Boicotarea Ungariei în cadrul discuțiilor susținute de grupul de la Visegrad (V4) din cauza pozițiilor sale pro-rusești a provocat tensiuni între parlamentul ceh și guvernul de la Praga, relatează Euractiv.

Peter Szijjarto alaturi de omologul sau rus Serghei Lavrov Foto: Sputnik / Profimedia Images

Premierul Petr Fiala intenționează să participe la întâlnirea dintre premierii Cehiei, Slovaciei, Ungariei și Poloniei ce va avea loc pe 24 noiembrie la Bratislava, dorind să aducă în discuție controversatul plan al Germaniei de a pompa 200 de miliarde de euro în economie pentru a atenua efectele crizei energetice asupra populației și industriei țării.

Acest plan a fost criticat puternic și de Franța, dar și alte state europene care consideră că măsurile ar acorda companiilor germane un avantaj neconcurențial față de concurenții din propriile țări.

„Preferăm o abordare comună și reguli comune deoarece într-o competiție între bugetele naționale noi cu siguranță nu vom ieși pe primul loc, și nici nu am putea”, a declarat Petr Fiala pentru cotidianul Seznam Zprávy.

Însă prin decizia de a participa la reuniunea de la Bratislava a grupului V4 Fiala s-a distanțat de liderii parlamentului ceh, atât Markéta Pekarová Adamová, șefa Camerei Deputaților, cât și Miloš Vystrčil, președintele Senatului, refuzând să stea la aceeași masă cu liderul parlamentului de la Budapesta.

Decizia acestora a forțat gazdele slovace să anuleze întâlnirea.

Vystrčil este un membru al Partidului Democrat Civic, formațiunea ușor eurosceptică condusă de Fiala, în timp ce Adamová conduce partenerul junior în coaliția de guvernare de la Praga, partidul liberal-conservator puternic pro-european TOP09.

Potrivit surselor Seznam Zprávy, liderii celor două camere ale parlamentului polonez nu ar fi participat nici ei la întâlnirea organizată la Bratislava.

Ungaria denunță decizia luată de liderii parlamentului ceh

László Kövér, șeful parlamentului unicameral al Ungariei, a declarat că regretă „amânarea” întâlnirii, remarcând că „afirmațiile liderilor parlamentului ceh cu privire la țara noastră sunt neadevărate, lipsite de respect, ele nu corespund faptelor și ele pun sub semnul întrebării dreptul guvernului ungar de a modela politicile sale în funcție de interesul național al Ungariei”.

Noua dispută reprezintă încă un semn că abordarea adoptată de guvernul lui Viktor Orban față de războiul din Ucraina și cu precădere continuarea colaborării economice cu Moscova provoacă disensiuni în cadrul grupului de la Visegrad, cunoscut pentru relațiile sale istorice apropiate după căderea Cortinei de Fier.

La sfârșitul lunii martie o reuniune a miniștrilor Apărării ai celor 4 țări care urma să aibă loc la Budapesta a fost anulată după ce cei din Polonia și Cehia au refuzat să participe la întâlnire în semn de protest față de Ungaria.

„Cred că nu este un secret că Ungaria are o abordare diferită decât celelalte 3 țări V4. Însă, iar asta este important, dialogul nostru a făcut Ungaria să susțină toate deciziile cheie în negocierile cu UE de până acum”, a subliniat Petr Fiala.

Pentru acesta întâlnirea de la Bratislava va fi prima reuniune la nivel înalt al grupului V4 de la preluarea mandatului în luna noiembrie a anului trecut.

„Nu voi porni cu prejudecăți la aceste discuții. Este important să vorbim între noi”, a mai spus premierul ceh, afirmând că reuniunile grupului „s-au dovedit cu siguranță un format valoros în trecut”.

Urmărește ultimele evoluții din a 268-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.