Ucraina se pregătește pentru întreruperi masive ale curentului electric, dar și de noi atacuri asupra infrastructurii sale energetice. Primarul Kievului i-a îndemnat pe locuitori să se pregătească pentru cel mai rău scenariu, inclusiv pentru a rămâne fără energie electrică și apă.

soldati ucraineni operand drone impotriva armatei ruse din UcrainaFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Cele mai importante informații de luni, ziua 257 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

01:20Coreea de Nord califică drept nefondate acuzațiile SUA privind livrările de arme către Rusia

Ministerul Apărării din Coreea de Nord a calificat marți drept "nefondate" acuzațiile SUA potrivit cărora Phenianul furnizează muniție de artilerie Rusiei pentru războiul din Ucraina, a relatat agenția de stat nord-coreeană KCNA, citată de AFP.

00:55 Legiunea Internațională dezvăluie cine este cetățeanul american ucis în război

Legiunea Internațională din Ucraina a spus cine este cetățeanul american ucis în timpul luptelor din estul Ucrainei.

Într-o declarație trimisă la CNN, Legiunea Internațională din Ucraina a spus "Fratele nostru de arme, Timothy Griffin, a luat parte la contraofensiva de pe frontul de est cu unitatea sa și a fost ucis în acțiune. În timp ce desfășura operațiuni, unitatea a fost atacată"

00:17 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că regiunea Donețk din est a rămas „epicentrul” luptei în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, sute de ruși fiind uciși în fiecare zi, relatează Reuters.

De ce ucrainenii avansează mai greu spre orașul Herson

00:00 Războiul din Ucraina adâncește legăturile Rusiei cu Coreea de Nord, dar și cu Iranul

Achiziționarea de arme rusești din Iran și Coreea de Nord anunță o convergență tot mai mare a intereselor militare și diplomatice între Moscova și două țări considerate paria internaționale, potrivit unei analize CNN.

Pe fondul unor acuzații reînnoite din partea Washingtonului că Rusia încearcă să achiziționeze cantități mari de muniție de artilerie de la Phenian, pe lângă rachetele și dronele kamikaze și de altă natură pe care le-a cumpărat deja din Iran, campania Moscovei în materie de achiziții de arme a semnalat problemele logistice tot mai mari în războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

23:43Trezoreria și Departamentul de Stat îndeamnă, discret, giganții bancari, inclusiv JPMorgan și Citigroup, să continue afacerile cu anumite firme strategice rusești, potrivit unor persoane familiare cu situația, relatează Bloomberg.

23:20 Compania ucraineană de electricitate spune că regiunile Kiev și Harkov sunt cele mai vulnerabile la întreruperi de energie electrică

Directorul general al Ukrenergo, Volodimir Kudritski, a declarat luni la televiziunea ucraineană că situația este dificilă după cinci atacuri masive cu rachete și o serie de atacuri mai mici.

23:10Sprijinul pentru Ucraina va rămâne "de nezdruncinat", indiferent de viitorul Congres (Casa Albă)

"Sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina va fi de neclintit și de nezdruncinat", indiferent de rezultatul alegerilor parlamentare de marți, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Președintele american Joe Biden "s-a angajat să colaboreze cu ambele partide", democrat și republican, în acest scop, a adăugat ea, în timp ce conservatorii speră să preia controlul asupra a cel puțin uneia dintre cele două camere ale Congresului american.

22:35 De ce ucrainenii avansează mai greu spre orașul Herson

În comparație cu atacul triumfător al Ucrainei din regiunea Harkiv în septembrie și din regiunea Herson în octombrie, linia frontului din această parte a Ucrainei s-a mișcat foarte încet în ultimele săptămâni, potrivit Kyiv Independent.

