Asociația Dăruiește Viață îi răspunde lui Raed Arafat: Spitalul modular COVID pe care l-am construit funcționează fără probleme de 8 luni. Este singurul care funcționează, cele construite de diverse autorități sunt inutilizabile

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 24 februarie 2021, 14:32 Actualitate | Sanatate


Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu
Foto: Arhiva personala
Spitalul modular COVID-19 din curtea spitalului Elias, construit anul trecut de Asociația Dăruiește Viață din donații, "funcționează fără probleme de mai bine de 8 luni. Este singurul spital modular care funcționează: cele construite de diverse autorități sunt inutilizabile", afirmă Oana Gheorghiu, vicepreședintele și co-fondatoarea asociației, alături de Carmen Uscatu. Oana Gheorghiu subliniază că spitalul modular "nu a avut niciun fel de incident, iar 'inundația' despre care vorbește domnul Arafat a fost o infiltrare de apă, în timpul unei ploi torențiale, înainte de deschiderea spitalului. Noi am învățat atunci lecția, am realizat imediat probe de rezistență la intemperii, cu apă turnată sub presiune pe acoperișul spitalului și am decis realizarea unei hidroizolații suplimentare, care să asigure o bună funcționare indiferent de vreme."

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, acuzase, miercuri dimineață, într-un comunicat oficial al DSU, existența unor probleme de funcționare la spitalul modular de Terapie Intensivă pentru pacienți COVID-19 construit anul trecut de Asociația Dăruiește Viață în București.

Arafat a făcut aceste acuzații în replică la articolul "Povestea TIR-urilor transformate în unități mobile de Terapie Intensivă: Donate ISU de Fundațiile SMURD și Mereu Aproape în primele luni ale pandemiei și dotate și cu bani de la Guvern, unele au ajuns rapid la reparat sau au devenit inutilizabile după ce a plouat", publicat în urmă cu două zile de HotNews.ro, în care Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață, afirma că TIR-urile transformate în unități mobile de Terapie Intensivă, aflate în administrarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență și trimise în curțile mai multor spitale COVID din țară ca secții mobile ATI pentru pacienți COVID-19 "nu au capacitatea de a funcționa pe termen lung. Sunt gândite strict pentru calamități - inundații sau un cutremur. Ții pacienții acolo 2-3 zile până îi stabilizezi. Este motivul pentru care nicio țară din lumea asta nu a folosit așa ceva. Toate spitalele din lumea asta, în momentul în care au avut nevoie de paturi suplimentare, au construit spitale modulare".

Un astfel de TIR transformat în unitate mobilă ATI s-a aflat în centrul incidentului de duminică seară, când un apel la 112 a anunțat un posibil incendiu la unitatea mobilă din curtea Institutului Marius Nasta din București, unde erau tratați 7 pacienți conectați la oxigen. La Institutul Marius Nasta au ajuns câteva mașini de pompieri, iar cei 7 pacienți tratați în unitatea mobilă au fost transferați imediat în secția ATI din interiorul spitalului.

