Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu comandanții săi în două regiuni din Ucraina pe care Moscova susține că le-a anexat, în timp ce forțele rusești au intensificat bombardamentele de artilerie și atacurile aeriene asupra orașului Bahmut din estul Ucrainei. Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat marți linia frontului în micul oraș Avdiivka din estul țării, i-a încurajat pe soldați și a fost informat de comandanți cu privire la situația de pe câmpul de luptă, a anunțat biroul său.

Soldați ucraineni din brigada 80 își camuflează poziția de artilerie în direcția Bahmut, în timp ce războiul dintre Rusia și Ucraina continuă în regiunea DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a inspectat miercuri frontiera de nord-vest a ţării, împărţită cu Belarus şi Polonia, şi a analizat pregătirile de apărare care sunt în curs de desfăşurare. „Pentru a respinge o eventuală invazie inamică de pe teritoriul Belarusului, se construiesc bariere inginereşti, fortificaţii şi sisteme de supraveghere video la distanţă”, arată un comunicat de presă publicat de biroul lui Zelenski.
  • Lumini puternice care s-au văzut pe cer din zona Kievului au fost cauzate de căderea unui satelit american, spun oficiali ucraineni, relatează CNN. „Pentru a evita victimele din căderea resturilor, a fost declarată o alertă aeriană. Sistemul de apărare aeriană nu a funcționat”, a adăugat șeful administrației, Serhi Popko.
  • Președintele Rusiei, Vladimir Putin, vrea ca mișcarea națională pentru copii și adolescenți dedicată învățării patriotice, care oricum amintește de organizaţiile de tineret sovietice Comsomol, să se numească „Pionierii”, relatează Ukrainska Pravda, citând presa rusă.
  • Ce bani de cazare și masă vor mai primi în acest an refugiații ucraineni și în ce condiții: Sume diferite pentru persoane singure și familii
  • Rusia a suferit „pierderi semnificative” în Bahmut, afirmă un comandant. Generalul Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ucrainene, a declarat pe Telegram că trupele Kievului „provoacă pierderi semnificative” Rusiei în orașul din estul regiunii Doneț, în ciuda avansării acestora, potrivit Sky News.
  • Petre Daea, despre cerealele ucrainene: România rămâne singura poartă de import a produselor din Ucraina / Transporturilor vor fi sigilate și securizate suplimentar / Interdicție până la 5 iunie?
  • Un tânăr ucrainean de 16 ani a fost trimis cu forța în Rusia „pentru vacanță” și a fost plasat într-o familie care a încercat să-l îndoctrineze cu propagandă pro-rusă, a declarat un reprezentant al adolescentului în fața Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților SUA, relatează CNN.
  • Din cauza lipsei suficiente de trupe, Rusia încearcă să angajeze forțe noi folosindu-se inclusiv de conturile Vkontakte (rețea rusă de socializare) ale bibliotecilor și chiar a grădinițelor, scrie Novaya Gazeta, potrivit Ukrainska Pravda.
  • Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a recunoscut miercuri că trupele ruse au reuşit înaintări în oraşul Bahmut din estul Ucrainei, dar le-a atribuit tacticilor pământului pârjolit folosite deja în Siria de armata rusă, care acum le aplică din nou în oraşul ucrainean.
  • Statele Unite dețin tehnologie nucleară sensibilă la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina - cea mai mare din Europa - și avertizează Rusia să nu se atingă de aceasta, scrie CNN.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 420 LIVE-TEXT:

01:15Zelenski a vizitat frontiera dintre Ucraina şi Belarus pentru a vedea pregătirile pentru apărare

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a inspectat miercuri frontiera de nord-vest a ţării, împărţită cu Belarus şi Polonia, şi a analizat pregătirile de apărare care sunt în curs de desfăşurare

00:15Lumini puternice care s-au văzut pe cer din zona Kievului au fost cauzate de căderea unui satelit american, spun oficiali ucraineni, relatează CNN.

"În jurul orei 22:00, pe 19 aprilie, pe cerul de la Kiev a fost observată strălucirea puternică a unui obiect aerian. Potrivit informațiilor preliminare, acest fenomen a fost rezultatul căderii unui satelit spațial NASA pe Pământ", a spus administrația militară regională a Kievului.

„Pentru a evita victimele din căderea resturilor, a fost declarată o alertă aeriană. Sistemul de apărare aeriană nu a funcționat”, a adăugat șeful administrației, Serhi Popko.

