România are, în acest moment, 5 astfel de unități mobile de Terapie Intensivă - 4 dintre ele donate Inspectoratului pentru Situații de Urgență, aflat în subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență (condus de Raed Arafat), după o campanie umanitară a Fundației SMURD și a Fundației Mereu Aproape, și una la Spitalul Județean Suceava, pentru care s-a organizat separat o strângere de fonduri.
Nu sunt nici pe departe atât de sigure precum un spital modular de ATI, însă statul român a preferat această soluție pentru spitalele COVID-19 unde secțiile interioare de Terapie Intensivă erau deja pline sau aproape pline.
Unele dintre ele s-au stricat la scurt timp după ce au ajuns în țară și au avut nevoie de reparații încă din primele luni.
Oana Gheorghiu (Dăruiește Viață): "Aceste TIR-uri nu au capacitatea de a funcționa pe termen lung. Sunt gândite strict pentru calamități - ții pacienții acolo 2-3 zile până îi stabilizezi"

Este motivul pentru care "nicio țară din lumea asta nu a folosit așa ceva. Toate spitalele din lumea asta, în momentul în care au avut nevoie de paturi suplimentare, au construit spitale modulare. Altfel auzeam că peste tot este plin de camioane", subliniază Oana Gheorghiu.
Orice spital poate primi fonduri europene pentru a construi spitale modulare COVID, spunea Nelu Tătaru. Cel mai performant spital modular din România, construit de ONG-ul Dăruiește Viață din donații
"Proiectele se pot depune până pe 30 septembrie. Ei primesc bani de la Casa de Asigurări de Sănătate pe COVID, dar pot deconta și din fonduri europene. Ministerul Sănătății nu mai are coordonarea lor, am avut coordonarea spitalelor în starea de urgență, dar nu o mai avem, nu putem interveni. Ține de managementul fiecărui spital", mai spunea ministrul Sănătății. El adăuga că tot ce poate face, ca ministru, era "să mă duc în spitale, să fac niște observații, să trimit un Corp de control care odată ori trimite către Parchet, dacă sunt nereguli, ori sugerează consiliilor de administrație sau celor în a căror subordine este spitalul - consilii județene, consilii locale - schimbarea managerului, modificări etc."
Autoritățile au preferat TIR-urile dotate cu aparatură ATI în locul spitalelor modulare. Unele TIR-uri s-au stricat și au avut nevoie de reparații la scurt timp după ce au ajuns în țară
4 TIR-uri dotate cu aparatură ATI și transformate în unități mobile de Terapie Intensivă au ajuns în România la mijlocul lunii iunie a anului trecut. Țara noastră era deja în a patra lună de pandemie, secțiile de Terapie Intensivă din multe spitale COVID-19 erau pline sau aproape pline, iar autoritățile se temeau de ce este mai rău - că nu vor mai avea paturi în secțiile ATI pentru bolnavii de COVID-19.
În timp ce Dăruiește Viață, asociația fondată de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, construia în acel moment, în curtea Spitalului Elias din București, cel mai modern spital modular de Terapie Intensivă din România, care a fost gata în două luni, autoritățile au ignorat o astfel de soluție, mai sigură, și au preferat TIR-urile transformate în unități mobile ATI.
TIR-urile au ajuns în mai multe spitale COVID din țară - Timișoara (unde a fost nevoie, la un moment dar, chiar de două TIR-uri, spitalul fiind supra-solicitat), Botoșani, Galați, Ploiești, Pitești sunt doar câteva exemple.
La scurt timp după instalare, TIR-urile ATI de la Timișoara și Botoșani au suferit defecțiuni și au avut nevoie de reparații.
La Timișoara, unul dintre cele două TIR-uri ATI ajunse acolo a suferit o defecțiune la doar două zile după ce fusese pus în funcțiune și a fost trimis la Cluj pentru reparații. Din cauza suprasolicitării instalației, presiunea de oxigen a scăzut, iar ventilatoarele la care erau conectați pacienții nu au mai funcționat, potrivit informațiilor apărute în presa locală. Pacienții, aflați în stare gravă și conectați la oxigen, au fost mutați.
