Guvernul polonez a decis să interzică importurile de cereale și alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol polonez, a declarat sâmbătă liderul Partidului Lege și Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczyński, relatează Reuters.

Jaroslaw Kaczynski si Mateusz MorawieckiFoto: Hubert Mathis / Zuma Press / Profimedia Images

Cantități mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să rămână în statele central-europene pe fondul blocajelor logistice, cu urmări asupra prețurilor și vânzărilor pentru fermierii locali.

Acest lucru a creat o problemă politică pentru PiS într-un an electoral.

„Astăzi, guvernul a decis asupra unui regulament care interzice intrarea, importul de cereale în Polonia, dar și zeci de alte tipuri de alimente (din Ucraina)”, a spus Kaczyński în cadrul convenției partidului PiS.

Lista acestor mărfuri va fi inclusă în regulamentul guvernamental și există mărfuri „de la cereale la produse cu miere, foarte, foarte multe lucruri”, a adăugat el.

Polonia, una dintre țările care au susținut cel mai mult Ucraina

„Suntem și rămânem prieteni și aliați neschimbați ai Ucrainei. O vom sprijini și o susținem... Dar este datoria fiecărui stat, fiecărei autorități, autorități bune, în orice caz, să protejeze interesele cetățenilor săi, ", a spus Kaczyński.

Kaczyński a spus că Polonia este pregătită să înceapă discuțiile cu Ucraina pentru a soluționa problema cerealelor, iar partea ucraineană a fost deja informată cu privire la deciziile guvernului polonez.

Slovacia și Polonia au livrat deja câte patru avioane MiG-29 Ucrainei. Președintele Andrzej Duda a declarat la începutul lunii aprilie că Polonia s-a pregătit să transfere alte patru și că pregătește alte șase care „pot fi transferate destul de curând", ceea ce duce numărul total promis Kievului la 14.

Duda a sugerat, de asemenea, că, în viitor, Polonia ar putea furniza întreaga sa flotă de avioane de vânătoare MiG-29 Ucrainei, odată ce Forțele Aeriene poloneze vor achiziționa noi aeronave pentru a le înlocui.

Polonia a anunțat în data de 11 ianuarie a acestui an că intenționează să trimită o companie de 14 tancuri Leopard 2 Ucrainei pentru a se apăra împotriva invaziei rusești. Guvernul de la Varșovia a fost primul partener al Ucrainei care a promis că îi va trimite tancuri de fabricație occidentală, și nu doar vehicule de luptă sovietice recondiționate sau modernizate.

Primele 4 tancuri Leopard 2 au ajuns în Ucraina pe 24 februarie, cu ocazia unei vizite efectuate la Kiev de premierul Mateusz Morawiecki la împlinirea unui an de la declanșarea invaziei rusești.

După săptămâni de opoziție și negocieri tensionate între Berlin, Varșovia și celelalte state care doreau un sprijin militar mai ferm pentru Ucraina, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat pe 25 ianuarie că guvernul său va trimite o companie de tancuri Leopard 2 Kievului.