"De exemplu, dacă ai o mare catastrofă undeva, tu nu ai capacitatea să muți în siguranță pacienții, și atunci duci acolo o secție de ATI din aceasta (un TIR - n.red.), în care stabilizezi pacienții, iar apoi îi muți în spital. Ele nu sunt făcute și nu au capacitatea să funcționeze pe termen lung. Ele nu pot suplini o secție de Terapie Intensivă, ci sunt niște soluții care să salveze o situație de urgență. Erau utile la Colectiv, să zicem. Pentru inundații, pentru un cutremur. Cu condiția să fie funcționale și să le asiguri alimentare cu energie electrică și cu oxigen/gaze medicale. Nu le poți duce în câmp, sau le poți duce numai pe termen scurt, dacă le pui niște generatoare în care trebuie să torni mereu motorină. Ele sunt utile pentru a ține acolo pacienții 2-3 zile, pentru a îi stabiliza. Nu pot funcționa pe termen lung din cauză că nu se încălzesc iarna, de aceea a și apărut problema la generator, care a scos fum. Spre exemplu în mașină, dacă tu ai oprit motorul, s-a oprit instantaneu. Ele nu au capacitatea să susțină simultan și căldura, și instalația de oxigen/gaze medicale și toate cele. Ori una, ori cealaltă. Și oricum, aceste TIR-uri se conectează tot la instalațiile spitalului - la gazele medicale din spital, la instalația electrică. Și nu peste tot există această posibilitate. Ca să funcționeze corect, ele ar trebui conectate la niște instalații stabile. În plus, nu există circuite, nu există loc ca medicul să se schimbe de echipament, adică medicul ăla intră în secție, ajută pacientul, dar spațiul lui unde să își tragă sufletul, să completeze hârtii, să se schimbe de acel echipament COVID unde este?", a explicat Oana Gheorghiu pentru HotNews.ro, referitor la TIR-urile transformate în unități mobile de Terapie Intensivă.

Citește integral aici articolul "Povestea TIR-urilor transformate în unități mobile de Terapie Intensivă: Donate ISU de Fundațiile SMURD și Mereu Aproape în primele luni ale pandemiei și dotate și cu bani de la Guvern, unele au ajuns rapid la reparat sau au devenit inutilizabile după ce a plouat".

Citește poziția lui Raed Arafat aici.


"Nu e prima oară când o critică adusă unor acțiuni, decizii sau proiecte ale unor funcționari sau instituții publice se transformă, prin răstălmăciri și manipulare, într-un atac la persoană și la adresa societății civile. Deși am crezut că nu mai e posibil, iată că suntem tot în epoca 'dai în mine, dai în fabrici și uzine', în care victimizarea e folosită pentru a distrage atenția de la adevăratele probleme pe care statul și cei în funcții de decizie nu le rezolvă", spune Oana Gheorghiu, ca reacție la acuzațiile lui Raed Arafat.

"Domnul Arafat vorbește despre 'lecții învățate', dar pare să fie singurul care nu acceptă că are ceva de învațat. Dumnealui fie ignoră orice feedback pe care-l primește, fie răspunde agresiv și cu argumente menite să deruteze audiența, pozând în victimă."

Spitalul modular cu 38 de paturi ATI construit de Asociația Dăruiește Viață în curtea Spitalului Elias (imagini de pe șantier, când spitalul era încă în construcție):


"Anul trecut, când România s-a confruntat cu cea mai mare criză a sistemului de sănătate, am analizat care sunt cele mai eficiente, oportune și de impact achiziții care să ajute cu adevărat spitalele din România. Ne-am uitat la ce se întâmplă în țările din jur, ce măsuri au luat ele, am discutat cu specialiști și am luat decizii în consecință. Pe baza acestei experiențe am exprimat o opinie privind TIR-urile ATI folosite de DSU, opinie care, din ce observăm azi, nu a plăcut domnului Arafat", continuă Oana Gheorghiu.

Despre spitalul modular cu 38 de locuri ATI de la Elias, cel mai performant spital modular COVID din țară, construit anul trecut de Asociația Dăruiește Viață din donații, Oana Gheorghiu spune că "funcționează fără probleme de mai bine de 8 luni. Este singurul spital modular care funcționează: cele construite de diverse autorități sunt inutilizabile. Spitalul respectiv nu a avut niciun fel de incident, iar 'inundația' despre care vorbește domnul Arafat a fost o infiltrare de apă, în timpul unei ploi torențiale, înainte de deschiderea spitalului. Noi am învățat atunci lecția, am realizat imediat probe de rezistență la intemperii, cu apă turnată sub presiune pe acoperișul spitalului și am decis realizarea unei hidroizolații suplimentare, care să asigure o bună funcționare indiferent de vreme."