00:00Președintele Rusiei, Vladimir Putin, vrea ca mișcarea națională pentru copii și adolescenți dedicată învățării patriotice, care oricum amintește de organizaţiile de tineret sovietice Comsomol, să se numească „Pionierii”, relatează Ukrainska Pravda, citând presa rusă.

23:35Uniunea Europeană va oferi compensații în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii din cinci țări limitrofe Ucrainei care au fost afectate de creșterea importurilor de cereale.

Ce bani de cazare și masă vor mai primi în acest an refugiații ucraineni

22:53Opozantul rus Iașin, condamnat în apel la opt ani și jumătate de închisoare / „Nu mă tem de ei!”

O curte de apel rusă a confirmat miercuri o sentință de opt ani și jumătate de închisoare pronunțată împotriva politicianului de opoziție Ilia Iașin pentru criticile sale la adresa ofensivei Moscovei în Ucraina, pe fondul accelerării represiunii în Rusia, scrie AFP.

22:25Ce bani de cazare și masă vor mai primi în acest an refugiații ucraineni și în ce condiții: Sume diferite pentru persoane singure și familii

Refugiații ucraineni - persoane singure sau familii - vor primi sume diferite de bani pentru cazare și masă pentru primele 4 luni consecutive, începând cu data de 1 mai și numai după îndeplinirea unor condiții legate de căutarea unui loc de muncă și înscrierea copilului la școală. Din luna a 5-a și până la finalul acestui an, statul va mai deconta doar banii de cazare pentru cei care s-au angajat.

22:01Rusia a suferit „pierderi semnificative” în Bahmut, afirmă un comandant

Generalul Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ucrainene, a declarat pe Telegram că trupele Kievului „provoacă pierderi semnificative” Rusiei în orașul din estul regiunii Doneț, în ciuda avansării acestora, potrivit Sky News.

„Direcția Bakhmut rămâne epicentrul ofensivei rusești”, spune el.

21:45 Petre Daea, despre cerealele ucrainene: România rămâne singura poartă de import a produselor din Ucraina / Transporturilor vor fi sigilate și securizate suplimentar / Interdicție până la 5 iunie?

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat miercuri seară după ce a avut loc, în format videoconferinţă, o întâlnire cu ministrul ucrainean, că țara noastră va continua să permită tranzitul de cereale ucrainene către state terţe. „România rămâne singura poartă de import a produselor din Ucraina”, a transmis Daea.

21:00 Procurorul general ucrainean Andrii Kostin le-a declarat miercuri parlamentarilor americani că biroul său a înregistrat aproximativ 80.000 de incidente de potențiale crime de război și, până în prezent, a condamnat 31 de ruși pentru crime de război în instanțele ucrainene, relatează CNN.

SUA anunță al 36-lea pachet de ajutor militar pentru Ucraina

20:23SUA anunţă încă un pachet de ajutor militar pentru Ucraina

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că acest pachet, al 36-lea pe care Washingtonul îl oferă Kievului de când a început anul trecut în februarie campania militară rusă, cuprinde în special cantităţi suplimentare de obuze pentru artilerie, de care Ucraina are mare nevoie în războiul de înaltă intensitate pe care-l poartă cu Rusia şi care implică un mare consum de muniţii, potrivit Agerpres.

Anunţul despre noul ajutor militar american pentru Ucraina coincide cu primirea de către această ţară a primelor sisteme antiaeriene americane Patriot şi a tancurilor uşoare franceze AMX-10.

20:12 Un tânăr ucrainean de 16 ani a fost trimis cu forța în Rusia „pentru vacanță” și a fost plasat într-o familie care a încercat să-l îndoctrineze cu propagandă pro-rusă, a declarat un reprezentant al adolescentului în fața Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților SUA, relatează CNN.

19:29Din cauza lipsei suficiente de trupe, Rusia încearcă să angajeze forțe noi folosindu-se inclusiv de conturile Vkontakte (rețea rusă de socializare) ale bibliotecilor și chiar a grădinițelor, scrie Novaya Gazeta, potrivit Ukrainska Pravda.

19:09 Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a recunoscut miercuri că trupele ruse au reuşit înaintări în oraşul Bahmut din estul Ucrainei, dar le-a atribuit tacticilor pământului pârjolit folosite deja în Siria de armata rusă, care acum le aplică din nou în oraşul ucrainean.

