Tranzitul produselor agricole ucrainene va fi reluat la miezul nopții în noaptea de joi spre vineri, a declarat ministerul polonez al dezvoltării, citat de agenția de știri de stat PAP, scrie Reuters.

Cereale ucraineneFoto: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia

După ce mai multe țări din Europa de Est au început să suspende unilateral importul de cereale ucrainene, punând presiune pe Bruxelles, Uniunea Europeană se pregătește să impună la nivelul UE restricții privind importul de cereale din Ucraina.

Uniunea Europeană pregătește compensații de 100 de milioane de euro pentru fermierii din țările care se învecinează cu Ucraina și intenționează să introducă restricții la importurile de cereale ucrainene, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, conform Reuters.

Comisia Europeană, care supraveghează politica comercială a celor 27 de state membre UE, va lua ceea ce a descris drept „măsuri preventive” pentru anumite categorii de cereale și semințe oleaginoase - în special grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și semințe de rapiță.

Nu în ultimul rând, Executivul comunitar demarează o „investigaţie" privind alte posibile „produse sensibile".

Reamintimă că Polonia, Slovacia, Bulgaria, Ungraia și România au cerut în aprilie Comisiei Europene, printr-o scrisoare, măsuri de sprijin în contextul creşterii importurilor de produse agricole ucrainene pe pieţele lor.

Măsurile luate de Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România în criza cerealelor

Presiunea a crescut asupra Bruxelles-ului pentru a găsi o soluție la nivelul Uniunii Europene, după ce Varșovia și Budapesta au anunțat în weekend interzicerea importurilor de cereale din Ucraina, în timp ce alte țări din Europa de Est - între care România - iau în considerare și ele astfel de măsuri, a scris Reuters. Marți, Polonia a anunțat că a ajuns la un acord privind reluarea tranzitului cerealelor ucrainene pe teritoriul său începând de vineri. Importurile rămân însă oprite.

De miercuri, și în Slovacia intră în vigoare o interdicție privind importurile de cereale din Ucraina, în timp ce Ungaria va extinde această măsură la zeci de produse agroalimentare.

Potrivit unui decret publicat în noaptea de marţi spre miercuri în Jurnalul Oficial, nu vor putea fi vândute pe teritoriul ungar, pe lângă cereale şi produse oleaginoase, nici făină, miere, ulei, carne provenind din Ucraina. Aceste restricţii sunt în vigoare până la 30 iunie.

Ungaria nu interzice tranzitul acestor produse pe teritoriul său, dar la graniță ele vor fi monitorizate cu ajutorul dispozitivelor electronice și a patrulelor. Tranzitul acestor produse va fi monitorizat în toată țara, iar transportatorii care încalcă regulile riscă amendă, sancțiunile putând viza și marfa transportată.

Tot miercuri, Bulgaria a anunțat că va lua aceeași măsură ca Slovacia, Polonia și Ungaria. Bulgaria a impus o interdicție temporară asupra importurilor de produse alimentare din Ucraina, cu excepția bunurilor aflate în tranzit, a anunțat premierul interimar Galab Donev la începutul ședinței de guvern, relatează Radio Bulgaria.

România, la rândul său, a anunțat că va sigila și monitoriza mijloacele de transport cu cereale din Ucraina care tranzitează România și va face controale în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din țara vecină.

Urmărește ultimele evoluții din a 420-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.