Președintele Volodimir Zelenski a cerut sprijin militar, iar Occidentul a răspuns prompt. Scena a fost pregătită pentru o ofensivă de primăvară, marcând ultima etapă a eforturilor Ucrainei de a recupera teritoriile pierdute. Cu toate acestea, trecerea săptămânilor fără livrarea de tancuri și armament modern către Ucraina a oferit Rusiei un timp prețios pentru a-și consolida apărarea lor.

Volodimir Zelenski în vizită pe frontul din VuhledarFoto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

Analistul militar britanic Sean Bell subliniază în Sky News că întârzierea lui Zelenski în declanșarea operațiunii ar putea afecta eficacitatea ofensivei.

Luptele au continuat pe tot parcursul iernii, dar condițiile meteo nefavorabile au limitat capacitatea tancurilor și a armamentului greu de a opera în afara drumurilor, deci orice ofensivă de iarnă a fost restrânsă.

În schimb, Zelenski a folosit perioada iernii pentru a convinge comunitatea internațională că Ucraina este hotărâtă să înfrunte o armată mult mai mare și că are nevoie doar de echipamente militare adecvate pentru a face față provocării. Ca urmare, Occidentul a oferit sprijinul solicitat.

Rusia a avut timp să-și consolideze apărarea

Forțele ucrainene au avut nevoie de timp pentru a se familiariza cu echipamentul militar nou provenit din Occident. În paralel, Ucraina a recrutat și instruit zeci de mii de noi recruți, iar o parte semnificativă a acestei pregătiri a avut loc în străinătate.

Cu toate acestea, întârzierea în desfășurarea ofensivei a permis Rusiei să-și consolideze și să-și extindă apărarea, perturbând astfel planurile Ucrainei.

Distrugerea barajului Kahovka în această săptămână a protejat flancul rusesc din regiunea Herson de un eventual asalt ucrainean.

Este probabil că armata ucraineană anticipase această situație, deoarece rușii instalaseră explozibili în jurul barajului încă de la ocuparea acestuia la începutul anului trecut.

Vor fi pierderi semnificative, dar ele sunt normale pentru o ofensivă

Pregătirile pentru o ofensivă militară majoră sunt complexe și necesită păstrarea secretului, evaluarea mai multor opțiuni și includerea planurilor de disimulare.

Armata ucraineană a demonstrat abilități remarcabile în a respinge forțele rusești dintr-o parte semnificativă a teritoriului ucrainean ocupat anterior, iar există speranțe că o contraofensivă ucraineană ar putea fi decisivă.

Cu toate acestea, Occidentul trebuie să recunoască că există riscul ca Ucraina să se confrunte cu rezistență în fața forțelor rusești. Rusia este, în cele din urmă, o superputere și dispune de resurse semnificative, apreciază Sean Bell.

Analistul crede că Rusia a avut timp să-și întărească apărarea și Ucraina se așteaptă să suporte de trei ori mai multe victime într-o ofensivă decât rușii într-o defensivă.

Și Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) apreciază că pierderile sunt „inevitabile în timpul oricărei acțiuni militare”, în special în timpul operațiunilor ofensivei și că ele „nu sunt un indicator” al rezultatului contraofensivei.

Pierderile de echipamente occidentale la începutul contraofensivei „nu reprezintă un indicator al progreselor viitoare”.

Grupul de reflecție cu sediul în SUA a declarat: „Este important să nu exagerăm impactul pierderilor inițiale de echipament occidental sau de orice alt echipament, în special în bătăliile de penetrare împotriva pozițiilor defensive pregătite”.

Ieri, ISW a declarat că Ucraina pare să fi angajat „doar o parte din marea rezervă de forțe disponibile” pentru contraofensivă.

Este extrem de posibil ca Rusia să provoace pierderi semnificative în rândul ucrainenilor, iar în cazul în care balanța puterii se înclină în favoarea Rusiei, aceasta ar putea decide să declanșeze o contraofensivă pentru a profita de vulnerabilitatea Ucrainei, scrie Bell în Sky News.

Urmărește ultimele evoluții din a 472-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.