19:07Statele Unite dețin tehnologie nucleară sensibilă la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina - cea mai mare din Europa - și avertizează Rusia să nu se atingă de aceasta, scrie CNN. Aceasta, în contextul în care centrala Zaporojie se află sub controlul forțelor ruse încă de la începutul invaziei Moscovei în Ucraina și a fost deconectată frecvent de la rețeaua electrică din cauza bombardamenteor rușilor, stârnind temeri în întreaga Europă cu privire la un accident nuclear.

18:59 Pe măsură ce speculațiile se intensifică cu privire la locul și când ar putea avea loc o contraofensivă ucraineană, primarul unui oraș ocupat din Zaporojie a avertizat locuitorii să fie conștienți de intensificarea controalelor rusești, relatează The Guardian.

„Armata rusă efectuează din ce în ce mai multe controale dure pe străzi. Intră și în apartamente. Sunt interesați în mod special de persoanele cu pașapoarte ucrainene”, adică cei mai mulți dintre locuitori, a susținut primarul Enerhodar, Dmitro Orlov, pe Telegram.

Orașul este adiacent centralei nucleare Zaporojie (ZNPP) controlată de ruși. Orlov însuși nu se află în Enerhodar, iar observațiile sale nu pot fi verificate.

Polonia spune că tranzitul cerealelor ucrainene va fi reluat joi spre vineri noapte

18:40Tranzitul produselor agricole ucrainene va fi reluat la miezul nopții în noaptea de joi spre vineri, a declarat ministerul polonez al dezvoltării, citat de agenția de știri de stat PAP, scrie Reuters.

18:17Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a acuzat miercuri Moscova de „provocare”, după ce forțele ruse au declarat că forțele ucrainene au aruncat în aer patru clădiri în orașul Bahmut, din estul Ucrainei, ucigând 20 de civili.

18:01 Guvernul de la Viena a informat autoritățile italiene că trebuie să obțină o autorizație specială pentru a trimite arme Ucrainei prin teritoriul austriac.

17:58Poliția ucraineană a arestat un bărbat despre care susține că ar fi lucrat cu un post de știri prorus și ar fi răspândit informații false în timpul invaziei Rusiei.

„Un rezident local care a ajutat inamicul să răspândească informații false despre situația socio-politică din capitală a fost reținut la Kiev. Le-a dat „jurnaliştilor” ruşi informaţii false şi distorsionate despre Ucraina”, a anunțat pe Telegram Serviciul de Securitate al Ucrainei, potrivit AFP.

17:46Jack Teixeira, soldatul în vârstă de 21 de ani suspectat că se află în spatele scurgerii seriei de documente confidențiale americane, inclusiv despre războiul din Ucraina, rămâne deocamdată în arest, scrie Reuters.

17:40Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că livrarea de mărfuri în regiunile Ucrainei pe care Rusia le-a anexat unilateral anul trecut este „problematică” și a ordonat guvernului să abordeze problema, relatează Reuters.

16:38Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, le-a cerut miercuri Turciei şi Ungariei să ratifice aderarea Suediei la NATO „cât mai curând posibil” şi înaintea viitorului summit al Alianţei Nord-Atlantice, din luna iulie, conform Reuters.

„Aşteptăm cu nerăbdare să întâmpinăm în curând Suedia ca al 32-lea membru al NATO. Pentru a fi clar, aşteptăm cu nerăbdare ca acest lucru să se întâmple înaintea summitului din iulie. Încurajăm aliaţii noştri Turcia şi Ungaria să ratifice aderarea Suediei cât mai rapid posibil”, a declarat Lloyd Austin într-o conferinţă de presă la Stockholm.

Deciziile anunțate de Comisia Europeană în criza cerealelor

16:12 Germania a livrat Ucrainei al doilea dintre cele patru sisteme de rachete IRIS-T SLM promise.

Potrivit surselor Spiegel, citat de European Pravda, transferul unui sistem IRIS-T și a 16 rachete în Ucraina a avut loc în urmă cu câteva zile – în jurul datei de 16 aprilie. Primul IRIS-T a fost livrat în Ucraina în octombrie anul trecut.

16:01 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus trei măsuri după ce oficiali din cinci țări au cerut sprijin în contextul cerealelor ucrainene ieftine, printre care și premierul Nicolae Ciucă. Șefa CE a mai precizat că este nevoie de „o abordare europeană” pentru a rezolva provocările determinate de intrarea pe piaţa comunitară a grânelor provenite din Ucraina, relatează EFE și Agerpres.

