Guvernul de la Viena a informat autoritățile italiene că trebuie să obțină o autorizație specială pentru a trimite arme Ucrainei prin teritoriul austriac, relatează agenția EFE.

Gerhard KarnerFoto: Michael Indra / imago stock&people / Profimedia

„Ambasada [italiană] a fost informată de ministerul [austriac] de Interne că este necesară o autorizație conform legii privind echipamentele militare, dacă sunt transportate într-o țară terță”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al ministerului de Interne de la Viena, condus de Gerhard Karner.

Comentariul purtătorului de cuvânt al ministerului a venit după ce presa austriacă a scris mai devreme în cursul zilei că un tren din Italia încărcat cu 20 de obuziere destinate Ucrainei a traversat teritoriul țării în timpul weekendului, fără a avea autorizația specială necesară.

Ministerul austriac de Interne a confirmat pentru presă că a fost informată despre acest transport, afirmând însă că Italia a declarat doar că obuzierele vor fi trimise Poloniei, nu și că destinația lor finală urmează să fie Ucraina.

Ce prevăd legile austriece privind transporturile de arme

Legislația austriacă permite tranzitarea țării de către transporturi militare între țările membre ale UE, chiar și fără autorizare prealabilă. Însă Legea privind Materialele de Război din Austria stipulează obligativitatea obținerii unui permis special în cazul transporturilor către terțe țări.

Ministerul austriac de Interne a precizat că, din această cauză, a informat ambasada italiană că „dacă materialele de război urmează să fie trimise unei terțe țări (...) această autorizație trebuie obținută înainte de transport”.

Acesta a mai explicat că, odată depusă cererea pentru autorizație, ea va fi examinată de ministerele de Interne, Externe și al Apărării de la Viena.

Transportul la care se face referire a provocat vâlvă în Italia zilele trecute după ce a fost filmat vineri trecând cu viteză mică prin gara din orașul Udine aflat în nord-estul țării.

Italia a trimis obuziere M109 Ucrainei

Ministerul italian pentru relația cu parlamentul Luca Ciriani a declarat pentru RAI că vehiculele sunt piese de artilerie autopropulsată destinate Ucrainei ca parte a unui pachet de asistență militară decisă de guvernul anterior condus de Mario Draghi și care au fost livrate abia săptămâna aceasta.

Potrivit presei italiene, un total de șaizeci de obuziere au fost deja furnizate Kievului sau vor fi livrate în viitorul apropiat.

Documente din seria „Pentagon Leaks” apărute pe internet în urmă cu o săptămână arată că Austria este una dintre cele două țări din UE care au refuzat orice fel de sprijin militar pentru Ucraina, cealaltă fiind Malta.

În februarie, noul premier italian, Giorgia Meloni, a anunțat că Italia va trimite Ucrainei sisteme de apărare aeriană Spada și Skyguard, pe lângă sistemele SAMP/T-MAMBA, pe care intenționează să le transfere împreună cu Franța.

Urmărește ultimele evoluții din a 420-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.