Membrii guvernului japonez, precum și din Partidul Liberal Democrat (LDP) aflat la guvernare, studiază opțiunea de a transfera arme letale Ucrainei, relatează miercuri agenția Kyodo, citată de TASS.

Fumio Kishida alaturi de Zelenski la KievFoto: Ukrainian President's Office / Zuma Press / Profimedia

Surse familiare cu discuțiile au declarat pentru Kyodo News că autoritățile japoneze respectă în prezent principiile legale potrivit cărora guvernul de la Tokyo poate transfera arme letale doar partenerilor săi de producție și dezvoltare militară.

Însă potrivit surselor citate, partidul de guvernământ promovează scenariul unui astfel de ajutor pentru Ucraina în contextul în care exercită președinția rotativă a grupului G7 și urmează să organizeze un summit al liderilor acestuia la Hiroshima luna viitoare.

Kyodo notează că mai mulți membri ai partidului LDP ar intenționa să aibă înainte de încheierea lunii aprilie o serie de întâlniri cu partenerii lor de coaliție din partidul Komeito pentru a discuta subiectul.

Partidul Komeito se opun deocamdată ideii, susținând în schimb extinderea exporturilor de echipamente neletale. Anul trecut Japonia a trimis mai multe transporturi de echipamente militare în Ucraina din rezervele Forțelor de Autoapărare japoneze.

Printre echipamentele trimise s-au numărat veste antiglonț, căști, uniforme de iarnă, rații, corturi, instalații sanitare și generatoare electrice. De asemenea, guvernul de la Tokyo a trimis în mod repetat generatoare și alte ajutoare umanitare la Kiev, în valoare totală de aproximativ 210 miliarde de yeni (aproximativ 1,5 miliarde de dolari).

Informațiile privind posibilitatea ca Japonia să trimită ajutoare letale Ucrainei vin în contextul unei escaladări fără precedent a tensiunilor cu Rusia de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în condițiile în care guvernul nipon s-a aliniat sancțiunilor occidentale impuse împotriva Moscovei după declanșarea războiului din Ucraina.

Premierul nipon Fumio Kishida a efectuat o vizită oficială la Kiev în luna martie, Rusia trimițând bombardiere strategice în apropierea Japoniei cu puțin timp înaintea deplasării sale.

Coreea de Sud ar putea și ea trimite arme Ucrainei

Tot miercuri, agenția Reuters notează că guvernul de la Seul ar putea să-și extindă sprijinul pentru Ucraina dincolo de ajutorul umanitar și economic, dacă aceasta va fi supusă unui atac civil pe scară largă.

Într-un interviu acordat Reuters înaintea vizitei sale de stat în SUA de săptămâna viitoare, Yoon a declarat că guvernul de la Seul a analizat modul în care poate ajuta la apărarea și reconstrucția Ucrainei, așa cum Coreea de Sud a primit asistență internațională în timpul Războiului din Coreea din 1950-53.

„Dacă există o situație pe care comunitatea internațională nu o poate aproba, cum ar fi orice atac pe scară largă asupra civililor, masacru sau încălcarea gravă a legilor războiului, ar putea fi dificil pentru noi să insistăm doar asupra sprijinului umanitar sau financiar", a spus Yoon.

Este pentru prima dată când Seulul a sugerat disponibilitatea de a furniza arme Ucrainei, la mai bine de un an după ce a exclus posibilitatea unui ajutor letal.

Un aliat cheie al SUA și un important producător de muniție de artilerie, Coreea de Sud a încercat până acum să evite antagonizarea Rusiei din cauza companiilor sale care operează acolo și a creșterii tensiunilor cu Coreea de Nord și China.

Chiar dacă la nivel oficial susține că nu ajută militar Ucraina, Coreea de Sud a aprobat tacit transferarea către Kiev a unor arme ce conțin componente produse în țara asiatică, potrivit unei anchete publicate de agenția Reuters luna trecută.

Aceste informații vin în contextul în care Statele Unite și-a îndemnat aliații și partenerii din jurul lumii, de la Coreea de Sud și Japonia, la Israel, să ofere asistență, inclusiv militară, guvernului de la Kiev.

Urmărește ultimele evoluții din a 420-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.