Puşcaşii marini americani vor amplasa un radar TPS-80 în România

22:27Puşcaşii marini americani vor amplasa un radar TPS-80 în România, lângă graniţa cu Ucraina, anunţă Ambasada României în Statele Unite, într-o postare pe Facebook, citând site-ul umbrela-strategică.ro. Totodată, armata spaniolă ar urma să aducă în România un radar TPS-43.

21:50 Un cetățean american a murit recent în Ucraina, anunță Departamentul de Stat

Un cetățean american a murit recent în Ucraina, a confirmat luni un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

"Putem confirma decesul unui cetățean american în Ucraina", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. "Suntem în contact cu familia și oferim toată asistența consulară posibilă", a mai spus purtătorul de cuvânt, potrivit CNN.

"Din respect pentru intimitatea familiei în aceste momente dificile, nu avem nimic de adăugat."

21:15 Forțele ruse continuă să deporteze cu forța civili din regiunea Herson.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că locuitorii din regiunea Herson au fost, de asemenea, forțați să plece din cauza ostilităților continue ale Rusiei, inclusiv deconectarea unor părți ale regiunii de la electricitate și comunicații. De asemenea, Statul Major General a raportat că trupele rusești continuă să jefuiască și să fure din regiune.

20:00Cel puțin 88% dintre ucraineni cred că în 10 ani țara lor va deveni un membru prosper al Uniunii Europene, potrivit unui sondaj publicat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, citat de Reuters.

Conform sondajului, 76% din cei chestionați (1.000 de respondenți din toată Ucraina, cu excepția peninsulei anexate Crimeea și a altor zone ocupate de ruși) văd viitorul țării lor în UE și doar 5% au spus că cred că războiul va lăsa țara cu o economie distrusă și va provoca un mare exod de ucraineni.

Ucraina a solicitat aderarea la UE la scurt timp după ce Rusia a invadat țara, în februarie, fiindu-i acordat statutul de candidat în iunie.

Prima reacție a Kievului după informațiile că SUA ar fi cerut în privat Ucrainei să fie deschisă negocierilor cu Rusia

19:19Forțele aeriene ucrainene afirmă că sistemele occidentale de apărare antiaeriană sosite recent vor ajuta la contracararea noilor amenințări puse de rachetele balistice iraniene care ar fi fost achiziționate de Rusia, însă acestea din urmă ar trebui să fie distruse la locul de lansare, relatează CNN.

18:38 Kievul nu a refuzat niciodată să negocieze cu Moscova și este pregătit pentru discuții cu viitorul lider al Rusiei, dar nu cu Vladimir Putin, a reacționat luni Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Acest mesaj a fost transmis constant de către Kiev, însă acum vine în contextul în care The Washington Post a scris că administraţia americană a preşedintelui democrat Joe Biden ar fi cerut în privat Ucrainei să se arate public deschisă negocierilor cu Rusia şi să renunţe la refuzul său de a dialoga cu această ţară până când preşedintele rus Vladimir Putin nu pleacă de la putere.

18:08Furnizarea dronelor iraniene către Rusia care le folosește în războiul împotriva Ucrainei a dat naștere unor tensiuni în Iran, în timp ce un proeminent cleric conservator și redactor de ziar, Masih Mohajeri, spune că Iranul trebuia să condamne Kremlinul pentru că a început acest război și că ar fi trebuit să îi spună că nu are dreptul să folosească UAV-urile în conflict, relatează The Guardian.

17:28 Președintele Indoneziei, Joko Widodo, crede că liderul rus Vladimir Putin nu va veni la summitul G20 care va avea loc la Bali în 15 și 16 noiembrie, el făcând aceste declarații luni într-un interviu pentru Financial Times, scrie agenția de presă rusă de stat TASS.

El a spus că Rusia este în continuare invitată la summit, iar Jakarta speră să faciliteze un dialog între state.

17:08Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că 50.000 de soldați ruși chemați în cadrul mobilizării parțiale a rezerviștilor luptă acum cu unități din Ucraina, a informat agenția de presă Interfax, potrivit Reuters.