Povestea spitalului modular COVID-19 construit de Asociația Dăruiește Viață în curtea spitalului Elias, într-un reportaj HotNews.ro din decembrie anul trecut:
"Și cum din orice lucru îmi place să aleg partea bună, mă bucur să observ că domnul Arafat a aflat numele organizației care a construit acest spital. Atunci când dânsul l-a inaugurat nu l-a știut. Sperăm să rețină și că nu suntem o 'fundație', ci o 'asociație', iar eu și Carmen Uscatu suntem oameni și cetățeni ai acestei țări, nu 'personaje', mai ales dacă se referă la organizația noastră și la noi în luări de poziție oficiale. E momentul să reamintim politicienilor și funcționarilor publici că democrație înseamnă libertatea de exprimare a opiniei, iar criticarea unor decizii sau acțiuni nu înseamnă atac, ci un feedback menit să determine îmbunătățirea sistemului. E momentul ca deținătorii puterii să intre în dialog cu societatea. Asta înseamnă democrație!", încheie Oana Gheorghiu, vicepreședintele și co-fondatoarea, alături de Carmen Uscatu, a Asociației Dăruiește Viață.


Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

30631 vizualizari

 • +39 (51 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 24 februarie 2021, 14:36)

  [anonim]

  • -24 (30 voturi)    
   Pana ajung tanticile alea la cat a strans Arafat.. (Miercuri, 24 februarie 2021, 15:47)

   Jay2020 [utilizator] i-a raspuns lui

   ...mai trece ceva timp. Dar memoria e scurta, ca o trompetica de pionier.
   • +17 (17 voturi)    
    Arafat ar face bine sa se informeze inainte de (Miercuri, 24 februarie 2021, 17:06)

    midufi [utilizator] i-a raspuns lui Jay2020

    a vorbi.
   • +13 (13 voturi)    
    Te referi la numarul de morti din vina lui, nu? (Joi, 25 februarie 2021, 8:17)

    Alui [utilizator] i-a raspuns lui Jay2020

    Aici ai dreptate!
  • +16 (22 voturi)    
   Statul roman exista doar sa fure, nu face nimic (Miercuri, 24 februarie 2021, 16:18)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui

   pentru noi.
  • +19 (21 voturi)    
   Daruieste Viata vs SMURD. Concurenta intre ONMGuri (Miercuri, 24 februarie 2021, 16:31)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui

   numai ca lui Arafta NU ii place concurenta, el a ajuns unde a ajuns cu sprijinul PSD
   • -8 (8 voturi)    
    Nu apreciez nici un oficialal statului nostru fie (Miercuri, 24 februarie 2021, 19:53)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

    el chiar si Arafat.
    Ca cele doua doamne si-au facut treaba este OK.
    Dupa mine este ceva cusut cu ata alba in poveste asta.
    De ce vin cele doua doame si vorbesc despre constructia spitalului cand Arafat a zis: "Ele sunt utile pentru a ține acolo pacienții 2-3 zile, pentru a îi stabiliza. Nu pot funcționa pe termen lung din cauză că nu se încălzesc iarna, de aceea a și apărut problema la generator, care a scos fum"
    Cred ca pentru credibilitate raspunsul ar fi trebuit dat de catre medicii care ingrijesc bolnavi covid in acel spital construit de cele doua doamne din subventii si de la buget.
    Am si azi semne de intrebare despre rostul construiri acelui spital modular. Ce a zis Arafat cat si raspunsul doamnelor este departe de a mi le spulbera.
 • +25 (33 voturi)    
  Da, da' cine era tot timpu la A3? (Miercuri, 24 februarie 2021, 14:37)

  ac [utilizator]

  Zicea ministru ceva la conferinta la sase, la sapte hop si Arafatul dind el ordine la antena, baa, nu stie ala, cum zic eu e !
  Un alt politruc incompetent. A facut el serviciul de aia si ailalta. Si oamenii mor din lipsa de saltea de 8000 de lei.
 • +29 (41 voturi)    
  Felicitari (Miercuri, 24 februarie 2021, 14:41)

  PrivireCritica [utilizator]

