Brigada a 12-a Azov a recuperat cu greu un tanc rusesc T-72 blocat pe linia frontului în Donețk, pentru a verifica ceea ce părea a fi un sistem nou de bruiere a comunicațiilor dronelor, scrie Forbes. Totul s-a sfârșit cu vești bune pentru ucraineni.

Tanc rusescul rusesc recuperat de militarii ucraineni Foto: АЗОВ / Youtube

În plină criză de muniție pentru artilerie, dronele au devenit cruciale pentru războiul Ucrainei, în toate punctele frontului, ceea ce înseamnă că sistemele de bruiere a comunicațiilor acestor dispozitive fără pilot au devenit și ele foarte importante pentru forțele Rusiei.

Prin urmare, când rușii au desfășurat un nou sistem de bruiaj, multiplu, montat pe un tanc T-72, ucrainenii s-au grăbit să afle despre ce este vorba, pentru a adopta măsuri preventive, care să le protejeze dronele.

Momentul potrivit pentru forțele Kievului a sosit zilele trecute, când un astfel de tanc dotat cu noul sistem de bruiaj a rămas blocat pe câmpul de luptă în timpul unui asalt în apropiere de localitatea Ternîi, din regiunea Donețk.

Lovit de o dronă, tancul s-a oprit și a fost rapid abandonat de echipaj. Chiar și așa însă, forțele ucrainene au decis să recupereze blindatul, pentru a cerceta îndeaproape sistemul de bruiaj.

Brigada a 12-a Azov a fost cea care s-a oferit să îndeplinească misiunea dificilă, scrie Forbes.

Trei nopți de riscuri

Geniștii au fost primii care au ajuns la tanc, strecurându-se noaptea pentru a verifica starea acestuia. S-au întors la liniile ucrainene cu vești proaste. Deși tancul părea operabil, turela sa era fixată în poziția de înaintare - iar tunul principal de 125 de milimetri bloca trapa șoferului.

În noaptea a doua, un tanchist a însoțit grupul de intervenție. În timp ce geniștii au descurcat sârma ghimpată care bloca șenilele tancului - o treabă complicată de prezența unei mine antitanc de 21 de kilograme care ieșea la iveală din sol chiar sub tanc - tanchistul a manevrat manual turela pentru a debloca trapa șoferului și apoi a pornit motorul.

Fără succes, în condițiile în care tancul rămăsese fără baterie.

În a treia noapte, ucrainenii s-au întors iarăși. Geniștii au deschis drumul. Infanteria i-a escortat. Medicii au rămas în spate, așteptând eventuale victime.

Ucrainenii au cărat trei baterii, fiecare cântărind 150 de kilograme, plus aer comprimat, unelte și ochelari de vedere pe timp de noapte. Aerul comprimat urma să ajute la pornirea tancului.

Artileria rusă a lovit în apropiere în timp ce tanchiștii lucrau la adăpostul întunericului. Cu succes. Tancul a devenit operațional. Doar că partea cea mai dificilă abia urma: parcurgerea unui kilometru și jumătate spre pozițiile ucrainene.

Mult zgomot pentru nimic

Tanchistul ucrainean, identificat sub numele de Ilia, a reușit să ajungă fără probleme până în Ternîi, unde lucrurile s-au complicat. Blindatul a intrat cu viteză într-un crater uriaș lăsat de o bombă rusească.

Pentru un moment, după ce s-a lovit cu capul de turelă, Ilia și-a pierdut cunoștința. Și-a revenit rapid și a reușit, după mai multe manevre, să scoată tancul din crater.

În cele din urmă, cu tancul într-o poziție sigură, ucrainenii au putut verifica sistemul de bruiaj.

„Era ceva improvizat”, a explicat Ilia.

Poate că aparatele de bruiaj individuale și antenele erau standard, din fabrică, dar ansamblul general - mai multe aparate de bruiaj legate împreună pe un palet de transport din lemn - era improvizat și, probabil, nu foarte eficient, a explicat militarul ucrainean.