Președintele Rusiei, Vladimir Putin, vrea ca mișcarea națională pentru copii și adolescenți dedicată învățării patriotice, care oricum amintește de organizaţiile de tineret sovietice Comsomol, să se numească „Pionierii”, relatează Ukrainska Pravda, citând presa rusă.

pionieri rusi la marcarea a 30 de ani de la infiintarea Partidul Comunist al Federatiei RuseFoto: Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia Images

Deputaţii ruşi au votat în 2022 crearea în Rusia a unei mişcări naţionale deschisă tuturor copiilor începând cu vârsta de 6 ani, pentru a „pregăti copiii şi tinerii pentru viaţa în societate, formându-le viziunea asupra lumii pe baza valorilor spirituale şi morale tradiţionale ruseşti (...), precum şi să se inoculeze dragostea şi respectul pentru patrie”, potrivit autorilor iniţiativei.

Participarea la mişcare, care pare să se inspire din cea a „pionierilor” sovietici şi prevede desemnarea de responsabili însărcinaţi cu realizarea acestor obiective, se face pe bază de voluntariat, potrivit acestei legi.

La câteva zile după votarea ei în Duma de stat, Putin a semnat legea.

Acum, Putin pare nemulțumit de denumirea acesteia - „Mișcarea Primului”, așa că liderul de la Kremlin a insistat că organizațiile ar trebui să se numească de „Pionieri”.

La 19 aprilie, vicepremierul rus Tatiana Golikova i-a raportat lui Putin și a menționat mișcarea „Mișcarea primului”. Putin a întrebat-o ce înseamnă „primul”.

"Cine sunt primii? Sunt pionieri, nu? Așa cum a fost, așa este, nu se poate scăpa de asta”, ar fi spus Putin.

Putin a mai spus apoi că termenul „pionieri” este lipsit de orice culoare ideologică, spre deosebire de Comsomol [Uniunea Tineretului Comunist – n.r.]. Prin urmare, președintele rus l-a îndemnat pe vicepremier să se gândească la a numi mișcarea „pionieri”.

Golikova i-a amintit că numele mișcării a fost ales de delegații congresului, dar Putin a continuat să insiste, spunând că este conștient de acest lucru, dar că este nevoie să se gândească la opțiunea propusă de el și să se „consulte cu copiii”.