Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că guvernul său dorește măsuri pragmatice pentru a preveni eludarea sancțiunilor impuse Rusiei, într-o aparentă tentativă de a tempera solicitările SUA privind o interdicție mai amplă asupra exporturilor rusești, relatează Reuters.

Olaf Scholz alaturi de alti lideri mondiali la summitul G20 din BaliFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Scholz va participa săptămâna aceasta la o întâlnire a liderilor Grupului celor șapte (G7) în Japonia pentru a discuta planurile de înăsprire a sancțiunilor impuse împotriva Rusiei din cauza declanșării războiului din Ucraina.

Surse familiare cu discuțiile purtate la nivel diplomatic înaintea întâlnirii afirmă că noile măsuri vizează măsuri împotriva evitării sancțiunilor prin intermediul unor țări terțe, o perspectivă care a provocat deja îngrijorări la Moscova.

Oficialii americani se așteaptă ca membrii G7 să fie de acord să își ajusteze abordarea în privința sancțiunilor astfel încât, cel puțin pentru anumite categorii de bunuri, toate exporturile să fie interzise automat, cu excepția celor aflate pe o listă de produse aprobate, ca de exemplu cele alimentare sau medicamentoase.

Olaf Scholz nu dorește „schimbări majore” al sistemului de sancțiuni împotriva Rusiei

„Încercăm să promovăm o dezvoltare continuă bună și pragmatică” în ceea ce privește măsurile împotriva Rusiei, a răspuns miercuri Olaf Scholz după ce a fost întrebat despre posibila schimbare de paradigmă privind sancțiunile.

Prezent în Islanda la o întâlnire a Consiliului Europei, el a adăugat că speră că se va ajunge la un acord „fără a exista schimbări majore de sistem”.

Liderii europeni prezenți la summitul Consiliului Europei de la Reykjavik au discutat modalități de a cere Rusiei să plătească pentru invazia din Ucraina și au prezentat un mecanism pentru a urmări pierderile și daunele cauzate de forțele Moscovei.

Însă Scholz a declarat că nu este clar cum exact Rusia ar putea fi obligată să plătească pentru daune, sugerând că există puține opțiuni legale de a utiliza, de exemplu, activele rusești blocate în Occident.

Germania spune încă o dată „nu” avioanelor de luptă pentru Ucraina

Chestionat dacă Berlinul va ceda dorințelor Kievului de a obține avioane de luptă avansate, Scholz a evitat un răspuns direct, afirmând în schimb că obiectivul Germaniei este de a întări apărarea aeriană a Ucrainei.

În timpul summitului Marea Britanie a declarat că lucrează alături de Olanda în vederea creării unei coaliții internaționale care să ajute Ucraina să obțină avioane de luptă F-16 de la aliații săi, deși până acum Marea Britanie, Germania și SUA s-au opus furnizării propriilor avioane.

Ministerul german al Apărării a publicat miercuri un comunicat în care afirmă că are „o opinie pozitivă cu privire la eforturile britanice și olandeze de a forma o coaliție privind avioanele de luptă pentru Ucraina”, dar a subliniat la rândul său că nu este dispus să doneze din propriile sale avioane militare.

Anul acesta Ucraina a primit în premieră și avioane de luptă de la partenerii săi europeni, însă Polonia și Slovacia i-au donat avioane MiG-29 de fabricație sovietică recondiționate și modernizate.

Urmărește ultimele evoluții din a 448-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.