Noi imagini din satelit publicate de compania Maxar confirmă existența a 1.500 de morminte necunoscute anterior în apropierea orașului Mariupol cucerit de ruși în luna mai, relatează BBC.

Ucraineni langa groapa comuna in care au fost inhumati civili ucisi de rusiFoto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

Oficialii ucraineni și mai mulți martori oculari contactați de jurnaliștii britanici afirmă că situl din nord-vestul orașului este alcătuit dintr-un câmp uriaș de morminte care conțin mii de trupuri.

Orașul-port Mariupol a fost unul dintre obiectivele strategice majore ale invaziei declanșate de Vladimir Putin pe 24 februarie, căzând în cele din urmă abia la jumătatea lunii mai, când ultimii apărători ucraineni din uzina Azovstal s-au predat.

Încă de la începutul războiului orașul a fost bombardat fără încetare de forțele armate rusești, fiind distrus aproape complet până în momentul predării sale. Mii de civili ucraineni au murit aici în timpul asediului care a lăsat orașul fără surse de apă potabilă și electricitate timp de luni de zile.

Imagini din satelit realizate recent arată că trei situri, la Starîi Krîm, Manhuș și Vînohradne, în care invadatorii ruși au îngropat mii de persoane din primăvară au crescut constant.

Număr uriaș de civili ucraineni care ar fi murit la Mariupol

Analiștii de la Centre for Information Resilience au analizat imaginile făcute din satelit deasupra localității Starîi Krîm, concluzionând că 1.500 de morminte noi au fost săpate aici de la ultima analiză făcută în luna iunie. Această localitate se află la doar 11 kilometri de Mariupol.

Se estimează că peste 4.600 de morminte au fost săpate la Starîi Krîm de la izbucnirea războiului, însă numărul total al persoanelor îngropate nu poate fi estimat cu certitudine, ținând cont că este probabil ca ele să conțină mai mult de un trup neînsuflețit.

Oficialii ucraineni cred acum că cel puțin 25.000 de persoane au fost ucise în timpul luptelor din Mariupol și că între 5 și 7.000 au murit sub dărâmături din cauza bombardamentelor rusești.

Jurnaliștii de la BBC afirmă că mai mulți martori oculari din Mariupol le-au relatat că în ultimele luni au văzut autoritățile de ocupație rusești scoțând trupuri de sub dărâmături și că acestea au fost duse pentru a fi îngropate în altă parte.

Urmărește ultimele evoluții din a 257-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.