Producătorul german de armament Rheinmetall a anunțat sâmbătă că a ajuns la un acord cu o companie ucraineană pentru a fabrica muniție de artilerie în Ucraina, care are nevoie urgentă de astfel de produse în fața agresiunii rusești, potrivit AFP.

Proiectile de calibrul 155 mm Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Acordul a fost semnat la Munchen, în marja Conferinței de securitate, în prezența lui Alexander Kamicin, ministrul ucrainean al industriilor strategice, și a directorului general al Rheinmetall, Armin Papperger.

În cele din urmă, se așteaptă ca „Centrul ucrainean de competență în domeniul munițiilor” să producă un „număr cu șase cifre” de proiectile de 155 mm în fiecare an, inclusiv propulsoarele corespunzătoare, potrivit comunicatului de presă.

Din motive de securitate, nu au fost dezvăluite nici numele partenerului ucrainean, nici locația viitoarei fabrici și nici data la care ar urma să înceapă producția.

Compania comună, deținută în proporție de 51% de Rheinmetall și 49% de partenerul ucrainean, va avea „o contribuție semnificativă la capacitatea de apărare a Ucrainei și, astfel, va servi securității în Europa”, a declarat Armin Papperger.

În total, proiectele în curs de desfășurare cu Ucraina valorează „câteva miliarde de euro, iar numărul lor crește aproape zilnic”, potrivit directorului general.

Aceasta este cea de-a doua societate mixtă a Rheinmetall în Ucraina, după cea semnată în octombrie anul trecut cu compania de stat ucraineană UDI, fostă Ukroboronprom, pentru repararea vehiculelor militare, prima etapă înainte de a le fabrica direct la fața locului.

Iar lunea trecută, în prezența cancelarului Olaf Scholz, s-a pus piatra de temelie pentru o viitoare fabrică de muniții la principalul complex industrial de apărare al Rheinmetall din Unterlüss (nordul Germaniei).

Din 2025, această unitate va produce muniție de artilerie de 155 mm, muniția standard de artilerie a NATO, utilizată în numeroase tunuri și obuziere, vizând treptat o capacitate de 200.000 de obuze pe an.

Rheinmetall își propune să producă până la 700.000 de obuze de artilerie pe an până în 2025, față de 400.000 - 500.000 în acest an. Înainte de invazia rusă din Ucraina, a produs doar 70.000.