O înregistrare video hilară apărută pe rețelele de socializare arată că autoritățile de ocupație rusești din Herson au apelat la un trenuleț pentru copii în timpul procesului de evacuare a populației civile.

Evacuare din HersonFoto: Captura video

În trenuleț nu este văzut însă niciun pasager, motiv pentru care Dmitri, fondatorul cunoscutului site War Translated, notează că rușii l-ar fi furat de fapt.

Autoritățile de ocupație instalate de ruși în Herson au cerut Moscovei încă de pe 13 octombrie evacuarea regiunii.

„Noi am sugerat ca toţi locuitorii regiunii Herson care doresc să se protejeze de loviturile de rachete (ucrainene) să poată pleca în alte regiuni” ruse, a transmis pe Telegram şeful administraţiei de ocupaţie regionale, Vladimir Saldo, totodată îndemnându-i pe rezidenți să își ia copiii și să plece.

A doua zi adjunctul său, Kirill Stremousov, a încercat să prezinte evacuarea regiunii drept un „concediu de odihnă” în Rusia pentru locuitorii săi.

Primele imagini cu evacuarea civililor din această regiune ucraineană aflată în sudul țării au apărut pe 19 octombrie, autoritățile de ocupație afirmând că vor să „relocheze” 60.000 de locuitori în 6 zile.

În evaluarea sa de pe 28 octombrie privind evoluția conflictului din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului nota că autoritățile de ocupație rusești au început să accelereze evacuarea Hersonului în condițiile situației incerte de pe front.

Ce se întâmplă în Herson

După ce la începutul lui octombrie forțele armate ucrainene au reușit să spargă partea de est a frontului din Herson, situația din primele linii pare în momentul de față neclară, autoritățile de la Kiev revenind la tăcerea operațională instituită încă de la declanșarea mult așteptatei contraofensive în sudul țării pe 29 august.

Armata ucraineană a afirmat însă în urmă cu o zi că locuitorii din orașul Herson, capitala regiunii, au primit mesaje de avertizare pe telefoanele lor de la autoritățile de ocupație în care li se cere să plece pe cât de repede posibil din oraș.

Soldații ruși le-ar fi spus civililor că armata ucraineană se pregătește pentru un atac masiv și le-ar fi cerut să plece imediat pe malul drept al orașului. Forțele rusești de aici se pregătesc pentru o nouă ofensivă ucraineană de recucerire a orașului Herson, singura mare capitală regională pe care armata rusă a reușit să o ocupe de la declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie.

Natalia Humeniuk, o purtătoare de cuvânt al Districtului Militar Sud al Ucrainei, a declarat la televiziunea publică de la Kiev că rușii au „ocupat și evacuat” Hersonul în același timp, încercând să convingă ucrainenii că pleacă, când de fapt își consolidează pozițiile.

„Există unități de apărare care și-au întărit destul de puternic, a fost lăsată o anumită cantitate de echipament, au fost instalate poziții de tragere”, a explicat ea.

Ea a mai afirmat că rușii își mută unitățile de elită și ofițerii pe malul stâng (de est) al râului Nipru, lăsându-i pe cei de pe malul drept fără posibilitatea de a fi evacuați și că lasă unitățile de aici să lupte „până la ultima suflare".

Autoritățile de ocupație rusești afirmă că orașul Herson a rămas fără electricitate și apă.

Urmărește ultimele evoluții din a 257-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.