Statele Unite dețin tehnologie nucleară sensibilă la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina - cea mai mare din Europa - și avertizează Rusia să nu se atingă de aceasta, scrie CNN. Aceasta, în contextul în care centrala Zaporojie se află sub controlul forțelor ruse încă de la începutul invaziei Moscovei în Ucraina și a fost deconectată frecvent de la rețeaua electrică din cauza bombardamenteor rușilor, stârnind temeri în întreaga Europă cu privire la un accident nuclear.

Centrala nucleară de la ZaporojieFoto: STRINGER / AFP / Profimedia

În 17 martie, Departamentul de Energie al Statelor Unite a transmis o scrisoare Rosatom, compania rusă de stat specializată în energie nucleară, scrisoare obținută de CNN. În document, directorul Biroului pentru Politică de Neproliferare al Departamentului Energetic american, Andrea Ferkile, îi transmite directorului general al Rosatom că centrala nucleară Zaporojie „conține tehnică nucleară americană, cu date controlate de guvernul Statelor Unite”.

„Bunurile, software-ul și tehnologia se supun reglementărilor de export ale SUA și nu pot fi utilizate într-un mod ce subminează interesele naționale de securitate ale Statelor Unite”, avertizează oficialul american în scrisoarea transmisă companiei de stat a Rusiei.

Centrala Zaporojie se află sub controlul forțelor ruse încă de la începutul invaziei Moscovei în Ucraina și a fost deconectată frecvent de la rețeaua electrică din cauza bombardamenteor rușilor, stârnind temeri în întreaga Europă cu privire la un accident nuclear. Unitatea este exploatată de personalul ucrainean, însă este gestionată și controlată de Rosatom.

În acest conext, Departamentul american de Energie a avertizat Rosatom că este „ilegal” ca tehnologia americană să fie controlată de către cetățeni ruși sau entități rusești: „În conformitate cu legislația Statelor Unite, este ilegal ca persoanele neautorizate, inclusiv, dar fără a se limita la cetățenii ruși și entitățile ruse, cum ar fi Rosatom și filialele sale, să acceseze, să dețină, să controleze în mod conștient și intenționat, să exporte, să confiște, să transfere, să copieze sau să manevreze astfel de tehnologie sau date tehnice, fără ca astfel de entități rusești să fie autorizate de către Secretarul Departamentului de energie al SUA”.

Administrația Națională de Securitate Nucleară a Departamentului pentru Energie a declarat pentru CNN că scrisoarea este autentică.

Într-o altă scrisoare trimisă către inspectorul general al Departamentului de Energie, datată 24 octombrie 2022, Andrea Ferkile face referire la tehnologia pe care SUA au exportat-o ​​în Ucraina pentru a fi utilizată la Zaporojie și subliniază că departamentul „nu are nicio înregistrare a vreunei autorizații actuale de a transfera această tehnologie și date tehnice oricărui cetățean sau entitate rusă”.

Biroul pentru Energie Nucleară al Departamentului american a făcut public sprijinul SUA pentru centrala Zaporojie în iunie 2021, când a anunțat că Statele Unite „au contribuit la implementarea de noi proceduri și operațiuni de întreținere la reactor, care ar trebui, în cele din urmă, să consolideze securitatea energetică în Ucraina”, mai notează CNN.