  Se demonstreaza inca o data ca privatii fac treaba mult mai buna. Arafat incearca din rasputeri sa acopere neregulile din licitatii si incompetenta lui manageriala. Nu va lasati ! Felicitari Asociatiei Daruieste viata!
 • +19 (29 voturi)    
  Nu inteleg (Miercuri, 24 februarie 2021, 14:59)

  ivictoras [utilizator]

  Nu inteleg cum ramane acest personaj Raed Arafat lipit de scaunul sau caldut indiferent de cine este la putere, indiferent de greselile din sistem de care se fac vinovati oricare altii doar el nu.
  • +10 (18 voturi)    
   stima pt cele 2 doamne (Miercuri, 24 februarie 2021, 16:44)

   Krokus [utilizator] i-a raspuns lui ivictoras

   Cati romani trebuie sa mai moara ca arafat sa-si dea demisia ?
   Sa nu uitam ca a fost decorat si de k.johannis,ma intreb decoratia aia a primit-o pt victimele de la colectiv,cand statea cu manile in buzunar si cu spatele la ele ?
   Acuma de s-ar organiza alegerile PNL-USR nu ar mai castiga.
   Astia nu o sa creasca varsta de pensionare la politisti,militari,magistrati,servicii,nu vor scoate sporurile,nu vor face nimic din ce au promis,o sa-i vad in 2024,USR 2% in frunte cu barna care si-a transfosmat angajatii din parlament in slugi ,cica i-a multumit lui "'valentin"',poate domnul Valentin,dar se vede in video ca nici macar nu s-a uitat la el,ce sa mai multumeasca,s-a ajuns si asta
  • +12 (14 voturi)    
   Principiul lui Peter (Miercuri, 24 februarie 2021, 16:47)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui ivictoras

   În orice institutie, fiecare functionar are tendinţa de a urca până la nivelul său maxim de incompetenţă.
  • +6 (6 voturi)    
   Prin santaj, coruptia si incompetenta ministrilor! (Joi, 25 februarie 2021, 8:21)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui ivictoras

   Tunurile pe care le-a tras nu le-a tras singur! De ce crezi ca nu se leaga corpul de control al guvernului de tunurile lui cu mastile neconforme si ventilatoarele nelivrate de exemplu?
 • +7 (21 voturi)    
  Oare in limba vorbita.. (Miercuri, 24 februarie 2021, 15:08)

  gigiN [utilizator]

  .... in Siria arafat inseamna “politruc nesimtit” ???
 • -15 (23 voturi)    
  hehe (Miercuri, 24 februarie 2021, 15:11)

  Mazeta [utilizator]

  Nu a fost inundație, a fost infiltrare cu apă.
  • +16 (20 voturi)    
   diferenta (Miercuri, 24 februarie 2021, 15:57)

   AM1981 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   diferenta este ca cei care au construit, cei de la Asoc. Daruieste Viata, si-au dat seama de probleme si le-au remediat,inainte sa dea in folosinta, pe cand statul, au vazut ca se strica si le-au lasat asa. Nimeni nu a fost tras la raspundere sau macar sa se incerce remedierea. Statul la stat si pasarea responsabilitatii (daca se poate).
  • +8 (10 voturi)    
   Mai draga pesede (Miercuri, 24 februarie 2021, 17:34)

   DurAndrei [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Altceva "dacat" hehe mai stii? Sau asta e sablonul cu care iti incepi toate mesajele furnizate de pesedemaica...
  • +3 (3 voturi)    
   daca nu-ti (Joi, 25 februarie 2021, 11:01)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   dai seama de diferenta intre cele doua notiuni, vezi sa nu afle Putin. O sa zica ca ai chiulit de la orele de limba romana.
 • +17 (23 voturi)    
  Ma intre oare de ce existau pacienti (Miercuri, 24 februarie 2021, 15:22)

  Coco Whistle [utilizator]