16:14Șeful Bisericii Catolice de rit bizantin din Ucraina s-a întâlnit luni cu Papa Francisc și a spus că nu poate exista dialog cu Rusia atâta timp cât Moscova consideră își țara vecină pe care a invadat-o drept o colonie care trebuie subjugată, relatează Reuters.

„Războiul din Ucraina este un război colonial, iar propunerile de pace ale Rusiei sunt propuneri de pacificare colonială”, a spus arhiepiscopul major Sviatoslav Șevciuc după întâlnirea cu Papa la Vatican.

Călătoria arhiepiscopului major Sviatoslav Șevciuc la Vatican a fost prima sa călătorie în afara Ucrainei de la invazia rusă din februarie. El a spus că preferă să rămână la Kiev pentru a fi aproape de oameni, în ciuda bombardamentelor.

Ucraina acuză Rusia că a jefuit casele goale din Herson și că ar fi plasat înăuntru civili pregătiți pentru lupte de stradă

15:57Ucraina a acuzat Rusia că a jefuit casele goale din sudul orașului Herson și că ar fi plasat înăuntru civili pregătiți pentru lupte de stradă, în ceea ce ambele părți anticipează că va fi una dintre cele mai importante bătălii ale războiului.

15:55Ungaria a anunțat luni că nu va susține noul pachet de asistență financiară pregătit de UE pentru Ucraina înaintea lunilor de iarnă.

15:45Trei oficiali ucraineni de rang înalt au confirmat că acțiunile a cinci companii strategice au fost preluate de ministerul apărării în temeiul legilor valabile în caz de război. Decizia a fost luată în cadrul unei reuniuni de top de securitate din 5 noiembrie și a intrat în vigoare a doua zi, a declarat astăzi secretarul Consiliului de Securitate, Oleksiy Danilov, într-o ședință de informare.

15:41Într-un gest neobișnuit, Ministerul rus al Apărării a negat informațiile bloggerilor militari ruși conform cărora o unitate de infanterie navală ar fi pierdut sute de oameni . Ministerul a respins afirmațiile bloggerilor conform cărora brigada 155 marină a Flotei Pacificului a suferit „pierderi mari și inutile în oameni și echipamente”.

15:28VIDEO Lovituri cu toate armele ale ucrainenilor împotriva unei coloane blindate rusești / O unitate de pușcași marini ruși, decimată în Donețk

15:04Ucraina a exportat aproape 14,3 milioane tone de cereale până acum, în sezonul agricol iulie 2022/iunie 2023, un declin de 30,7% faţă de cele 20,6 milioane tone exportate în perioada similară a sezonului precedent, arată datele publicate luni de Ministerul Agriculturii, scrie Reuters.

Invadarea Ucrainei de către Rusia la finele lunii februarie a generat volatilitate pe pieţele financiare internaţionale, ducând la creşterea preţurilor la materiile prime şi afectând logistica.

14:35 Ucraina a anunţat luni că a primit din partea Statelor Unite, Spaniei şi Norvegiei noi sisteme de apărare antiaeriană, pentru a contracara bombardamentele masive ale Rusiei asupra infrastructurilor energetice ucrainene.

14:12Kremlinul refuză să comenteze informațiile publicate de Wall Street Journal potrivit cărora Washingtonul ar fi avut discuții secrete cu oficiali ruși de rang înalt pentru a evita escaladarea războiului din Ucraina într-un conflict nuclear. „Nu avem nimic de spus despre această publicație”, a susținut luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

De asemenea, el a refuzat să comenteze informațiile Washington Post, care a scris că SUA ar fi încurajat în privat Ucraina să fie deschisă negocierilor cu Rusia. „Încă o dată repet că există unele informații veridice, dar în cea mai mare parte sunt informații care sunt pure speculați”, a spus Peskov.

