Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei Dmitri Medvedev, fidel suporter al lui Vladimir Putin, lansează noi amenințări, de data aceasta la adresa Coreei de Sud, care a anunțat că ar putea să-și extindă sprijinul pentru Ucraina dincolo de ajutorul umanitar și economic, dacă aceasta va fi supusă unui atac civil pe scară largă.

Vladimir Putin și Dmitri MedvedevFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images
  • „Sunt alții noi dispuși să ne ajute dușmanii. Președintele sud-coreean Yun Sok-yeol a spus că, în principiu, statul este gata să furnizeze arme regimului de la Kiev.
  • Până de curând, sud-coreenii au asigurat cu entuziasm că posibilitatea de a furniza arme letale Kievului a fost complet exclusă.
  • Mă întreb ce vor spune locuitorii acestei țări când vor vedea cele mai recente modele de arme rusești de la cei mai apropiați vecini ai lor – partenerii noștri din RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană)? Ceea ce se numește „Quid pro quo...”, a scris pe Telegram Dmitri Medvedev, potrivit The Guardian.

Ucraina ar putea primi oficial ajutor militar din partea Coreei de Sud

Coreea de Sud ar putea să-și extindă sprijinul pentru Ucraina dincolo de ajutorul umanitar și economic, dacă aceasta va fi supusă unui atac civil pe scară largă, a declarat președintele Yoon Suk Yeol, semnalând pentru prima dată o schimbare a poziției sale împotriva înarmării Ucrainei, informează Reuters.

Într-un interviu acordat Reuters înaintea vizitei sale de stat în SUA de săptămâna viitoare, Yoon a declarat că guvernul de la Seul a analizat modul în care poate ajuta la apărarea și reconstrucția Ucrainei, așa cum Coreea de Sud a primit asistență internațională în timpul Războiului din Coreea din 1950-53.

„Dacă există o situație pe care comunitatea internațională nu o poate aproba, cum ar fi orice atac pe scară largă asupra civililor, masacru sau încălcarea gravă a legilor războiului, ar putea fi dificil pentru noi să insistăm doar asupra sprijinului umanitar sau financiar", a spus Yoon.

Este pentru prima dată când Seulul a sugerat disponibilitatea de a furniza arme Ucrainei, la mai bine de un an după ce a exclus posibilitatea unui ajutor letal.

Un aliat cheie al SUA și un important producător de muniție de artilerie, Coreea de Sud a încercat până acum să evite antagonizarea Rusiei din cauza companiilor sale care operează acolo și a influenței Moscovei asupra Coreei de Nord, în ciuda presiunilor tot mai mari din partea țărilor occidentale pentru furnizarea de arme.

Război nuclear între Coreea de Sud și Coreea de Nord?

„Cred că nu vor exista limitări în ceea ce privește amploarea sprijinului pentru a apăra și a restabili o țară care a fost invadată ilegal, atât în conformitate cu legislația internațională, cât și cu cea internă", a declarat Yoon.

„Cu toate acestea, având în vedere relația noastră cu părțile implicate în război și evoluțiile de pe câmpul de luptă, vom lua cele mai potrivite măsuri".

Yoon va face o vizită oficială în SUA săptămâna viitoare pentru un summit cu președintele american Joe Biden pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a alianței dintre cele două țări.

În timpul summitului, Yoon a declarat că va căuta „rezultate tangibile" privind eforturile aliaților de a îmbunătăți răspunsurile la amenințările în evoluție din partea Coreei de Nord, care a intensificat testele militare și a lansat săptămâna trecută prima sa rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid.

Seulul, la rândul său, își va intensifica capacitatea de supraveghere, recunoaștere și analiză a informațiilor și va dezvolta „arme ultraperformante și de mare putere" pentru a respinge amenințările Nordului, a declarat Yoon.

„Dacă izbucnește un război nuclear între Coreea de Sud și Coreea de Nord, probabil că nu este vorba doar de o problemă între cele două părți, ci probabil că întreaga Asie de Nord-Est se va transforma în cenușă. Acest lucru trebuie oprit", a spus el.

Coreea de Sud a furnizat Ucrainei un ajutor umanitar în valoare de 100 de milioane de dolari de la începutul războiului, dar până acum declarat că nu va furniza Kievului ajutor letal.

Chiar dacă la nivel oficial susține că nu ajută militar Ucraina, Coreea de Sud a aprobat tacit transferarea către Kiev a unor arme ce conțin componente produse în țara asiatică, relatează Reuters, citând un oficial de la Seul și unul din Polonia.