  In spitalul modular daca in spitalul clasic erau locuri in conditiile in care perceptia sub forma de sugestie e ca spitalul modular are deficiente? E lipsa crasa de profesionalism or intradevar spitalul modular e o alternativa pina cuiva i se pare ca viata in romania nu e f excitanta? Felicitari doamnelor, numai din felul cum comunica si realizez ca inca mai exista speranta.
 • +23 (29 voturi)    
  arafat si tragi... (Miercuri, 24 februarie 2021, 16:07)

  Adry@n [utilizator]

  A decazut enorm acest om. Am fost impresionat de ceea ce a reusit cu Smurd, dar de cand e la DSU nu vad nimic miscandu-se in bine.
  Colectiv a fost un dezastru, oamenii aia nu aveau idee de proceduri carau arsii cu Europaleti. Sa ne amintim de Apuseni cand niste oameni au murit in ger asteptand sa fie salvati, atentie nu la polu nord ci in muntii romaniei. Nici acum nu au drone echipate cu senzori termici care sa salveze vieti. Trimitem jandarmii sa ia la maturat ca in evulmediu. sa nu mai zic de un elicopter care a picat la 3 metri de mal, oamenii auzeau cum omul ala cera ajutor iar habarnistii astia platiti ca experti nu faceau nimic. O femeie a decedat de curand aruncandu-se de la etaj sa nu arda... asta inseamna DEPARTAMENT DE SITUATII DE URGENTA.
  Aud pe habarnistu asta de arafat de fiecare data cum da exemple din strainatate, da exemple de studii. Pai bai asta, nu imi citi din reviste prietene, colaboreaza naibi cu state occidentale si interaba-i, ei cum fac. Ca m-am saturat de fiecare data sa il vad citand studii in functie de cum ii convine.
  Imi spunea el, cum in Olanda scolile nu au fost mai deloc inchise, pai bai ARAFATE te-ai uitat la diferente intre romania si Olanda? De la 7 ani astia se duc singuri pe bicicleta la scoala, ca vorbesti de Amsterdam Utrecht Harlem, Rotherdam, Haga.... Iar trenu, daca e sa vorbim de navetisti pai trenu intre orasele din tara asta este la 10-15 minute, frecventa. Trenul fiind un fel de rata comunala, adica oameni din roterdam vin la munca in Amsterdam pe o distanta de aproape 90km trenu face 35 de minute. Adica mult mai putin decat trenu de la gara de nord la aeroport. Vorbim de biciclisti si navetisti toti pastrand distanta sociala, cum sa compari cu romania unde nu ai transport public iar autobuzul in orasele mari vine la 10-20 minute, in orasele mici nu exista autobuze.
 • +23 (23 voturi)    
  Pai domnu' Arafat... (Miercuri, 24 februarie 2021, 16:31)

  Andy500 [utilizator]

  La Constanta a comandat barci pentru ISU, nu 'salvare' pe pamant.
  Cat 'caimac' poti sa iei de pe o autoscara sau perna gonflabila?
  Cei de la Daruieste Viata se ocupa si de CONTROL si verifica daca proiectul s-a realizat conform cu caietul de sarcini.

  Calafat verifica daca a venit punga cu galbeni si nu daca s-a realizat proiectul. E chestie de viziune...
 • +19 (19 voturi)    
  doamnele au facut o benevol (Miercuri, 24 februarie 2021, 16:41)

  fghr [utilizator]

  sa l vedem si pe domnul arafat daca nu i intra salariul pe card luna de luna , se mai da jos din pat?
 • +1 (1 vot)    
  an de an... (Joi, 25 februarie 2021, 18:55)

  minus [utilizator]

  am directionat cei "2%" - acum vezi Doamne e mai mult- catre Fundatia Smurd a domnului Arafat.
  Nu zic ca nu a facut lucruri bune, dar se pare ca in cazul dansului functioneaza Principiul lui Peter: În orice ierarhie, fiecare membru are tendința de a urca până la nivelul său maxim de incompetență.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by