Președintele american Joe Biden a ironizat joi situația liderului grupului Wagner, Evgheni Prigojin, despre care a spus că ar trebui să fie „atent la ce mănâncă”, după revolta sa eșuată împotriva conducerii militare a Rusiei care a fost considerată cea mai gravă provocare pentru Vladimir Putin de la obţinerea puterii în 1999, relatează AFP.

Evgheni PrigojinFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

"Doar Dumnezeu știe ce va face. Nici măcar nu sunt sigur unde este sau ce contacte are. Dacă aș fi el, aș fi atent la ce mănânc. Aș fi cu ochii pe meniu", a spus el la o conferință de presă la Helsinki.

În timpul revoltei din 23-24 iunie, mercenarii au preluat controlul orașului Rostov-pe-Don din sudul Rusiei și au doborât un număr nespecificat de elicoptere militare, ucigând piloții, în timp ce înaintau spre Moscova.

Prigojin a spus că acțiunile oamenilor săi au fost concepute ca un protest față de ceea ce el a numit corupția și incompetența conducerii militare a Rusiei în gestionarea războiului din Ucraina.

Revolta este percepută pe scară largă ca fiind cea mai serioasă provocare pentru președintele Vladimir Putin de când și-a asumat președinția Rusiei în ultima zi a anului 1999. Revolta a fost oprită printr-un acord negociat de liderul belarus Aleksandr Lukașenko. În baza acestui acord, despre care Kremlinul a spus că a fost încheiat pentru a preveni vărsarea de sânge, un dosar penal împotriva lui Prigojin și a luptătorilor săi a fost clasat.

Rămân însă multe neclarități cu privire la punerea în aplicare a acordului, inclusiv locul unde se află Prigojin. Kremlinul a declarat săptămâna aceasta că Putin s-a întâlnit cu Prigojin timp de aproximativ trei ore pe 29 iunie, la cinci zile după revoltă.

Datele de urmărire a zborurilor au arătat că un avion care are conexiuni cu Prigojin a părăsit Moscova și s-a îndreptat spre Belarus marți seară, dar nu era clar dacă se afla la bord.

Incertitudinea înconjoară, de asemenea, viitorul imperiului de afaceri al lui Prigojin din Rusia și operațiunile extinse ale Wagner în părți din Orientul Mijlociu și Africa, inclusiv Siria, Mali și Republica Centrafricană.

Citește și:

Cine este marele perdant al rebeliunii Wagner: Putin, Prigojin sau Șoigu

Joe Biden, mesaj clar pentru Ucraina: Nicio țară nu poate intra în NATO cât timp este în război