Fostul deputat rus Ilya Ponomarev spune că partizanii ruși sunt responsabili pentru atentatul cu bombă asupra mașinii în care se afla fiica lui Aleksandr Dughin, Daria Dughina, care a murit pe loc după explozia automobilului, scrie The Guardian.

Daria Dughina a murit după explozia mașinii saleFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Vorbind la Kiev, Ilya Ponomarev susține că bomba care a ucis-o pe fiica „ghidului spiritual” al lui Vladimir Putin duminică a fost opera grupării clandestine Armata Națională Republicană, despre care a susținut că este un grup care lucrează în interiorul Rusiei pentru a răsturna regimul lui Putin.

The Guardian nu a verificat autenticitatea afirmațiilor lui Ponomarev. Oficialii ruși au dat vina pe Ucraina pentru atac, o afirmație pe care Kievul o neagă cu fermitate.

„Această acțiune, ca și multe alte acțiuni partizane desfășurate pe teritoriul Rusiei în ultimele luni, a fost realizată de Armata Națională Republicană (NRA)”, a spus Ponomarev la February Morning, un canal TV de opoziție în limba rusă pe care l-a lansat la Kiev la începutul acestui an.

El a adăugat: „Un eveniment important a avut loc aseară lângă Moscova. Acest atac deschide o nouă pagină a rezistenței ruse la putinism. Nouă, dar nu și ultima.”

Ponomarev a spus că partizanii din Rusia sunt gata să conducă alte atacuri similare împotriva unor ținte importante legate de Kremlin, inclusiv oficiali, oligarhi și membri ai agențiilor de securitate ale Rusiei.

  • Fostul deputat a citit ceea ce se pretindea a fi un manifest al ANR: „Îl declarăm pe președintele Putin uzurpator al puterii și criminal de război care a modificat Constituția, a declanșat un război fratricid între popoarele slave și a trimis soldații ruși la moarte sigură și fără sens.
  • Sărăcia și sicrie pentru unii, palate pentru alții – esența politicii sale. Credem că oamenii lipsiți de drepturi au dreptul să se răzvrătească împotriva tiranilor. Putin va fi detronat și distrus de noi!”

Ponomarev și-a confirmat comentariile într-un mesaj trimis prin sms. Membru de stânga al parlamentului Rusiei, el a fost singurul deputat care a votat în 2014 împotriva anexării Crimeei.

Kremlinul i-a interzis, când se afla într-o călătorie în SUA, să intre din nou în propria sa țară. A devenit cetățean ucrainean în 2019. În martie, după invadarea Ucrainei, a lansat February Morning și Rozpartisan, un canal Telegram care oferă știri despre acțiunile anti-război din orașele rusești.

Un dispozitiv explozibil ar fi fost pus sub mașina Dariei Dughina

Persoane necunoscute au amplasat un dispozitiv exploziv pe mașina în care a fost ucisă Daria Dugina la festivalul "Tradiția" din apropierea Moscovei, susțin anchetatorii ruși, citaț de TASS.

Reprezentanții forțelor de ordine spun că mașina care a explodat și în care a fost ucisă Daria Dughina se afla în parcare, unde oricine putea amplasa un dispozitiv explozibil.

Daria Dugina, care se afla la volanul SUV-ului, a murit pe loc.

În imaginile care arată primele momente de după explozie, se poate vedea cum Aleksandr Dughin ajunge la fața locului și își pune mâinile în cap.

Rusia acuză Ucraina pentru uciderea Dariei Dughina, Kievul neagă

Liderul ”republicii populare” de la Doneţk (DNR), autoproclamată de către separatişti proruşi în estul Ucrainei, Denis Puşilin, a acuzat duminică forţele ucrainene de faptul că se află în spatele asasinării Dariei Dughina.

”Teroriştii regimului ucrainean au încercat să-l lichideze pe Aleksandr Dughin, dar au aruncat-o în aer pe fiica sa”, acuză într-o postare pe Telegram Puşilin.

”În cazul în care pista ucraineană se confirmă (...), iar ea trebuie să fie verificată de către autorităţile competente, va fi vorba despre politica terorismului de stat implementată de către regimul de la Kiev”, a reacţionat, într-o postare pe telegram o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Kievul a negat ulterior orice legătură cu moartea jurnalistei Daria Dughina, fiica lui Aleksandr Dughin.

”Ucraina nu are, fără nicio îndoială, nicio legătură cu explozia de ieri (sâmbătă seara), pentru că noi nu suntem un stat criminal”, subliniază într-o intervenţie televizată un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak.

Citește și: Cine este Aleksandr Dughin, filosoful și politologul ale cărui idei se regăsesc în manevrele lui Putin din ultimii ani? /Ce spunea despre România