​Refugiații ucraineni - persoane singure sau familii - vor primi sume diferite de bani pentru cazare și masă pentru primele 4 luni consecutive, începând cu data de 1 mai și numai după îndeplinirea unor condiții legate de căutarea unui loc de muncă și înscrierea copilului la școală. Din luna a 5-a și până la finalul acestui an, statul va mai deconta doar banii de cazare pentru cei care s-au angajat.

Refugiati din Ucraina, SiretFoto: AFP / AFP / Profimedia
  • UPDATE (joi, 13:31) Proiectul de HG nu a primit toate avizele necesare, motiv pentru care adoptarea actului a fost amânată pentru săptămâna viitoare, cu siguranță înainte de data de 1 mai 2023, a precizat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Prevederile apar într-un proiect de Hotărâre de Guvern, scos în dezbatere publică de MAI, care va fi analizat joi în ședința de Guvern, și care va stabili cuantumul, condițiile și mecanismul de decontare a banilor pentru cazare și masă pentru refuciații ucraineni.

Actul vine în completarea Ordonanței adoptate miercuri, 12 aprilie, de Guvern, care a schimbat modalitatea de acordare a sprijinului pe care statul român îl acordă cetăţenilor ucraineni prin programul „50/20”, care ar urma să fie închis la finele acestui an.

Reamintim că actualul program „50/20”, care se derulează din martie 2022, prevede că fiecare refugiat ucrainean beneficiază de 20 de lei pe zi pentru mâncare și de 50 de lei pe zi pentru cazare, banii de cazare fiind virați direct la proprietarii locuințelor în care ucrainenii stau cu chirie.

Ce bani se vor acorda în mod diferențiat pentru cazare și masă în primele 4 luni și în ce condiții

Familiile și persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului, vor beneficia, începând cu data de 1 mai 2023, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni de următoarele sume forfetare:

  • 750 lei/ lună pentru persoana singură și 2000 lei/lună pentru o familie, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare
  • 600 de lei / lună pentru fiecare persoană pentru acoperirea cheltuieililor de hrană.

Pentru acordarea acestor bani, solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

- pentru prima lună, singura condiție impusă este ca străinul să fie beneficiar al Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului.

Pentru a beneficia de acești bani, în prima lună, solicitanții trebuie să depună o cerere la autoritatea administrației publice locale a unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale pe raza căreia optează să locuiască, însoțită de copia permisului de ședere pentru beneficiarii Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului, eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări, aflat în perioada de valabilitate.

Autoritățile publice vor verifica apoi, în termen de maximum 3 zile lucrătoare, prin aplicația informatică, îndeplinirea condiției de beneficiar al Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului.

- pentru următoarele 3 luni, acordarea banilor ține de îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:

  • a) solicitantul și membrii familiei acestuia care îndeplinesc condițiile pentru a fi încadrați în muncă pe teritoriul României, să fie înregistrați la una din agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă sau a Municipiului București sau, după caz, să fie încadrați în muncă pe teritoriul României.
  • b) să aibă înscriși copiii minori care îndeplinesc condițiile pentru a frecventa o formă de învățământ preuniversitar, în grupe/clase/formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar, în calitate de preșcolari, elevi sau ca audienți.

Ce bani se vor acorda diferențiat din luna a 5-a și până la finalul anului 2023 și în ce condiții

Începând cu a 5-a lună până la finele anului 2023, familiile și persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului, vor beneficia doar de ajutorul pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, care se va acorda tot diferențiat, respectiv 750 lei/lună pentru persoana singură și 2000 lei/lună pentru o familie.

Pentru a primi însă acești bani, solicitanții trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiții:

  • a) solicitantul și membrii de familie ai acestuia să fie încadrați în muncă
  • b) să aibă înscriși copiii minori în grupe/clase/formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar, în calitate de preșcolari, elevi sau ca audienți.

Statul are o cheltuială zilnică de peste 350.000 de euro pentru refugiați

În nota de fundamentare la acest proiect de act normativ, este citat un raport al Cancelariei premierului privind măsurile de sprijin pe anul 2022 care arată că Statul a plătit anul trecut din fonduri publice pentru acest program peste 106 milioane de euro, reprezentând, astfel, o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro.

Puțin peste 5.000 de ucraineni s-au angajat

Raportul mai subliniază și faptul că puțin peste 5.000 de ucraineni și-au găsit locuri de muncă, înregistrate în registrul General de Evidență al Salariaților (REVISAL), motiv pentru care este necesară identificarea unor măsuri pentru a facilita accesul acestora pe piața muncii din România.

În lipsa adoptării măsurilor conținute de prezentul proiect de act normativ se ajunge la imposibilitatea de a mai asigura sumele pentru decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea persoanelor care provin din zona de conflict armat din Ucraina.