Localnicii au raportat un incendiu uriaș în Svatove, din Lugansk, ocupat de ruși, în urma urmă unor explozii la un depozit militar al rușilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Exploziile au avut loc depozitele militare rusești, potrivit șefului regiunii Lugansk, Serhii Haidai. Svatove se află la aproximativ 60 de kilometri în spatele liniei de front.

Internauții au spus că ținta a fost atacată de ucraineni ori cu un lansator HIMARS ori cu un sistem Tochka (OTR-21 Tochka), un sistem de rachete balistice de origine sovietică și care, aparent, e operațional doar de partea Ucrainei. Rusia, teoretic, a avut și ea în inventar sistemul Tochka-U, dar l-a scos din uz în ultimii ani, înlocuindu-le cu rachetele Iskander.

Vineri, au apărut primele imagini cu forțele armate ucrainene în timp ce folosesc mult-așteptatele sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) din Statele Unite.

Sistemul permite lansarea de rachete multiple, ghidate cu mare precizie. Împreună cu sistemul HIMARS, ucrainenii au primit și muniție, rachete care sunt capabile să lovească o țintă la mai mult de 40 de mile (64km) distanță.

Surse ruse au susținut că depozitul a fost lovit de un sistem sistem Tochka și obuziere M777, pe care SUA le-au furnizat recent forțelor armate ucrainene, dar ar fi puțin probabil ca obuzierele M777 să fie vinovate de distrugeri întrucît sunt capabile de atacuri la aproximativ 40 kilometri distanță.