 26 februarie 2021, 11:34)

  catelu [utilizator]

  Babaieti, de cand oamenii au renuntat sa mai mearga la medic, statul habar nu are cate cazuri de imbolnaviri sunt in realitate. Daca mai ard cateva spitale, o sa mearga si mai putini la medic -> scade incidenta intr-o fericire.
 • -8 (12 voturi)    
  Valul 3 (Vineri, 26 februarie 2021, 11:45)

  Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator]

  In mai toate statele a fost cel mai brutal.
 • +3 (23 voturi)    
  exemplu (Vineri, 26 februarie 2021, 11:45)

  IpseAnton [utilizator]

  "Specialistii" o tin langa cu testarea. Slovacia a testat in masa cu rezultate catastrofale. Astia de aici ne tot ameninta cu apocalipsa care va sa vina si cind colo e invers. Numarul de morti sa incapatineaza sa nu creasca dupa cum isi doresc ei, iar incarcarea spitalelor scade fara insa a trece la ceea ce trebuie sa faca spitalele: sa vindece oameni de toate bolile. Le convine sa stea fara sa interneze speriindu-ne ca vine valul nspe. Hai sifon!
  • -3 (3 voturi)    
   Testrea e utila, da' nu ajuta in mod direct (Vineri, 26 februarie 2021, 19:04)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui IpseAnton

   Depinde si ce faci cu rezultatele testarii.

   Testarea masiva doar iti da o imagine mai precisa asupra situatiei. Da' daca pe baza imaginii aleia nu iei masuri care sa reduca raspandirea, testarea aia masiva e doar cheltuiala inutila.

   La noi s-a cam facut ce trebuie din punctul asta de vedere. Cand inca n-aveam raspandire necontrolata in masa populatiei, se testa pana acolo incat rata testelor pozitive era mica, de sub 5%, o vreme cre' ca chiar sub 2% (mi-e lene sa ma uit exact). Cand raspandirea a inceput sa fie atat de ampla incat nu mai era fezabil sa identifici fiecare persoana infectata, ca oricum nu puteai tine pasul cu anchetele epidemiologice si n-aveai cum sa izolezi riguros pe toata lumea, testarea a fost limitata la a testa pentru a putea trata corect - si a ajuns sa fie si peste 20% rata testelor pozitive. Ceea ce, la momentul respectiv, a fost OK - se testa cat sa poata fi descoperiti toti cei ce aveau nevoie de tratament specific, stiind ca-s mult mai multi cei care se infecteaza, da' in acelasi timp stiind ca si daca i-ai descoperi pe toti n-ai avea ce sa le faci. Pe baza ratei de pozitivare si-a numarului de teste efectuate zilnic, se putea urmari si evolutia raspandirii bolii, ceea ce a permis corelarea restrictiilor cu evolutia bolii. Adica una peste alta, cam ce trebuie, chiar daca cu limitari mai ales la tratament, nu atata la testare, date de faptul ca n-avem banii Germaniei, si nici sistemul lor medical.
 • +5 (11 voturi)    
  Nu stiu ce sa mai cred (Vineri, 26 februarie 2021, 11:50)

  tudormed70 [utilizator]

  Am fost si raman un fan al vaccinariii. Am fost un fan al restrictiilor si lockdownului. Pentru ca am avut "ocazia" sa vad cat de repede si usor se moare de Covid. Dar astazi incep sa-mi pun din ce in ce mai serios niste intrebari privind realitatea pentru ca ceea ce se prezinta oficial nu prea mai corespunde deloc cu ceea ce constat eu in activitatea de zi cu zi.
  In urma cu un an da, a fost ceva serios. Din 10 cazuri de Covid cunoscute de mine, 3 au fost decese, 4 spitalizate cu sechele si in ziua de azi si restul de 3 cu simptomatologie mai usoara si cu recuperare completa in cateva saptamani/luni.
  Din octombrie insa, lucrurile s-au schimbat complet cel putin in activitatea mea. Peste 50 de cazuri cunoscute dintre care doar unul a necesitat spitalizare si alte 2-3 au prezentat simptome mai serioase dar pentru maxim doua saptamani. Restul ? Mai nimic ca simptome si revenire completa in cateva zile. Iar in tot timpul asta continui sa citesc despre spitalizari masive, reanimari pline, restrictii care se vor prelungi la nesfarsit, etc, etc...
  N-am cum sa nu incep sa ma intreb care e de fapt realitatea....
  • -2 (14 voturi)    
   exces de morti (Vineri, 26 februarie 2021, 12:48)

   Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui tudormed70

   anul trecut singurele luni cu exces de morti comparat cu 2019/2018 au fost martie si aprilie dupa aia totul a fost la fel ca in alti ani. pentru intregul an 2020 majoritatea tarilor nu au raportat exces de morti.

   ce s-a intamplat la inceput a fost real, ce se intampla dupa e folosirea "pandemiei" pentru a face Marea Resetare (The Great Reset, proiectul celor de la World Economic Forum de a transforma democratiile occidentale in Comunism Chinezesc cu sistem totalitarist, credit social si dictatura a Big Corporate).

