Reluarea asistenței militare americane pentru Ucraina ar putea fi amânată pe termen nedefinit după ce liderii republicani din Camera Reprezentanților au criticat dur compromisul la care au ajuns colegii lor din Senat cu legiuitorii Partidului Democrat, relatează ABC News.

Mike Johnson, presedintele Camerei Reprezentantilor, alaturi de presedintele Joe BidenFoto: Chip Somodevilla / Getty Images / Profimedia

„Am văzut destule. Proiectul de lege este chiar mai rău decât mă așteptam și nu se va apropia de oprirea catastrofei de la graniță pe care Președintele [Joe Biden] a creat-o. După cum a proclamat negociatorul șef al Democraților: Sub acest proiect de lege 'granița nu se închide niciodată'. Dacă acest proiect ajunge în Cameră, va fi mort la sosire”, a declarat într-un comunicat Mike Johnson, președintele republican al Camerei Reprezentanților.

Comentariile sale privind situația de la graniță vin în contextul în care Casa Albă a cerut Congresului încă din 20 octombrie să aprobe un pachet masiv de asistență pentru Ucraina și Israel ca parte a unui proiect legislativ care prevede fonduri și pentru securizarea frontierelor americane.

Din pachetul care prevede fonduri totale de 106 miliarde de dolari peste 60 de miliarde sunt destinate Ucrainei.

Ajutorul militar pentru Ucraina stă blocat în Congresul american din luna octombrie

Însă în contextul intrării politicienilor de la Washington în campanie electorală pentru alegerile prezidențiale și legislative ce vor avea loc în luna noiembrie a acestui an, adoptarea pachetului s-a blocat în Congres, republicanii pretinzând garanții care să asigure oprirea fluxului de migranți ilegali de la frontiera de sud a SUA.

Casa Albă a anunțat pe 27 decembrie că a trimis Ucrainei ultima tranșă de ajutor pe care o putea aproba fără autorizarea Congresului, atât oficiali de rang înalt din administrația Biden, cât și președintele american, avertizând în mod repetat că blocajul politic din Congres periclitează eforturile de război ale Ucrainei și îi oferă un atu nesperat președintelui Vladimir Putin.

După luni de negocieri, liderii democrați și republicani din Senat au anunțat la începutul lunii februarie că au ajuns la un compromis care să mulțumească ambele părți și că acesta va fi publicat până pe 4 februarie.

Însă acordul la care au ajuns senatorii americani a fost denunțat de Johnson la doar câteva ore după ce conținutul său a fost publicat duminică.

Proiectul a fost respins și de Steve Scalise, liderul grupului legiuitorilor republicani din Camera Reprezentanților, acesta afirmând că el nici nu va fi supus măcar unui vot în camera inferioară a Congresului.

„Vreau să fiu cât se poate de clar: Legea privind Granița din Senat NU va primi un vot în Cameră. Uite ce nu vă spun oamenii care împing această 'înțelegere': Ea acceptă 5.000 de imigranți ilegali pe zi și acordă automat permise de muncă celor care primesc azil - un magnet pentru imigrația ilegală”, a declarat el într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare „X”.

Congresmenii republicani din Camera Reprezentanților resping vehement acordul încheiat cu democrații de colegii lor din Senat

Influentul congresmen Tom Emmer, un reprezentant al statului Minnesota, s-a pronunțat la rândul său împotriva acceptării compromisului la care au ajuns colegii săi din Senat.

„O voi spune din nou: Orice înțelegere care vine din Senat și permite explicit chiar și o SINGURĂ trecere ilegală a frontierei va fi moartă la sosirea în Cameră. Ceea ce am văzut este o insultă la adresa poporului american care a fost forțat să suporte consecințele politicilor Democraților pentru granițe deschise”, a afirmat acesta pe „X”.

Puncte de vedere asemănătoare au fost exprimate și de alți reprezentanți republicani din Congres în condițiile în care SUA vor organiza alegeri legislative parțiale (așa-numitele alegeri „midterm”) în noiembrie, concomitent cu cele prezidențiale.

ABC News notează că, în condițiile în care în Statele Unite campania electorală este în plin avânt și clivajele pe linie ideologică se adânesc, este puțin probabil ca pachetul în valoare de peste 100 de miliarde de dolari să fie aprobat în curând de Camera Reprezentanților.

Deocamdată nici Chuck Schumer, liderul majorității democrate din Senat, nici Mitch McConnell, liderul senatorilor republicani, nu au comentat afirmațiile făcute de republicanii din Camera Reprezentanților.

Senatorii americani anunțaseră acordul privind finanțarea pentru Ucraina, Israel și frontierele SUA în aceeași zi în care Uniunea Europeană a aprobat propriul său pachet de asistență multianuală pentru Kiev, în valoare de 50 de miliarde de euro, după depășirea opoziției premierului ungar Viktor Orban.

Urmărește ultimele evoluții din a 712-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.