În comparație cu atacul triumfător al Ucrainei din regiunea Harkiv în septembrie și din regiunea Herson în octombrie, linia frontului din această parte a Ucrainei s-a mișcat foarte încet în ultimele săptămâni, potrivit Kyiv Independent.

soldati ucraineni atacand ținte rusești din HersonFoto: Bulent Kilic / AFP / Profimedia

„Odată cu ultima ofensivă ucraineană, rușii au pierdut teritoriu, dar, pe de altă parte, linia frontului s-a micșorat, iar densitatea forțelor rusești s-a îmbunătățit”, spune Konrad Muzika, directorul companiei de analiză a apărării Rochan Consulting, care urmărește forțele rusești.

„Cu alte cuvinte, ei au mai mulți oameni pe kilometru pătrat decât înainte”, spune el.

Muzika spune că există rapoarte despre ruși care își încropesc și își fortifică pozițiile, dar, de asemenea, în mod paradoxal, despre ruși care le abandonează.

Analiștii OSINT și soldații ucraineni care au vorbit cu Kyiv Independent au declarat că forțele rusești de pe malul vestic al râului Nipru încă își apără, în mare, teritoriul capturat.

Rusia și-a dublat pretențiile asupra regiunii Herson și a altor teritorii ocupate la sfârșitul lunii septembrie, când a organizat un „referendum” fals acolo și a afirmat că „încorporează” regiunea Herson în Federația Rusă, încălcând astfel dreptul internațional.

Rușii nu vor să predea fără luptă singura lor capitală regională capturată. Cu toate acestea, se pare că liderii ocupației numiți de ruși s-au retras dincolo de râu.

„Ei imită un fel de apărare acolo”, spune Țehoțki. „Dar avem date că tot ce este de valoare a fost deja mutat din Herson. Știm cu siguranță că întreaga administrație a orașului, toate instituțiile guvernamentale, sunt deja goale, clădirile nu mai au nici măcar steaguri”.

„Au existat chiar cazuri în care au lăsat mâncare în urmă, pentru că este greu să transporți lucruri peste Nipru”, spune el. „Civilii locali au luat-o în parte și au dus-o acasă”.

Forțele ruse și colaboratorii lor au ordonat ca până la 70.000 de locuitori dintr-o zonă de 15 kilometri la est de râul Nipru să fie relocați în părțile încă ocupate ale regiunii.

Lupte de artilerie

Muzika spune că ucrainenii continuă loviturile de artilerie asupra punctelor de trecere rusești, podurilor, centrelor logistice, depozitelor de muniție și posturilor de comandă.

Ei fac acest lucru de luni de zile, folosindu-se de informații bune de la drone, sateliți și oameni de pe teren pentru a-i lovi pe ruși acolo unde îi doare.

„Știm fiecare pas pe care îl fac”, spune Țehoțki.

Aceste lovituri punctuale diminuează capacitatea Rusiei de a ține malul vestic al râului. Analiștii cred că rușii vor fi în cele din urmă forțați să abandoneze această poziție.

„Ucrainenii vor căuta să creeze condiții care îi vor forța pe ruși să se retragă”, spune Muzika. „Dar, în același timp, ei sunt îngrijorați că rușii nu vor renunța la Herson atât de ușor”.

Țehoțki spune că rușii sunt conștienți de faptul că toată lumea îi vede ca ocupanți și au tendința de a se grupa pentru siguranță în număr mare, ceea ce îi face vulnerabili.

„Nu au suficiente abilități sau putere, moralul lor este scăzut”, spune Raven. „Când am trecut cu mașina pe lângă pozițiile lor, am putut vedea cât de îngrozitor trăiesc. Aveau o mică groapă adâncă de o jumătate de metru, lungă de 1,5 metri, astfel încât abia puteai să te întinzi, acoperită de o grămadă de gunoaie. Trăiesc ca niște vagabonzi”, spune acesta (Integral pe Kyiv Independent)