Rusia nu are superioritate aeriană în Ucraina din cauza pregătirii slabe și a pierderii personalului militar cu experiență, fiind puțin probabil ca situația să se schimbe în următoarele luni, arată Ministerul britanic al Apărării în ultima sa evaluare privind situația de pe front.

Elicoptere de atac Ka-52 „Alligator”Foto: Kyrill Norton / Sputnik / Profimedia Images

„Pierderile Rusiei probabil depășesc semnificativ capacitatea lor de a produce noi aeronave”, spun britanicii, vorbind și despre timpul îndelungat pentru pregătirea unor piloți competenți.

Conform acestora, „este puțin probabil” ca situația să se schimbe în următoarele luni.

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zaluzhni, declara că Rusia ar fi pierdut de peste două ori mai multe avioane în Ucraina decât în ​​timpul invaziei sovietice a Afganistanului din 1979.

Până în 7 noiembrie, forțele ruse ar fi pierdut 277 de avioane în războiul său împotriva Ucrainei, potrivit Armatei ucrainene.

În 23 octombrie, un avion militar rusesc s-a prăbușit peste o clădire rezidențială din orașul siberian Irkuțk, la șase zile după ce un avion de vânătoare Sukhoi Su-34 s-a prăbușit peste un bloc de apartamente în orașul sudic Yeysk, în apropiere de Ucraina, și cel puțin 15 persoane au murit.