15:42Ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, a declarat miercuri că speră că țara sa va deveni membră a NATO până la summitul alianței militare de la Vilnius, programat pentru luna iulie a acestui an, transmite Reuters.

15:28Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că a vizitat frontiera cu Belarus și Polonia, unde a lăudat activitatea polițiștilor de frontieră, informează Reuters.

„Este o onoare pentru mine să mă aflu astăzi aici pentru a le mulțumi polițiștilor noștri de frontieră pentru că protejează granițele", a scris liderul de la Kiev alături de o înregistrare video care îl arată întâlnindu-se și adresându-se polițiștilor de frontieră în regiunea Volyn.

15:04După ce mai multe țări din Europa de Est au început să suspende unilateral importul de cereale ucrainene, punând presiune pe Bruxelles, Uniunea Europeană se pregătește să impună la nivelul UE restricții privind importul de cereale din Ucraina, scrie Reuters, care citează un reprezentant al Comisiei Europene.

15:01Ministrul ucrainean al apărării a confirmat miercuri că Kievul a primit sisteme de apărare antiaeriană Patriot și a declarat că acest lucru face cerul ucrainean mai sigur, transmite Reuters.

Crește lista țărilor care interzic cerealele ucrainene ieftine

14:48O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că militarii ucraineni au capturat un KamAZ-63968 Typhoon-K în stare aproape perfectă, un vehicul militar al armatei ruse al cărui cost de producție se ridică la 1,5 milioane de dolari.

14:20Și înainte exportam cantități considerabile în UE”. După întâlnirea pe care a avut-o la Varșovia cu autoritățile poloneze pentru a negocia situația cerealelor ieftine ce au supraîncărcat piața est-europeană, ministrul Agriculturii din Ucraina, Mykola Solskyi, a avut un briefing online cu jurnaliștii, în cadrul căruia a răspuns și întrebărilor HotNews.ro referitoare la problemele create în România.

14:08Rusia a anuțat că a convocat-o marți pe ambasadoarea britanică Deborah Bronnert, după ce aceasta a criticat pedeapsa de 25 de ani de închisoare pe care primit-o luni Vladimir Kara-Murza, potrivit The Guardian.

Ea a vorbit cu reporterii în fața Tribunalului din Moscova, alături de ambasadorii SUA și Canadei. Ea a calificat sentința drept „șocantă" și a cerut ca Kara-Murza, care are dublă cetățenie: britanică și rusă, să fie eliberat imediat.

Ministerului rus de Externe a precizat într-o declarație că a considerat comentariile ei ca fiind o „interferență gravă în afacerile interne ale Rusiei".

De asemenea, a criticat „prelegerile" Marii Britanii privind drepturile omului.

13:40Lista țărilor care înterzic importurile de produse alimentare din Ucraina a crescut miercuri, după ce Bulgaria a anunțat că va lua aceeași măsură ca Slovacia, Polonia și Ungaria.

Medvedev amenință Coreea de Sud, după ce Seulul se gândește să ajute militar Ucraina

13:36 Kremlinul a transmis miercuri după-amiaza că presa occidentală „a făcut din nou o greșeală” în investigația sa privind o flotă-fantomă a Rusiei care ar opera în Marea Nordului, culegând informații și pregătind acte de sabotaj.

13:07Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei Dmitri Medvedev, fidel suporter al lui Vladimir Putin, lansează noi amenințări, de data aceasta la adresa Coreei de Sud, care a anunțat că ar putea să-și extindă sprijinul pentru Ucraina dincolo de ajutorul umanitar și economic, dacă aceasta va fi supusă unui atac civil pe scară largă.

13:03Ungaria, care anunţase deja o interdicţie asupra importurilor de cereale ucrainene, pe motiv că destabilizează piaţa naţională, va extinde această măsură la zeci de produse agroalimentare începând de miercuri.

12:52 Membrii guvernului japonez, precum și din Partidul Liberal Democrat (LDP) aflat la guvernare, studiază opțiunea de a transfera arme letale Ucrainei, relatează miercuri agenția Kyodo, citând surse familiare cu discuțiile.

12:25Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, va fi convocat miercuri la Ministerul de Externe de la Chișinău, unde autoritățile ar urma să-i comunice „comportamentul necorespunzător” a doi diplomați ruși. Totodată, autoritățile vor examina posibilitatea ca unul dintre diplomați să fie declarat„persona non grata”, scrie deschide.md.