La Repubblica: SUA vor cere Ucrainei să negocieze cu Putin după recucerirea Hersonului

13:37Kremlinul a anunțat „negocieri” cu președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev imediat după ce acesta a cerut guvernului său să crească exporturile de petrol care ocolesc Rusia.

13:00Președintele Vladimir Putin va lua o decizie până la sfârșitul săptămânii cu privire la participarea sa la următorul summit G20 până la sfârșitul săptămânii, spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția de știri de stat rusă RIA Novosti.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că nu va participa la summitul G20 - care va avea loc în Indonezia la 15 noiembrie - dacă va fi prezent Vladimir Putin.

12:56 Statele Unite și NATO vor îndemna Ucraina să înceapă negocierile de pace cu Rusia după căderea orașului Herson din sudul țării, afirmă cotidianul italian La Repubblica, citând mai multe surse de la Bruxelles.

Oficialii americani au avertizat guvernul ucrainean în privat că trebuie să dea semnalul deschiderii de negocieri cu Rusia. Iar consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, ar fi purtat discuții în secret cu înalți oficiali ruși în speranța de a reduce riscul unui conflict nuclear, potrivit Wall Street Journal.

11:50Noul premier britanic, Rishi Sunak, va vizita Ucraina "destul de curând", a declarat ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadym Prystaiko, citat de The Guardian.

11:39Peste 1.500 de morminte noi au fost săpate într-un loc cu gropi comune din apropierea orașului devastat Mariupol din sudul Ucrainei, arată noi imagini din satelit, conform BBC. Ultimele imagini din satelit realizate de Maxar arată că trei gropi comune de lângă Mariupol - aflate la Staryi Krym, Manhush și Vynohradne - au crescut constant, începând din primăvară.

11:08Rusia nu are superioritate aeriană în Ucraina din cauza pregătirii slabe și a pierderii personalului militar cu experiență, fiind puțin probabil ca situația să se schimbe în următoarele luni, arată Ministerul britanic al Apărării în ultima sa evaluare privind situația de pe front.

11:02 Un analist rus explică ce nu înțeleg occidentalii care cer Ucrainei să negocieze cu Vladimir Putin: „El nu controlează totul. Este invers”

Armata ucraineană spune că a mai doborât un avion de atac rusesc

10:50 În jurul orei 9:30, în regiunea Herson, tunurile antiaeriene ucrainene au doborât un avion de atac rusesc Su-25, notează Ukrinform, citând comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei

10:16Guvernul de la Roma intenţionează să verifice potenţiala vânzare a rafinăriei deţinute de Lukoil în Sicilia pentru a preveni concedierile şi pierderea producţiei de combustibili pentru Italia, existând posibilitatea ca executivul italian să își invoce „puterile de aur” pentru a bloca tranzacția.

10:02Evacuarea rusească: Ocupanții din Herson au furat inclusiv un trenuleț pentru copiii / Ce se întâmplă în regiunea din sudul Ucrainei.

09:47Rușii au început să construiască o linie de apărare în jurul Mariupolului, construind mici piramide din beton, scrie Ukrinform. Agenția de presă îl citează pe Petro Andryushchenko, consilier al primarului din Mariupol, care a spus: "În jurul Mariupolului, ocupanții au început să construiască o linie de apărare. Două mini-betoniere au fost instalate la Mariupol. Se produc "piramide" din beton”

09:45Oficialii de la Kremlin încep să-și reducă retorica privind utilizarea armelor nucleare, după ce pe parcursul lunii octombrie au ridicat tonul amenințărilor, arată Institutul pentru Studierea Războiului, în ultima sa analiză, subliniind că scopul fost intimidarea Kievului și oprirea sprijinului internațional pentru Ucraina.

09:28VIDEO Propaganda rusească a început să distribuie o înregistrare video cu un călugăr ortodox rus care le arată soldaților ruși cum trebuie încărcată corect o pușcă Kalașnikov din punct de vedere creștinesc.

