Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că 50.000 de soldați ruși chemați în cadrul mobilizării parțiale a rezerviștilor luptă acum cu unități din Ucraina, a informat agenția de presă Interfax, potrivit Reuters.

Vladimir PutinFoto: Sergei KARPUKHIN / AFP / Profimedia

Putin a spus că 80.000 de persoane se aflau „în zona operațiunii militare speciale” – termenul pe care Rusia îl folosește pentru războiul său din Ucraina – iar restul din cei aproape 320.000 de recrutați se aflau în tabere de antrenament în Rusia.

"Acum avem 50.000 în unitățile de luptă. Restul nu participă încă la lupte", a declarat Putin, citat de Interfax, în timpul unei vizite în regiunea Tver.

În septembrie, Putin a anunțat o acțiune de „mobilizare parțială” pentru a convoca sute de mii de noi luptători pentru război, după ce Ucraina a recucerit zone mari de teritoriu într-o contraofensivă. Mișcarea a declanșat un exod de sute de mii de ruși și a declanșat proteste împotriva războiului în toată țara.

Rusia a pus capăt mobilizării parțiale la sfârșitul lunii octombrie, ministrul apărării Serghei Șoigu afirmând pe 28 octombrie că aproximativ 41.000 de luptători ruși s-au alăturat deja unităților lor de luptă în Ucraina.