12:18Sepratiștii din estul regiunii Donețk au declarat miercuri că forțele ucrainene au ucis 20 de civili în urmă cu două zile după ce au aruncat în aer patru clădiri rezidențiale din orașul Bahmut, a relatat agenția rusă de presă TASS, notează Reuters.

Reuters nu a reușit să verifice în mod independent informația furnizată de presa de stat.

FSB a reținut un cetățean ruso-ucrainean pentru sabotaj, în Crimeea

11:41O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de militarii ucraineni arată că soldații ruși nu sunt în siguranță față de dronele kamikaze ale Kievului nici în tranșee întărite construite de armata trimisă de Vladimir Putin în Ucraina.

11:35Guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei în 2022 au depășit chiar și cele mai pesimiste scenarii, dar economia a rezistat, scrie agenția rusă de presă TASS. Șefa instituției care este responsabilă de aplicarea politicii monetare a lăudat măsurile pe care le-a luat pentru a contracara măsurile punitive ale Occidentului.

11:29Principalul subiect al întâlnirii aliaților Ucrainei, care va avea loc vineri la baza militară Ramstein din Germania, va fi refacerea stocurilor de muniție pentru apărarea antiaeriană ucraineană, conform unor surse Financial Times, citate de BBC. Acest lucru este important nu numai pentru apărarea împotriva atacurilor rusești, ci și pentru succesul așteptatei ofensive a armatei ucrainene.

10:48FSB susține că „a fost împiedicată pregătirea unui sabotaj la instalația sistemului energetic al peninsulei” Crimeea, la Kerci, scrie BBC, citând Tass.

Conform serviciului rus de securitate, a fost reținut un cetățean „al Ucrainei și Rusiei”, în vârstă de 52 de ani, pe care FSB îl consideră implicat în presupusul sabotaj.

De la locuința acestuia ar fi fost confiscate un dispozitiv exploziv improvizat și mijloace de comunicare, care „conțineau corespondență cu un reprezentant al serviciilor speciale ale Ucrainei, ce i-a coordonat activitățile infracționale”, potrivit FSB.

Bărbatul se află în arest, fiindu-i deschise dosare penale pentru „pregătirea unui sabotaj” și „deținerea ilegală de explozivi”.

Rusia ar avea un plan de a sabota parcurile eoliene și tăia cablurile de comunicații din Marea Nordului

10:45Rusia are un plan de a sabota parcurile eoliene și tăia cablurile de comunicații din Marea Nordului, arată o investigație realizată și publicată simultan miercuri dimineața de societățile de radiodifuziune din mai multe țări, printre care BBC, DR (Danemarca), SVT (Suedia) și NRK (Finlanda).

10:07Un fost mercenar Wagner a recunoscut într-un interviu pentru The Guardian că a ucis și torturat zeci de prizonieri de război ucraineni. Fostul comandant spune că nu regretă nimic și că nu știe cum a reușit să scape cu viața din Ucraina.

09:27Operatorul reţelei de stat Ukrenergo și Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport al energiei electrice (ENTSO-E) au crescut capacitatea Ucrainei și a Republicii Moldova de a importa energie electrică din Europa, transmite The Kyiv Independent.

Ukrenergo a precizat că cele două țări vor putea acum să importe până la 1.050 de megawați, adică cu 200 mai mult decât era posibil anterior.

Potrivit Ukrenergo, operatorii sistemului de transport ENTSO-E vor evalua dacă este posibilă creșterea și mai mult a lățimii de bandă între Europa Continentală și Ucraina și Moldova.

09:20 Aleksandr Lukașenko a lăudat-o pe Aryna Sabalenka la începutul lunii aprilie, iar a doua jucătoare a lumii a comentat efectul avut de discursul președintelui belarus în vestiarele WTA.

Campioana de la Australian Open a afirmat din nou că nu vrea să se implice în politică și a spus că ucrainenii sunt liberi să o urască dacă asta îi va face să se simtă mai bine.

Ucraina ar putea primi oficial ajutor militar din partea unei țări care până acum a susținut că evită înarmarea Kievului

09:13Coreea de Sud ar putea să-și extindă sprijinul pentru Ucraina dincolo de ajutorul umanitar și economic, dacă aceasta va fi supusă unui atac civil pe scară largă, a declarat președintele Yoon Suk Yeol, semnalând pentru prima dată o schimbare a poziției sale împotriva înarmării Ucrainei, informează Reuters.

08:06Câştigătorul clar în cursa pentru înlocuirea petrolului rusesc la rafinăriile din Europa este ţiţeiul norvegian Johan Sverdrup, potrivit datelor Refinitiv Eikon şi traderilor, transmite Reuters.