În acest timp, Asociația Dăruiește Viață a construit în curtea Spitalului Elias din București un spitalul modular de Terapie Intensivă COVID la cele mai ridicate standarde, care a costat aproximativ două milioane de euro, bani strânși exclusiv din donații și sponsorizări. Proiectul spitalului modular a fost propus de Asociația Dăruiește Viață și Guvernului, ca soluție ce putea fi multiplicată în întreaga țară, însă Guvernul a considerat că este o soluție prea scumpă și nu sunt bani: "Acest proiect a fost propus Guvernului României ca soluție pentru întreaga țară, doar că nu am primit niciun răspuns, iar răspunsul pe care l-am primit făcând presiune a fost unul informal și care spunea că sunt scumpe, domnule, aceste spitale pentru Guvernul României! Adică cam cât costa? Două milioane de euro, estimăm noi. Două milioane de euro e foarte mult pentru Guvernul României!", a povestit Carmen Uscatu, președintele Asociației Dăruiește Viață, pentru HotNews.ro.
Povestea spitalului modular COVID-19 construit de Asociația Dăruiește Viață în curtea spitalului Elias, într-un reportaj HotNews.ro din decembrie anul trecut:
Acum, Dăruiește Viață construiește, și la Piatra Neamț, unde secția ATI a Spitalului Județean a fost distrusă de un incendiu în noiembrie anul trecut, un spital modular de Terapie Intensivă, după modelul celui din București. Campania de strângere de fonduri pentru construcția spitalului modular de la Piatra Neamț este în desfășurare: "Și la Piatra Neamț suntem singura soluție din cauza acestei birocrații în care nu poți să demarezi un proiect peste noapte, așa cum putem noi. Deși noi nu avem la dispoziție banii din impozite pe care ei îi au. Noi trebuie să strângem acești bani și să îi convingem pe oameni că ceea ce facem noi e foarte bine și salvează vieți."
Așa va arăta spitalul modular ATI construit de Dăruiește Viață la Piatra Neamț:
Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu spun că au rămas însă cu un gust amar după construcția spitalului modular din București din cauza faptului că "deși e singurul spital la standarde, nu a venit nimeni să ne întrebe cum l-am făcut, să ne spună să ne consultăm, să facem mai bine decât ceea ce am făcut. Și din păcate suntem singura soluție pentru țara asta, în astfel de situații, pentru că a apărut situația dramatică de la Piatra Neamț, care ar putea să se întâmple oriunde în țară. Pentru că acestea sunt spitalele, foarte vechi, și chiar dacă s-au adus echipamente, ele au fost puse pe o infrastructură veche, pe o instalație electrică veche."
TIR-ul ATI de la Marius Nasta a ajuns în curtea spitalului în octombrie anul trecut
TIR-ul - unitate mobilă de Terapie Intensivă de la Institutul Marius Nasta care a fost aseară la un pas de tragedie a ajuns în curtea spitalului în octombrie anul trecut, într-un moment în care numărul cazurilor de COVID-19 era în creștere în toată țara, iar spitalul condus de Beatrice Mahler era pe punctul de a nu mai putea primi noi pacienți, din cauză că nu mai erau locuri libere.
TIR-ul nu a fost achiziționat de spital, iar pentru funcționarea lui a fost detașat personal printr-o colaborare DSP - IGSU.
Pe 15 octombrie 2020, Institutul Marius Nasta anunța că "în urma cu aproximativ două ore a ajuns și este în curs de instalare în cadrul Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta o unitatea mobilă tip ATI ce va fi destinată pacienților COVID cu forme critice. Unitatea este venită prin IGSU care asigură operarea acesteia, fiind achiziționată de fundația Mereu Aproape cu sprijinul fundației Pentru SMURD. Pe perioada staționării în actuala locație, unitatea va fi sub coordonarea institutului, iar personalul va fi alocat prin colaborare DSP - IGSU. Unitatea dispune de 12 paturi ATI. Imediat ce instalarea este finalizată și personalul este alocat, unitatea va fi pusă în funcțiune. Având in vedere dimensiunile tirului pe care este platforma ATI, operațiunea de plasare în zona stabilită a fost extrem de laborioasă și a necesitat efort atât din partea echipei IGSU cât și a echipei tehnice din Marius Nasta."
În iunie anul trecut, Departamentul pentru Situații de Urgență anunța că 4 unităţi mobile de Terapie Intensivă au ajuns în ţară, acestea fiind achiziţionate prin Fundaţia SMURD, care a strâns importante donaţii de la firmele care activează în ţară, printre care Lidl şi Rompetrol care au contribuit direct, cumpărând câte o astfel de "maşină", dar şi de la alte firme care au răspuns campaniei Fundaţiei Mereu Aproape, pentru dotări fiind asiguraţi bani şi de la Guvern.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, aflat în subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență, care a primit în administrare aceste unităţi, urma să se ocupe de distribuirea şi plasarea lor "strategică la nivel naţional, pentru o reacţie rapidă în caz de pandemii sau accidente colective şi dezastre, acolo unde va fi nevoie de ele".
"Fiind construite pe structura unui tir, fiecare din aceste unităţi mobile poate fi deplasată oriunde în ţară, crescând astfel capacitatea de terapie intensivă acolo unde va fi cea mai mare nevoie, fie că este vorba de un spital fizic sau mobil (de tipul spitalelor de campanie ROL) şi oferind îngrijire la cele mai înalte standarde pacienţilor în stare critică. Fiecare din unităţile mobile de terapie intensivă sunt dotate cu 12 paturi având, alături de gaze medicale, toate echipamentele necesare unei astfel de secţii, respectiv ventilatoare, monitoare şi injectomate", anunța atunci Departamentul pentru Situații de Urgență.
"Acest tip de unitate de terapie intensivă este unic în România, folosirea ei dându-ne posibilitatea să îmbunătăţim semnificativ evoluţia pacienţilor cel mai grav afectaţi de infecţia cu SARS-CoV2 acolo unde capacităţile spitalelor fizice sunt depăşite, dar şi în orice alte situaţii cu un număr mare de victime care au nevoie de susţinere avansată a funcţiilor vitale cum sunt accidentele colective cu număr mare de victime, pandemiile, dezastrele naturale sau industriale. Ne-a impresionat mobilizarea mediului de afaceri şi a societăţii civile în sprijinirea demersurilor statului de dotare a rezervei naţionale de protecţie civilă cu patru astfel de unităţi. Le mulţumim tuturor", declara atunci Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Chestiile se afirmă în articol depășesc de acum ridicolul. Cum adică TIR-ul e proiectat pentru 2-3 zile și containerul de tablă al spitalului modular e proectat cumva pe 50 de ani?!
Spitalul modular are nevoie la rândul său de o sursă de energie externă. Că e generator Diesel sau pe gaz sau că e o conexiune la rețeaua electrică a localității, e exact aceeași situație și în cazul TIR-ului. O fi generatorul de pe TIR cu sârme mai subțiri :)?
Afirmația că unitățile mobile nu sunt niciunde în lume folosite pe termen lung e de asemenea falsă și absurdă. În SUA bănuiesc că există mii de asemenea camioane în dotarea FEMA (ISU americănesc). Ele au fost folosite cu succes de decenii cu ocazia diverselor dezastre naturale, la fel cum au fost folosite în Irak, Africa și Afganistan de către armata SUA. Exită de asemenea vapoare sputal de peste 100 de ani. Ele la rândul lor pot oăpera în zionele de dezastru sau război în mod autonom. De regulă camioanele ele sunt complet independente au stații de purificare a apei, generatoare electrice, șisteme de încălzire și aer condiționat, etc. Păt opera autonom luni de zile. Exact ca un spital modular. Au avantajul că sunt mobile și usor de relocat unde e nevoie de ele.
Probabil că totul e doar o încercare de redirecționare a donațiilor de la ISU spre cele două întreprinzătoare cu spitalul modular.
Asta se intelege, apoi se stocheaza si se intretine sa fie gata pentru o noua interventie.
Cumperi o bormașină de la Lidl, e pentru uz domestic ocazional. Dacă o folosești zilnic la lucru o mănanci coaptă intr-o saptamână. Cam așa la o anumită scara și cu unitățile mobile ATI.
Cat despre "întreprinzaroarele" cu spitalul modular, numai întreprinzătoare n-or mai fi cu activitatea lor caritabilă. E așa de multă hoție în țara încât nimeni nu crede că mai sunt și oameni de toată isprava care fac lucruri mari prin voluntariat. Oare nu s-a spus si despre Vlad Voiculescu care a initiat reteaua de aducere a citostaticelor ce lipseau bolnavilor de cancer, cu ajutorul persoanelor care veneau din strainatate, traficant de medicamente?
Dezastrul nu durează în mod programat 2 zile. Au fost situații în care recuperarea după un uragan sau cutremur (Haiti de exemplu) a durat luni sau ani. unitățile mobile au lucrat luni sau ani continuu. Așa că poveștile tale nu prea țin.
Am fost surprins că nu se menționa nimic în articol despre marca lor. Am găsit online un articol de la achiziția lor. Sunt Mercedes. Nu cred că Mercedes fabrică ceva ce crapă după 3 zile de funcționare continuă. Mack-urile americane au funcționat timp de 2 ani în Haiti fără întrerupere folosindu-și 24/7 propriile generatoare electrice, fabrici de oxigen autonome, instalații de aer condiționat, purificatoare de apă, etc. Nu pot să cred că Mercedes e mai ieftin și mai prost ca Mack. Oricum echipamente medicale cu durata de utilizare de 3 zile nu se fac. Nu în lumea ivilizată și în mod cert nu și-ar pune alde Mercedes sigla pe ele.
Ai obiceiul sa argumentezi prin exagerare.
Pe urma una este sa ofere adapost in caz de dezastru si alta e solicitarea instalatiei pentru utilizare ATI.
Nu-i vorbă că aceeași aberație e susținută și în articol.
Sigur că e aberant să crezi că așa ceva e făcut să reziste doar 2-3 zile de funcționare continuă, numai că exact asta e ceea ce susține articolul. Și tu la fel.
Faci pe analfabetul functional din spirit de contrazicere.
In general toate instalatiile mobile sunt mult mai sensibile decat cele fixe. Motorul de avion poate furniza puterea maxima continua numai cateva minute necesare decolarii. Un blender de mana un minut, pana se incalzeste, faci o pauza si il folosesti din nou. Un laptop nu va avea puterea de calcul a unui desktop din aceeasi generatie.
Un ATI mobil nu poate avea o durata de functionare continua ca a unitatii fixe, fie ea si modulara.
De fapt, daca te uiti la pozele publicate de fundatia Smurd, descoperi ca unele din ele sunt Mercedes, altele MAN. Singurul lucru pe care il au in comun este ca sunt vopsite in rosu.. si e nevoie de tehnicieni din Turcia ca sa le repare.
Mercedes are o fabrică de camioane în Turcia la Aksaray. În mod cert e mai ieftin să trimită turci în România pentru lucrările de garanție decât nemți
Apropos de fabrica Mercedes de la Aksaray. M-am uitat de curiozitate peste istoricul ei și pare să fi fost înființată în perioada când nemții de la Daimler se chinuiau să cumpere fabrica de autocamioane de la Brașov iar proletariatul român zbiera „Nu ne vindem țara!”. N-au vândut-o într-adevăr. Au făcut-o praf pe gratis
Dar sa asteptam pentru ca ceva pute rau de tot acolo...
NU mai vorbim despre tipul de contract semnat de partea romana care nu stiu cum si in ce fel s-a semnat - mare pacat ca nu sunt publice clauzele contractelor publice - de exemplu cele legate de tirurile lui Arafat, autobuzele lui Fi Rea...
dar sincer ma astept ca bomba sa explodeze cat de curand.
Poate ca in RO din cauza infectiilor existente in spitale este preferabila varianta spitalului modular care se poate extinde dar in acelasi timp poate fi desfacut si refacut in alt loc dar in timp mai indelungat decat tirul care umbla pe roti...
In RO a existat si varianta cort de campanie dar cum exista frig si ger nu cred ca este operationabil decat la limita = asta este solutia pe termen scurt de fapt.
Pana la urma cea mai mare problema a fost cea legata de personalul medical - tirul/modul exista dar personalul medical...Aici, ca urmare a pandemiei, nici mama UE cu banii ei cu tot nu te mai putea ajuta...
Probabil ca cea mai buna solutie era sa fie combinate solutia tirul cu cea a spitalul modular - asta in ideea ca ai cu cine discuta...
Dar mai este un fapt de luat in seama - orice spatiu disponibil poate sa fie alocat in situatia de urgenta/alerta pentru necesitati si asta chiar se intampla in USA si de aceea probabil nu se ajunge la ideea de spital modular...
La noi, cum ziceam, ca urmare a infectiilor din spitale chiar nu ar fi rau de loc sa fie aplicata aceasta solutie...
5 secunde cu Tedi si de 2 ani esti la podea.
Ma bucur ca sunt mai multe initiative in sanatate, dar asta nu ar trebui sa genereze o competitie in care sa ne demontam unii altora ideile. TIR-urile astea sunt foarte utile, pentru ca suntem o tara in care calamitatile naturale (inundatii, incendii, alunecari de teren) pot aparea destul de des. La fel cum avem nevoie de spitale, modulare sau nu. Din pacate, nu ne prisosesc astfel de investitii.