Un scenariu diabolic si pervers pus la cale de un grup de oameni de afaceri din Romania, lideri si membri ai Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), pentru a detine fraiele economiei tarii a prins cheag.

Omul de legatura dintre interesele financiare ale mai multor corporatii precum Tofan, Rompetrol, Grivco, Avon, Ana Group, Elvila, Tiriac Holdings si politica economica a Romaniei este insusi ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri, George Copos.

Asa numitii oameni de afaceri, cu radacini adanci in mai toate partidele, unii dintre acestia detinand chiar functii de conducere in partide politice, reuniti in Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si-au atins scopul, odata cu schimbarea puterii de la Palatul Victoria.

Si asta pentru ca, in timp in cursul anului trecut au facut mai multe presiuni pe langa Executiv pentru a-si impune un om in ecuatia guvernamentala, odata cu accederea PUR si a PNL la gurvernare nu mai au nici o problema.

Altfel spus, noul Executiv, prin vointa unor ministri va lucra in folosul oamenilor de afaceri grupati in aceasta asociatie, dovada in acest sens stand insusi Gheorghe Copos, ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din mediul de afaceri, in acelasi timp membru fondator al AOAR.

Prima dovada in acest sens ne-a oferit-o Copos in primele zile de la preluarea mandatului guvernamental, cand a solicitat amnistia fiscala in cazul societatilor private care au acumulat datorii istorice, reactie urgent amendata de ceilalti colegi de guvernare.

E doar primul pas facut de Copos, intrucat ne indoim ca nu va reusi sau cel putin va incerca din rasputeri sa-si duca la indeplinire misiunea trasata de colegii de afaceri din AOAR.

Copos, de la opincar de Tasnad, la vicepresedinte AOAR

Intrarea satmareanului George Copos in politica, cu toate ca evenimentul s-a produs exact la spartul alegerilor generale, nu a socat pe nimeni.

Si asta pentru ca sunt binecunoscute ambitiile sale politice si financiare (asa cum a aratat atat in perioada regimului comunist, dar si dupa caderea acestuia), sfere intre care se pare ca nu a trasat niciodata o linie de demarcare clara, cele doua sfere aflandu-se de fapt intr-o interdependenta perfecta.

Copos si-a motivat decizia intrarii in PUR prin faptul ca "a sosit momentul" ca oamenii de afaceri sa se implice in politica, aducand in discutie si apropierea sa fata de omul de afaceri Dan Voiculescu, dar si fata de partidul pe care acesta il conduce.

Copos a mentionat, totodata, ca a fost atras de "strategia si filosofia" pe care o au membrii PUR.

Daca "filosofia" PUR nu ne spune mai nimic, in ceea ce priveste "strategia" umanistilor putem opera cu date clare, cel putin daca avem in vedere ca partidul pe care il reprezinta a tot pendulat intre PSD si Alianta in functie de directia din care batea vantul schimbarii puterii.

Ascensiunea financiara a omului de afaceri George Copos, de fapt Gheorghe Copos, a fost indelung dezbatuta in presa vremii, facandu-se legatura dintre acesta si fiul dicatorului comunist, Niculae Ceusescu, radacini familiare si liderului umanist dan Voiculescu, insa pe alta "filiera".

Potrivit revistei Capital, averea lui Copos se cifreaza undeva intre 100 si 150 milioane de dolari, deruland afaceri in mai multe domenii precum comert, industrie si turism. Partea cea mai importanta a investitiilor lui Copos a fost indreptata spre turism.

Grupul de firme Ana Hotels (Sport, Poiana si Bradul din Poiana-Brasov, Crowne Plaza din Bucuresti si inca doua hoteluri pe litoral) este evaluat de actionarul majoritar intre 55 si 60 milioane de dolari. Producatorul de motoare electrice Ana IMEP are o valoare de 30 milioane de dolari.

Fabrica de la Pitesti a produs anul trecut peste 33 milioane de dolari si ar putea depasi in 2002 bariera unei cifre de afaceri de 40 milioane de dolari.

Actiunile la MobiFon, clubul sportiv Rapid, trustul de presa R (compania care editeaza cotidianul Romania libera), o companie de transport rutier, terenuri in partea de nord a Bucurestiului, proprietatile imobiliare si colectiile de arta contribuie la randul lor cu peste 15 milioane de dolari la averea lui George Copos.

De asemenea, omul de afaceri declara in aceiasi publicatie ca a plecat "la drum" cu 500 de dolari, fara insa sa mentioneze de unde si cum a reusit sa scoata o suma atat de mare dupa caderea regimului comunist.