07:51Ministerul ucrainean de Externe l-a rechemat pe ambasadorul de la Minsk după ce președintele belerus Alexander Lukașenko s-a întțlnit cu liderul separatiștilor din regiunea Donețk, potrivit The Kyiv Independent.

Lukașenko s-a întâlnit la Minsk cu Denis Pușilin, potrivit presei de stat din Belarus.

Într-o declarație publicată pe site-ul său, Ministerul Afacerilor Externe a condamnat întâlnirea lui Lukașenko și a numit-o „o încercare de a legitima acest reprezentant al administrației ruse de ocupație din Donețk".

Ministerul de Externe a anunțat că îl va chema pe ambasadorul ucrainean în Belarus, Igor Kizim, la Kiev pentru consultări.

Ministerul de Externe a cerut Minskului să nu mai sprijine războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Deși Belarus nu s-a alăturat oficial războiului Rusiei, a permis Rusiei să folosească teritoriul său pentru a lansa atacuri împotriva Ucrainei.

07:26 Dronele rusești au lovit în cursul nopții regiunea sudică ucraineană Odesa și au provocat un incendiu la o instalație de infrastructură, a declarat miercuri șeful comandamentului militar al regiunii Odesa, Iuri Kruk, transmite Reuters.

Nu au fost raportate victime, iar pompierii erau prezenți la fața locului, a precizat el.

Sinteza ultimelor 24 de ore de război:

  • Blocarea cerealelor ucrainene îl ajută pe Putin, avertizează cele mai mari două grupuri politice din Parlamentul European
  • Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială în Brazilia, a declarat într-o conferință de presă comună cu omologul său brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, că a discutat cu acesta inclusiv despre războiul din Ucraina, prezentând poziţia României cu privire la acest conflict.
  • Șeful republicii Tatarstan, Rustam Minnihanov, susținător al invaziei Rusiei în Ucraina și inclus împreună cu familia sa în lista sancțiunilor occidentale, a survolat fără probleme, cu un avion de lux, spațiul aerian al României, stat membru NATO, înainte de a ajunge la Chișinău, scrie Deutsche Welle. Reamintim că delegația condusă de Rustam Minnikhanov - care să participe la un forum organizat în regiunea semi-autonomă Găgăuzia din Republica Moldova - a fost întoarsă din drum de către autoritățile de la Chișinău.
  • Într-un comunicat difuzat marți de MAE rus, Moscova a denunțat „ingerinţa flagrantă” a Statelor Unite, Regatului Unit şi Canadei în „treburile interne” ale Rusiei. MAE rus a avertizat-o pe ambasadoarea SUA Lynne Tracy că „orice demers al părţii americane care vizează incitarea discordiei şi duşmăniei în societatea rusă şi utilizarea misiunii diplomatice ca acoperire pentru activităţi subversive va fi reprimat cu severitate”.
  • Armata ucraineană a prezentat marți după-amiaza blindatele AMX-10 RC pe care le-a primit din partea Franței, ministrul Apărării Oleksii Reznikov afirmând că militarii Kievului le-au poreclit „puști cu lunetă pe roți”.
  • Documentele americane divulgate nu vor avea impact asupra acțiunilor aliaților NATO în privința Ucrainei, afirmă șeful NATO. Scurgerile de informații din documentele Pentagonului nu vor avea un impact asupra acțiunilor aliaților NATO în ceea ce privește Ucraina, a declarat marți secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru CNN.
  • Macron vrea ajutorul Chinei pentru a aduce Rusia și Ucraina la masa negocierilor. Emmanuel Macron urmează să abordeze China cu un plan care, în opinia sa, ar putea duce la discuții între Rusia și Ucraina, relatează Bloomberg.
  • Fostele restaurante McDonald's din Belarus vor fi redenumite Mak.by. Restaurantele care funcționau anterior sub brandul McDonald's în Belarus vor fi redenumite Mak.by, a anunțat astăzi compania locală, păstrând accesul la rețete, potrivit Sky News.
  • Polonia - care alături de Ungaria și Slovacia a blocat, în weekend, importurile de cereale și de alte produse agro-alimentare din Ucraina - a anunțat că a ajuns la un acord privind reluarea tranzitului cerealelor ucrainene pe teritoriul său începând de vineri, scrie Reuters.

________

Evenimentele de marți privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro