Spitalul Universitar din Capitală a descoperit în urmă cu câteva zile bacteria bacil pioacinic, într-una din sălile de ginecologie unde aveau loc intervenții cronice, însă nu obstetrice, instituția precizând că încăperea este închisă pentru decontaminare, iar infectarea unor persoane "este nulă", citează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Departamentul de Prevenire și Control Infecții Nosocomiale colectează în permanență probe din toate ariile terapeutice, conform normelor sanitare interne și internaționale. Mai mult, autoexigența ne impune să depășim aceste standarde. Proba pozitivă la bacilul piocianic a fost recoltată în dimineață zilei de 20 august dintr-un filtru de apă sterilă aflat în spălătorul de la sala de ginecologie. Toate filtrele din zonă, manipulate exclusiv de personalul medical mediu, nu au fost folosite deloc cu 5 zile înainte să se recolteze probele, respectiv între 15-19 august. Sala respectivă este utilizată pentru intervenții cronice, exclus cele din obstetrică. Așadar, orice posibilitate de propagare sau de infectare a vreunei persoane este nulă", au declarat reprezentanții Spitalului Universitar de Urgență București, printr-un comunicat de presă.

Aceștia mai arată că bacteria respectivă se dezvoltă în apă stătută, iar nefolosirea instalațiilor implică asemenea riscuri.

"Tocmai de aceea se efectuează controale în permanență, iar o eventuală descoperire duce la măsuri severe de decontaminare până când probele vor ieși negative. Este motivul pentru care sala a fost deocamdată închisă. Întrucât în context au apărut precizări legate de controlul Ministerului Sănătății, menționăm că acesta s-a încheiat înainte de 14 august și a fost efectuat la cererea managementului SUUB. Se vor analiza cu certitudine și condițiile în care a apărut acest incident numai la unul dintre filtre, deși erau două, iar dacă se vor identifica neconformități sau abateri de la normele procedurale cu privire la manipularea acestora, toți cei implicați vor fi sancționați conform reglementărilor în vigoare", a mai precizat sursa citată.

După ce medicii Spitalului Universitar vor avea rezultatele analizelor, ele vor fi prezentate în cadrul unei conferințe de presă, precizează sursa citată.

Postul Digi24 a anunțat anterior că o bacterie periculoasă a fost descoperită la Spitalul Universitar din Capitală, acolo unde una dintre sălile din secţia de obstetrică-ginecologie este închisă de două zile, și că este vorba de bacilul piocianic, bacil care se dezvoltă în mediile umede.

Digi24 a precizat că, din informațiile de până acum, sala nu este una în care se fac operaţii de naştere, ci se fac de obicei intervenții chirurgicale pentru fibrom sau chisturi. Mai mult, managerul spitalului spune că în ultima perioadă nu au fost efectuate operații aici, astfel că nu sunt pacienți infectați cu această bacterie.

Amintim că, săptămâna aceasta, la Spitalul Universitar Bucureşti a mai fost deschisă o anchetă epidemiologică, în Secţia de Chirurgie Plastică, după ce un pacient care a participat la mitingul din 10 august și a fost spitalizat aici a descoperit după externare că era infectat cu bacteria Clostridium Difficile.