Ca orice bussines-man care doreste sa-si mentina si dezvolte afacerile, Copos a stiut, ca in politica, cand si de cine sa se lipeasca. Astfel, a intrat in marea familie a omaneilor de afaceri, grupati in Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, care isi desfasoara activitatea de zece ani in tara.

Acolo i-a cunoscut mai bine si a capatat protectia celor mai mari oameni de afaceri din tara, mai exat pe Florin Pogonaru (presedintele Central European Financial Services – CEFS), Viorel Catarama (Presedinte-director general al grupului de firme ELVILA si membru PNL), Ion Tiriac (presedintele Tiriac Holdings Ltd si apropiat al

PSD), Dan Voiculescu (presedintele holding-ului GRIVCO, grup de afaceri cu activitati in: comert international, servicii bancare si financiare, productie, proprietarul unuia dintre cele mai mari trusturi mass media din Romania si nu in ultimul rand preseduintele PUR), Dinu Patriciu (presedintele Rompetrol si membru PNL), Monica Tatoiu

(presedinte Avon Romania, membru PUR) unii dintre acestia simpli membri, altii membri fondatori.

Amnistia fiscala sau nimic

Asa cum am aratat, avand in vedere "greutatea" membrilor acestei asociatii, cei mai multi inregimentati politic, Guvernele care s-au perindat in ultimii zece ani in fruntea tarii au fost nevoite, vrand-nevrand, sa tina seama de pozitia adoptata de AOAR in diferite chestiuni ce tin de sfera financiara, de la aprobarea unor legi

pana la politica fiscala adoptata de Executiv. Cea mai controversata chestiune care a tinut, anul trecut, capul de afis al intereselor acestei Asociatii a fost si ramane si in prezent amnistia fiscala in cazul societatilor comerciale, sfidand astfel toate reglementarile europene.

Intrucat Ministerul Finantelor nu le-a indeplinit doleanta, in ciuda presiunilor constante exercitate in acest sens, in martie 2004, reprezentantii AOAR au cerut acordul FMI pentru stergerea datoriilor istorice si majorarea deficitului bugetar pana la 7%.

Intr-o intalnire cu delegatia FMI, AOAR a propus "stergerea completa si imediata a datoriilor istorice inregistrate de societatile comerciale".

Motivatia invocata a fost una de-a dreptul obraznica, mai exact, s-a sustinut ca cele mai multe dintre aceste datorii au fost cauzate de schimbarile de legislatie si evolutiilor economice caracteristice perioadei de tranzitie, se arata intr-un comunicat remis de Asociatie.

Altfel spus, datoriile acumulate si de societatile patronate de membrii AOAR, semnificateive de altfel, nu au fost cauzate nicidecum de un posibil management defectuos, ci de legislatie si de alti factori externi.

Insa, in ciuda acestor presiuni constante atat asupra institutiilor interne cat si europene, pozitia prompta a oficialilor FMI nu a intarziat sa apara.

In acdrul intalnirilor dintre reprezentantii AOAR si cei ai FMI, consumata in cursul lunii martie 2004, cei din urma au aratat ca "reprezentantii FMI si ai celorlalte organisme internationale nu accepta aceasta idee".

Mai mult, reprezentantii FMI si-au manifestat puternic opozitia in momentul in care Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de ordonanta care prevedea tocmai o amnistie colectiva a firmelor cu datorii catre stat, motivand ca ar bloca procesul de aderare a tarii noastre catre Uniunea Europeana si ar fi in contradictie

cu angajamentele asumate de tara noastra cu oficialii europeni.

Omul AOAR, in casa Guvernului

La cateva luni de la esecul presiunilor exercitate in vederea amnistiei colective in cazul societatilor private, AOAR iese pe piata cu o noua "gaselnita" pentru a-si impune punctul de vedere.

Astfel, in luna septembrie, AOAR propune infiintarea la nivelul Guvernului a unui portofoliu "responsabil cu evaluarea proiectelor de acte normative din punct de vedere al competitivitatii economice".

La nivel declarativ, propunerea Asociatiei viza respingerea de la adoptare a proiectelor de acte normative care ar putea determina incetinirea ritmului de crestere economica. "La nivelul unui ministru sau unui vicepremier sa fie realizat testul de competitivitate economica.

Nu mai trebuie sa acceptam legi care vin de nu stiu unde sau constituie modelul dintr-o tara si sa le aplicam fara modificari in Romania", declara in cadrul unei conferinte de presa Florin Pogonaru, presedintele AOAR.

Potrivit presedintelui AOAR, acest membru al guvernului ar fi urmat sa initieze si sa avizeze legislatia din domeniul economic si sa asigure consultari cu mediul de afaceri pe marginea proiectelor de acte normative.

De asemenea, se propunea ca aceasta persoana sa fie principalul responsabil daca vor fi adoptate acte normative care nu tin cont de parerile mediului de afaceri.

Copos, "motorul" afacerilor membrilor AOAR, in Guvern

Intrucat o schimbare in ecuatia guvernamentala la acel moment ar fi fost practic, inutila, avand in vedere apropierea alegerilor, AOAR s-a reorientat, punand la bataie un nou plan pentru impunerea punctului de vedere. Planul, pe cat de simplu, pe atat de diabolic: sustinerea unuia dintre membrii Asociatiei pentru a accede la putere prin orice mijloace.

In decursul a catorva zile, s-a si gasit "candidatul" potrivit, in persoana lui George Copos.

Insa, de pe pozitia independentului, Copos, in ciuda sustinerii din partea reprezentantilor mai multor partide, la randul lor membri si fondatori ai Asociatiei, nu putea penetra in Guvern, de orice ar fi fost format in urma alegerilor, decat prin detinerea unui carnet de membru de partid.

Asa se face ca, in octombrie 2004, Copos face "sacrificiul" si implicit primul pas spre un fotoliu guvernamental, inscriindu-se in PUR. Ascensiunea sa spre palatul Victoria s-a facut, asa cum se stie, fara nici un efort din partea acestuia.

Nu a fost un militant in campania electorala, nu s-a remarcat prin absolut nimic pe plan politic pentru a fi impus in Guvern. Insa, asa cum am aratat, motivatia prezentei lui Copos in Guvern si inca de pe o pozitie de conducere se conjuga cu multe zerouri.

Asa se face ca, la cateva zile de la preluarea mandatului ministerial, Copos face primul pas pentru ducerea la indeplinire a "misiunii" trasate de oamenii de afaceri din AOAR.

Mai exact, propune amnistia fioscala pentru societatile cu capital privat care au acumulat datorii, insa atat premierul Calin Popescu Tariceanu, cat si ministrul Finantelor, Ionut Popescu, au refuzat categoric pe aceasta tema.

Pana cand? Probabil pana vor interveni in forta Dan Voiculescu, Dinu Patriciu, Viorel Catarama si colegii.

Comunicat de presa AOAR, 1 martie 2004

"Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a avut o intrevedere la sediul asociatiei cu delegatia Fondului Monetar International. Din partea FMI au participat Negociatorul Sef pentru Romania, domnul Neven Mates, reprezentantul FMI in Romania domnul Julien Green si reprezentantul Romaniei la Washinton, domnul Lucian Croitoru.

AOAR a propus delegatiei FMI, evaluarea posibilitatii aplicarii immediate si generale a unei stergeri complete a datoriilor istorice inregistrate de societatile comerciale, cele mai multe dintre acestea datorandu-se schimbarilor de legislatie si a evolutiilor economice caracteristice perioadei de tranzitie.

Masura ar urma sa fie dublata de lichidarea rapida a acelor companii care in urmatoarele 12 luni dupa stergerea datoriilor istorice nu sunt capabile sa-si achite datoriile legale la zi".

Recunoasterea "meritelor"

Comunicat de presa AOAR, 16 decembrie

"Asociatia Oamenilor de Afaceri (AOAR) a aniversat 10 ani de la infiintarea sa.

Cu aceasta ocazie, membrii fondatori Dan Voiculescu, Ion Tiriac, George Copos, Constantin Bostina, Dan Pascariu, au sinut sa evoce obiectivul primordial al acestei organizatii, acela de a sustine afirmarea, dezvoltarea si consolidarea capitalului romanesc, chemat sa contribuie intr-o masura tot mai importanta la constructia unei economii de piata in Romania. Au fost acordate urmatoarele premii speciale ale AOAR:

- Domnului George Copos i s-a acordat premiul Omul Roman de Afaceri al anului 2004, pentru realizarile deosebite din domeniul turismului (Complexul balnear Eforie si valorificarea marcii Ana Aslan, constructia primei marine private din Romania), ca si pentru rolul important jucat in construirea Asociatiei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), reprezentanta Romaniei in organizatia europeana UNICE.

-Domnului Dinu Patriciu i s-a acordat premiul "Marca romaneasca", ca recunoastere a contributiei sale deosebite in constituirea celui mai mare grup petrolier privat romanesc, ca si a preocuparilor de a-si extinde afacerile in Bulgaria, Turcia si alte tari din zona balcanica.