Statele Unite și NATO vor îndemna Ucraina să înceapă negocierile de pace cu Rusia după recucerirea orașului Herson din sudul țării, afirmă cotidianul italian La Repubblica, citând mai multe surse de la Bruxelles.

Joe Biden si Vladimir PutinFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Jurnaliștii italieni notează că în ultimele analize care circulă în birourile NATO de la Bruxelles bătălia pentru Herson este privită ca una strategică nu doar din punct de vedere militar, ci și politic și diplomatic.

Potrivit surselor citate de La Repubblica, Statele Unite sunt cele care transmit aliaților săi posibilitatea demarării unor negocieri reale cu Rusia pentru că învingerea armatei ruse în una dintre cele mai importante porți către Marea Azov și Crimeea ar reprezenta un dezastru pentru Moscova.

Tocmai din acest motiv, mesajul transmis de administrația Biden guvernului ucrainean și oficialilor NATO de la Bruxelles este că negocierile cu Vladimir Putin pot fi începute după căderea Hersonului pentru ca Kievul să negocieze dintr-o poziție de forță, nu de slăbiciune.

Amintim că duminică și jurnaliștii de la cotidianul The Washington Post au scris, citând mai multe surse familiare cu discuțiile, că administrația Biden a cerut în privat oficialilor de la Kiev să fie deschiși față de ideea unor negocieri de pace, afirmând că publicul american a început să „obosească” de război.

La Repubblica notează luni însă că oficialii de la Washington exclud varianta unor negocieri înainte de căderea Hersonului, considerând că acestea doar ar acorda mai mult timp forțelor armate ruse să se reorganizeze.

De ce ar vrea SUA ca Ucraina să negocieze cu Putin

Jurnaliștii italieni notează că în prezent administrația democrată a președintelui Joe Biden subliniază două aspecte fundamentale în schimburile zilnice cu aliații din NATO.

Prima se referă la amenințarea utilizării unor arme nucleare tactice de către Moscova. Deși amenințările repetate în acest sens ale președintelui Vladimir Putin și a altor oficiali de la Moscova sunt considerate mai degrabă o formă de descurajare decât o amenințare iminentă, oficialii americani consideră că acest risc trebuie evitat.

Oficialii de la Washington sunt îngrijorați nu doar de răspunsul aproape inevitabil cu arme convenționale al Alianței, dar și de nervozitatea pe care o astfel de mutare a Rusiei ar provoca-o în țările baltice și Polonia, care este acum partenerul din UE cel mai apropiat din punct de vedere militar de Washington.

Celălalt aspect important se referă la relațiile dintre Rusia și China. Cu Hersonul pierdut, criza armatei lui Putin s-ar adânci și mai mult.

Potrivit La Repubblica, scenariile din urmă cu câteva luni privind o posibilă „schimbare de regim” la Moscova au fost acum înlocuite, Statele Unite fiind în prezent îngrijorate că o înfrângere totală a lui Putin ar avea o consecință mai gravă: predarea controlului asupra Rusiei Chinei.

„Mai bine, așadar, un lider ostil, dar învinețit și independent de Beijing”, notează cotidianul italian.

Situația din Ucraina va fi influențată de alegerile americane

La Repubblica amintește însă că orice proiecte de dialog între Kiev și Moscova împinse de Washington vor depinde și de factori politici, nu doar militari.

Primul se va contura săptămâna viitoare, după alegerile „midterm” din Statele Unite. Eventualitatea ca democrații să piardă majoritatea atât în ​​Senat, cât și în Camera Reprezentanților (și o victorie importantă a candidaților susținuți de fostul președinte Donald Trump) putând avea consecințe neprevăzute.

Al doilea factor politic ține de eventuala întâlnire pentru discuții pe care Joe Biden și Putin ar putea să o aibă la summitul G20 din Bali, aceasta fiind deocamdată incertă.

„Războiul intră însă într-o fază diferită datorită unui fel de 'convergențe paralele' a intereselor Kremlinului și ale Casei Albe. O negociere nu va duce cu siguranță la pace imediat, ci poate la o încetare a focului în Donbas și, de asemenea, la extinderea acordului privind exporturile de grâu ale Ucrainei”, conchide cotidianul italian.

Urmărește ultimele evoluții din a 257-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.