   deja "solutia" propusa de Covid Passport pentru a calatori si pentru a intra in restaurante sau in Mall-uri ar trebui sa dea de gandit serios daca mai vorbim despre o incercare de a stapani o pandemie cauzata de un virus cu 99,9% rata de supravietuire sau o metoda de control absolut al individului.

   fiecare gandeste pentru el...
  • -3 (9 voturi)    
   mda (Vineri, 26 februarie 2021, 13:00)

   rmos [utilizator] i-a raspuns lui tudormed70

   nu stiu de ce ai pus "med" in "tudormed70", e clar ca nu ai tangenta cu domeniul medical. pai mai omule, ai cautat pe net sa vezi cat este mortalitatea, aproximativ? probabil ca nu, ca atunci ai intelege. tu judeci totul prin experienta personala, nu? daca nu aveai pe nimeni cunoscut decedat de covid, ar insemna ca are mortalitate zero? :)
   in plus, poti sa-mi arati si mie in ce surse oficiale ai citit de "restrictii care se vor prelungi la nesfarsit"? de unde ai scornit asta? visezi urat noaptea?
  • -1 (7 voturi)    
   da (Vineri, 26 februarie 2021, 14:11)

   Vasile-Vasile [utilizator] i-a raspuns lui tudormed70

   ti-a venit mintea la cap.
   acum ai constatat si tu adevarata realitate, nu aia prezentata de paranoici la arafat, velea, tataru etc ....
  • 0 (4 voturi)    
   Personal, cred ca schimbarea e explicabila (Vineri, 26 februarie 2021, 19:10)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui tudormed70

   Doua chestii, zic io, tre' luate in considerare.

   De la inceputul epidemiei, lumea a devenit mai fricoasa, se pazeste mai atent, si-a si invatat, in timp, ce anume trebuie sa faca ca sa se pazeasca. Au fost studii care-au demonstrat ca in conditiile in care masurile de protectie sunt aplicate corect si riguros nu scade doar rata de raspandire a bolii ci scade semnificativ si numarul cazurilor grave.

   In plus, intre timp virusul a fost studiat intens, si cum se trateaza acuma difera fundamental de ce se facea acum un an. Ceea ce-ar fi avut sanse de caz grav acu' un an acuma are sanse mult mai reduse, daca e prins din timp. Asa ca cata vreme cazurile pe care le stiti dvs. s-au dus la medic la timp, implicit au avut sanse mult mai reduse ca-n primavara sa ajunga cazuri grave.
 • +1 (11 voturi)    
  realitatea nu e formata numai din grupul tau (Vineri, 26 februarie 2021, 12:48)

  licasamadau [utilizator]

  Raportezi ce se intampla in ansamblu doar la ceea ce se intampla in jurul tau. Dar ce sa vezi... lumea e mult mai mult decat atat.
  • 0 (2 voturi)    
   dar cum se fac (Vineri, 26 februarie 2021, 18:44)

   dani777 [utilizator] i-a raspuns lui licasamadau

   sondajele, testele... hmm, cum a fost cel pentru vaccin? au zis ca atatea persoane au avut reactii (usoare!!!) dupa vaccinare si pac, l-au scos pe piata, si noi a trebuit sa-i credem (sau poate nu). se ia un esantion si se extrapoleaza apoi, nu? daca acest om are o anumita experienta cu cunoscutii lui, cred ca in medie, si restul oamenilor au cam aceeasi experienta. nu cred ca doar cei din jurul lui au avut o boala mai usoara in partea a doua a anului, iar ai nostri, toti, au murit pe capete. precis trendul e similar. ;)
 • -2 (10 voturi)    
  Vad ca deja se pregateste terenul pt Valul 3, nice (Vineri, 26 februarie 2021, 15:23)

  Parzivall [utilizator]

  Si, puneti pariu ca la iarna care vine va fi Valul 4? and so on......
  • -1 (5 voturi)    
   Unii pricep pe ce lume traiesc, altii nu (Vineri, 26 februarie 2021, 19:14)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   Deja de la inceputul lui februarie numarul de reproductie a trecut de 1. A crescut ce-i drept extrem de lent, da' acuma aproape c-a ajuns la 1.1. Pentru cine pricepe pe ce lume traieste, aia inseamna clar ca macar o vreme numarul de cazuri zilnice va tot creste, si in conditiile alea implicit creste si numarul celor spitalizati, si numarul celor de la ATI, si numarul mortilor, chiar daca cu anumite decalaje. Cat dureaza vremea asta depinde de ce se face pentru a reduce din nou numarul de reproductie, da' orice masura s-ar lua, aia nu are efect peste noapte, si din momentul in care incepe sa aibe efect pana cand numarul de reproductie scade sub 1 numarul zilnic de cazuri tot creste. Da' na, daca nu stii dupa ce sa te uiti, totul ti se pare un OZN sau o facatura.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by