"Departamentul de Prevenire și Control Infecții Nosocomiale colectează în permanență probe din toate ariile terapeutice, conform normelor sanitare interne și internaționale. Mai mult, autoexigența ne impune să depășim aceste standarde. Proba pozitivă la bacilul piocianic a fost recoltată în dimineață zilei de 20 august dintr-un filtru de apă sterilă aflat în spălătorul de la sala de ginecologie. Toate filtrele din zonă, manipulate exclusiv de personalul medical mediu, nu au fost folosite deloc cu 5 zile înainte să se recolteze probele, respectiv între 15-19 august. Sala respectivă este utilizată pentru intervenții cronice, exclus cele din obstetrică. Așadar, orice posibilitate de propagare sau de infectare a vreunei persoane este nulă", au declarat reprezentanții Spitalului Universitar de Urgență București, printr-un comunicat de presă.
Aceștia mai arată că bacteria respectivă se dezvoltă în apă stătută, iar nefolosirea instalațiilor implică asemenea riscuri.
"Tocmai de aceea se efectuează controale în permanență, iar o eventuală descoperire duce la măsuri severe de decontaminare până când probele vor ieși negative. Este motivul pentru care sala a fost deocamdată închisă. Întrucât în context au apărut precizări legate de controlul Ministerului Sănătății, menționăm că acesta s-a încheiat înainte de 14 august și a fost efectuat la cererea managementului SUUB. Se vor analiza cu certitudine și condițiile în care a apărut acest incident numai la unul dintre filtre, deși erau două, iar dacă se vor identifica neconformități sau abateri de la normele procedurale cu privire la manipularea acestora, toți cei implicați vor fi sancționați conform reglementărilor în vigoare", a mai precizat sursa citată.
După ce medicii Spitalului Universitar vor avea rezultatele analizelor, ele vor fi prezentate în cadrul unei conferințe de presă, precizează sursa citată.
Aia da stire... Pacat ca nu se va intampla!
Imi place cum se scuza si explica ca acolo nu au fost nasteri, de parca asta schimba cu ceva situatia. Da, da, o sa zica cineva "nu nu, voriau sa asigure pacientii ca nu e nimeni infectat".
Serios? Si eu care credeam ca cel mai bun mod de a asigura pacientii ca nu sunt infectati e sa ai un spital curat. Ha, ce prost sunt sa am asa o gandire inapoiata.
Oricum stapanilor mult prea iubiti nu le pasa de nimicuri de genul asta. Rujeola, tantarii, pesta porcina, spitalele, scolile, astea-s pierdere de timp. Ei au alte prioritati.
Statul român a devenit inamic al poporului, în loc sa te protejeze pe tine ca cetățean si plătitor de taxe se pare ca ii protejează pe cei care țin ascuns faptul ca spitalele din România sunt un real pericol pentru pacienți.
Oare Ministerul Sănătății va dispune verificări de urgență și la alte spitale ?