Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a inspectat miercuri frontiera de nord-vest a ţării, împărţită cu Belarus şi Polonia, şi a analizat pregătirile de apărare care sunt în curs de desfăşurare, relatează News.ro citând CNN.

Volodimir ZelenskiFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

„Pentru a respinge o eventuală invazie inamică de pe teritoriul Belarusului, se construiesc bariere inginereşti, fortificaţii şi sisteme de supraveghere video la distanţă”, arată un comunicat de presă publicat de biroul lui Zelenski.

„Dintr-o poziţie a unui post de observare, a fost demonstrat modul în care sunt folosite sistemele de supraveghere video la distanţă pentru a monitoriza linia de frontieră 24 de ore din 24”, precizează comunicatul.

Preşedintele Zelenski a postat imagini video pe aplicaţia de mesagerie Telegram care îl arată întâlnindu-se cu poliţiştii de frontieră într-o pădure cu garduri de sârmă ghimpată, lângă un râu din regiunea Volîn din nord-vestul Ucrainei.

Zelenski, care cu o zi înainte fusese în est, pe linia frontului, la Adviivka, a profitat de ocazie pentru a lăuda rolul Serviciului Frontierei de Stat în apărarea atât a frontierei, cât şi a oraşului Bahmut. „Ştiu cât de puternic aţi stat acolo, rezistând la Bahmut. Aş dori să vă mulţumesc vouă şi fraţilor voştri de arme”, a spus el.

Tensiunile au crescut la graniţa de 1.000 de kilometri dintre Ucraina şi Belarus, o ţară care a jucat un rol-cheie în sprijinirea invaziei Rusiei. Kievul a închis toate punctele de trecere a frontierei cu Belarus, de teamă că Belarusul ar putea fi folosit pentru o nouă agresiune a Rusiei.

Exerciţiile militare comune din ultimul an desfăşurate de Belarus şi Rusia au contribuit la îngrijorarea că trupele belaruse s-ar putea alătura forţelor Kremlinului în atacarea Ucrainei.

Zelenski a declarat, după ce a discutat măsurile de protecţie a frontierei în cadrul unei întâlniri din ianuarie, că Ucraina trebuie să „fie pregătită” la frontiera cu Belarus, chiar dacă Kievul nu a văzut „nimic puternic” acolo în afară de declaraţii.

Într-o postare separată, Zelenski a declarat că a discutat miercuri probleme de securitate şi socio-economice cu liderii politici şi militari din regiunea Volîn.

Zelenski a călătorit mult în ultimele săptămâni, străbătând ţara, întâlnindu-se cu militarii, pe care i-a medaliat şi i-a lăudat, şi încurajând populaţia, în timp ce Ucraina se pregăteşte pentru o contraofensivă în încercarea de a recupera teritoriul ocupat de Rusia. (News.ro)