09:20Dmitro Zhyvytskyi, guvernatorul regiunii Sumî a declarat că noaptea de duminică spre luni a fost în general liniștită în regiune. Potrivit acestuia, în Seredyna-Buda au avut loc patru explozii, „fără consecințe”.

08:02Luni, de la ora 6:00 a.m. până la sfârșitul zilei vor avea loc întreruperi ale curentului electric în regiunile Kiev, Cernihiv, Cherkasy, Jytomyr, Sumî, Harkov și Poltava, a anunțat compania națională de energie „Ukrenergo” . Ea mai subliniază că rețeaua energetică a țării nu își poate relua funcționarea completă după atacurile teroriștilor ruși

06:20 Electricitatea și apa au fost întrerupte temporar în orașul Herson, ocupat de ruși, din sudul Ucrainei, potrivit oficialilor locali.

06:10Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia intenționează să folosească rachete iraniene pentru posibile atacuri asupra infrastructurii Ucrainei, în special asupra sectorului energetic al țării.

Rezumatul ultimelor 24 de ore de război:

  • Ucraina se pregătește pentru întreruperi masive ale curentului electric dar și de noi atacuri asupra infrastructurii sale energetice. Rusia „concentrează forțe și mijloace pentru o posibilă repetare a atacurilor masive asupra infrastructurii noastre energetice”, a spus președintele ucrainean.
  • Ucraina s-a confruntat luni cu un deficit de 32% în aprovizionarea cu energie electrică, a declarat Serghei Kovalenko, directorul general al Yasno, un important furnizor de energie al capitalei. Aproximativ 500 de generatoare de energie au fost trimise în Ucraina de 17 țări UE, deoarece 4,5 milioane de ucraineni au rămas fără curent.
  • Primarul Kievului i-a îndemnat pe locuitori să se pregătească pentru cel mai rău scenariu. Vitali Klitschko i-a îndemnat pe locuitori să „ia în considerare orice”, inclusiv rămânere fără energie electrică și apă. „Dacă aveți familie extinsă sau prieteni în afara Kievului, unde există alimentare autonomă cu apă, un cuptor, încălzire, vă rugăm să aveți în vedere posibilitatea de a rămâne acolo pentru o anumită perioadă de timp.”
  • Orașul Herson, ocupat de ruși, a fost decuplat duminică de la alimentarea cu apă și electricitate, în urma unui atac aerian. Rusia a acuzat Ucraina de un act de „sabotaj”.
  • Armata ucraineană a declarat că Rusia îi îndeamnă pe locuitorii din Herson să evacueze cât mai curând posibil, trimițându-le duminică mesaje de avertizare pe telefoanele lor. Administrația instalată de Kremlin în Herson a expulzat deja zeci de mii de civili din oraș.
  • Forțele ruse își intensifică atacurile în zona Donețk. „Atacuri foarte puternice ale Rusiei au loc asupra regiunii Donețk continuă. Inamicul suferă pierderi grave acolo”, a spus Zelenskiy în discursul său din noaptea trecută.
  • Oficialii americani au avertizat guvernul ucrainean în privat că trebuie să dea semnalul deschiderii de negocieri cu Rusia. Oficialii de la Washington au avertizat că „oboseala Ucrainei” în rândul aliaților s-ar putea agrava dacă Kievul va continua să rămână opac negocierilor, scrie Washington Post.
  • Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, ar fi purtat discuții în secret cu înalți oficiali ruși în speranța de a reduce riscul unui conflict nuclear, potrivit Wall Street Journal. Acesta a citat oficiali americani și aliați spunând că Sullivan ar fi avut mai multe discuții în ultimele luni cu asistentul de la Kremlin Yuri Ushakov și secretarul Consiliului de Securitate rus Nikolai Patrushev, omologul lui Sullivan. Casa Albă a refuzat să comenteze.