Forțele armate ucrainene au început deja să folosească mult-așteptatele sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) din Statele Unite, care au sosit joi în Ucraina.

Lansarea de rachete HIMARSFoto: MApN

Într-un clip video postat recent pe rețelele de socializare se vede cum militarii ucraineni se folosesc de două sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) pentru a lansa atacuri împotriva unor ținte rusești.

Militarii ucraineni au lansat cu fiecare sistem câte șase rachete.

Ucraina cere demult arme grele

Ucrainenii cer de multă vreme astfel de sisteme, spunând că au nevoie de ele pentru a lovi eficient și de la distanță trupele ruse, care folosesc masiv artileria pentru a obține progrese treptate în Donbas.

„Mulțumesc colegului și prietenului meu american, secretarul american al apărării Lloyd Austin, pentru aceste instrumente puternice! Vara va fi fierbinte pentru ocupanții ruși. Și ultima pentru unii dintre ei", a declarat joi ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov pe Twitter după ce sistemele HIMARS au ajuns în Ucraina.

Sistemul permite lansarea de rachete multiple, ghidate cu mare precizie. Împreună cu sistemul HIMARS, ucrainenii au primit și muniție, rachete care sunt capabile să lovească o țintă la mai mult de 40 de mile (64km) distanță.

Rachetele sunt ghidate inerțial și prin GPS și au o rază dublă față de obuzierele M777 pe care SUA le-au furnizat recent forțelor armate ucrainene.

Ce este sistemul HIMARS

HIMARS este un sistem de rachete cu lansare multiplă dezvoltat pentru armata americană în anii 1970. Acesta transportă o capsulă preîncărcată cu șase rachete ghidate de 227 mm sau o capsulă încărcată cu o rachetă tactică.

Atât Rusia, cât și Ucraina operează deja sisteme MLRS, dar versiunea HIMARS cu șase rachete trimisă pentru a ajuta Kievul este mai avansată, cu o rază de acțiune și o precizie superioare.

Ucraina a cerut aproximativ 300 de astfel de sisteme. Până în prezent, SUA au donat Ucrainei doar patru HIMARS, dar nu au exclus să furnizeze mai multe în viitor.

Separat, Germania va trimite trei astfel de sisteme Ucrainei, a declarat miercuri ministrul german al apărării, Christine Lambrecht.

De asemenea, la începutul lunii iunie, au apărut informații că Marea Britanie a cerut americanilor voie să trimită în Ucraina lansatoare M270, cu rază medie de acţiune, fabricate în SUA.