Rusia l-a mustrat vineri pe președintele american Joe Biden după ce acesta a afirmat că nu este surprins că Evgheni Prigojin a murit într-un accident aviatic, Moscova remarcând că nu este adecvat ca Washingtonul să facă astfel de comentarii, relatează Reuters.

Biden si Putin cu ministrii lor de externeFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Biden a declarat miercuri, la scurt timp după apariția informațiilor potrivit cărora Prigojin s-a aflat la bordul avionului ce s-a prăbușit în regiunea Tver a Rusiei, că nu este surprins de vestea morții lui Prigojin și că în Rusia nu se întâmplă foarte multe lucruri fără ca Vladimir Putin să aibă cunoștință de ele.

„Nu sunt surprins. În Rusia nu se întâmplă multe lucruri în spatele cărora nu este Putin, dar nu știu destule pentru a ști răspunsul”, a spus șeful de la Casa Albă după ce a fost întrebat de jurnaliști cu privire la acest subiect.

De asemenea, Biden a amintit de comentariile pe care le-a făcut în luna iulie, în care spunea că Prigojin ar trebui să fie îngrijorat de siguranța lui în urma revoltei eșuate.

La o conferință de presă din Helsinki organizată la momentul respectiv, după summitul NATO de la Vilnius, Biden a glumit că, dacă ar fi Prigojin, „aș fi atent la ce mănânc, aș fi cu ochii pe meniu”.

Diplomația rusă acuză lipsa de tact a președintelui american

Serghei Riabkov, ministrul adjunct de externe al Rusiei, a declarat vineri că asemenea comentarii ilustrează lipsa de considerație a Washingtonului pentru tactul diplomatic.

„Cu toate acestea, nu este la latitudinea președintelui SUA, din punctul meu de vedere, să discute despre evenimente tragice de acest fel”, a spus diplomatul rus.

Comentariul său vine după ce președintele Vladimir Putin și-a transmis joi seara condoleanțele familiei lui Prigojin, despre care a spus că a fost un om de afaceri talentat pe care îl cunoaște din anii 1990.

„În ceea ce privește tragedia aviatică, în primul rând vreau să exprim cele mai sincere condoleanțe familiilor tuturor victimelor. Este întotdeauna o tragedie", a spus Putin în declarațiile televizate făcute în timpul unei întâlniri la Kremlin cu Denis Pușilin, șeful instalat de Moscova în regiunea Doneţk din estul Ucrainei.

„El (Prigojin) a fost o persoană talentată, un om de afaceri talentat, a lucrat nu numai în țara noastră și a obținut rezultate, ci și în străinătate, în special în Africa. A fost implicat acolo cu petrol, gaze, metale prețioase și pietre. A fost un om cu o soartă dificilă și a făcut greșeli grave în viață”, a mai spus liderul de la Kremlin.

Urmărește ultimele evoluții din a 548-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.