Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, în cadrul conferinței de presă miercuri, că se așteaptă ca Kievul și Berlinul să convină „în curând” asupra garanțiilor de securitate, potrivit Kyiv Independent.

Volodimir Zelenski si Olaf ScholzFoto: Christoph Soeder / AFP / Profimedia

Grupul celor șapte țări (G7) și alți câțiva parteneri s-au angajat să ofere garanții de securitate Ucrainei prin intermediul unor tratate bilaterale. Marea Britanie a fost prima care a finalizat un astfel de acord în timpul vizitei premierului britanic Rishi Sunak la Kiev, la 12 ianuarie.

Cea mai recentă rundă de consultări privind garanțiile de securitate între Ucraina și Germania a avut loc în decembrie 2023. Părțile au discutat punctele cruciale ale viitorului acord bilateral și cadrul juridic al acestuia.

Potrivit cancelarului, în scurt timp va relua negocierile cu președintele Volodimir Zelenski pe această temă.

„Presupun că îl vom finaliza în curând”, a declarat Scholz. „Simt că suntem aproape de etapa finală a negocierilor”.

El a adăugat că Germania va sprijini Ucraina atâta timp cât va fi necesar și a reamintit angajamentul Berlinului de a furniza Ucrainei ajutor militar în valoare de peste șapte miliarde de euro în 2024.

De asemenea, Scholz a făcut apel la alte state membre ale UE să sporească sprijinul acordat Kievului, în contextul în care acesta se confruntă cu agresiunea rusă.

Germania a sprijinit Ucraina cu livrări de arme și echipamente încă de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, devenind în cele din urmă al doilea cel mai mare donator de ajutor militar după SUA.

La începutul acestei luni, Berlinul a anunțat primul transfer de elicoptere militare către Ucraina.

Săptămâna trecută, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat, de asemenea, că va semna un acord militar bilateral cu Ucraina luna viitoare, în timpul viitoarei sale vizite la Kiev.

România a devenit cea de-a 9-a ţară care a iniţiat discuţii bilaterale de securitate cu Ucraina şi a afirmat încă o dată sprijinul său nemijlocit pentru independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, precum şi pentru parcursul său european şi euroatlantic.

Potrivit lui Ihor Zhovkva, şeful adjunct al Biroului preşedintelui Ucrainei, nu este posibil să ne imaginăm garanţii depline de securitate în Europa, în special în regiunea Mării Negre, fără România.