Un tânăr ucrainean de 16 ani a fost trimis cu forța în Rusia „pentru vacanță” și a fost plasat într-o familie care a încercat să-l îndoctrineze cu propagandă pro-rusă, a declarat un reprezentant al adolescentului în fața Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților SUA, relatează CNN.

Copii răpiţi de Rusia au revenit în UcrainaFoto: SERGEI CHUZAVKOV / AFP / Profimedia

Luna trecută, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru o presupusă schemă de deportare a copiilor ucraineni în Rusia.

La audierea de miercuri, reprezentantul le-a spus parlamentarilor că Roman, în vârstă de 16 ani, care este orfan, și-a părăsit școala după invazia rusă a Ucrainei și a mers pe jos 60 de kilometri, totul în timp ce ar fi fost amenințat de soldații ruși. După ce a ajuns la destinație — un sat din Donețk — și rușii au ajuns să ocupe acel sat, iar Roman a fost internat într-un spital local cu alți copii, a spus reprezentantul.

„La acel spital a fost anunțat că acum va avea o altă familie”, a spus reprezentantul său prin intermediul unui traducător. „Autoritățile de ocupație au ignorat faptul că el a spus că dorea ca fratele sau sora lui să fie reprezentanții săi legali pentru că îi avea acolo”.

Roman a fost vizitat de Maria Lvova-Belova în persoană

Reprezentantul a spus că a fost trimis apoi la un alt spital din Donețk, care a eliberat un nou certificat de naștere din partea autoproclamatei Republicii Populare Donețk, iar apoi a fost trimis în Rusia „pentru o vacanță”. Ajuns acolo, Roman, împreună cu alți copii ucraineni, au fost vizitați de Lvova-Belova, care le-a spus că vor fi adoptați, ceea ce copiii au protestat. În schimb, au fost trimiși la un internat, a spus reprezentantul.

„În cele din urmă, au găsit o nouă familie pentru Roman”, a spus reprezentantul. „Au încercat să-i remodeleze mintea... L-au făcut să se uite la programe de propagandă la televizor”.

Comunicarea lui cu colegii săi a fost restricționată, mișcările sale au fost urmărite prin telefonul său mobil și „l-au forțat să spună că îi plăcea noua lui familie și noua lui viață”, a spus ea.

„A fost obligat să obțină un pașaport al Federației Ruse, dar imediat i l-au luat, spunând că vor procesa actele pentru adopție”, a spus ea.

Roman a reușit să se întoarcă în Ucraina cu ajutorul organizațiilor umanitare, a spus reprezentantul.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că au fost 16.000 de deportări forțate de copii ucraineni, dar acest număr ar putea fi mai mare.

Comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, a declarat imediat după decizia Curții Penale Internaționale (CPI) de a dispune arestarea ei pentru crime de război că acest lucru a validat munca ei „de a ajuta copiii țării noastre”.

„Este grozav că comunitatea internațională a apreciat această muncă de a ajuta copiii țării noastre: să nu-i lăsăm în zone de război, să-i scoatem, să le creăm condiții bune, că i-am înconjurat cu dragoste, oameni grijulii”, a spus ea jurnaliştilor, potrivit agenţiei de ştiri RIA.

Ucraina a reușit să aducă înapoi o parte dintre copiii răpiți de Rusia, însă nu dezvăluie detaliile acestui proces.

Daria Herasymchuk, consilier prezidențial ucrainean pentru drepturile copilului, a declarat la 9 aprilie că, după ce s-au întors în Ucraina din Rusia, unii copii s-au plâns de bătăi și alte pedepse pentru că au refuzat să cânte imnul rusesc și pentru că au menționat că sunt ucraineni.

Ca pedeapsă, copiilor ucraineni nu li s-a permis să se plimbe și au fost forțați să rescrie texte în limba rusă, a adăugat ea.