George Copos, ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii, a inteles sa ne ofere un inteles original termenului de „a guverna".

Daca reusita sa de a ajunge membru in actualul Guvern Tariceanu,gratie sprijinului si planului „diabolic" pus la cale de un grup de renumiti oameni de afaceri, dornici sa aiba „un om la guvernare", Copos intelege sa conduca mediul de afaceri din Romania in interesul propriului sau buzunar.

Intrucat legislatia romaneasca permisiva nu include in categoria conflictului de interese si situatia in care se afla ministrul coordonator al mediului de afaceri, in acelasi timp om de afaceri, Copos intelege sa guverneze si sa coordoneze mediul de afaceri pentru un grup restrans de personaje.

La intrebarea retorica „Pentru cine guverneaza Copos" vom incerca sa raspundem in cele ce urmeaza, nu inainte de a face o radiografie a factorilor care au determinat accederea acestuia la guvernare, dincolo de factorii politici. Va dezvaluim in cele ce urmeaza cui si de ce ii este tributar ministrul de stat George Copos.

Un scenariu diabolic si pervers pus la cale de un grup de oameni de afaceri din Romania, lideri si membri ai Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), pentru a detine fraiele economiei tarii a prins cheag.

Omul de legatura dintre interesele financiare ale mai multor corporatii precum Tofan, Rompetrol, Grivco, Avon, Ana Group, Elvila, tiriac Holdings si politica economica a Romaniei este insusi ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri, George Copos.

Asa-numitii oameni de afaceri, cu radacini adanci in mai toate partidele, unii dintre acestia detinand chiar functii de conducere in partide politice, reuniti in Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si-au atins scopul, odata cu schimbarea puterii de la Palatul Victoria.

Si asta pentru ca, in timp in cursul anului trecut au facut mai multe presiuni pe langa Executiv pentru a-si impune un om in ecuatia guvernamentala, odata cu accederea PUR si a PNL la gurvernare nu mai au nici o problema.

Altfel spus, Guvernul in exercitiu, prin vointa unor ministri va lucra in folosul oamenilor de afaceri grupati in aceasta asociatie, dovada in acest sens stand insusi Gheorghe Copos, ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din mediul de afaceri, in acelasi timp membru fondator al AOAR.

Prima dovada in acest sens ne-a oferit-o Copos in primele zile de la preluarea mandatului guvernamental, cand a solicitat amnistia fiscala in cazul societatilor private care au acumulat datorii istorice, reactie urgent amendata de ceilalti colegi de guvernare.

De unde s-a ridicat Copos

Intrarea satmareanului George Copos in politica, cu toate ca evenimentul s-a produs exact la spartul alegerilor generale, nu a socat pe nimeni.

Si asta pentru ca sunt binecunoscute ambitiile sale politice si financiare (asa cum a aratat atat in perioada regimului comunist, dar si dupa caderea acestuia), sfere intre care se pare ca nu a trasat niciodata o linie de demarcare clara, cele doua aflandu-se de fapt intr-o interdependenta totala.

Copos si-a motivat decizia intrarii in PUR, actualul Partid Conservator, prin faptul ca "a sosit momentul" ca oamenii de afaceri sa se implice in politica, aducand in discutie si apropierea sa fata de omul de afaceri Dan Voiculescu, dar si fata de partidul pe care acesta il conduce.

Copos a mentionat, totodata, ca a fost atras de "strategia si filosofia" conservatorilor. Daca "filosofia" PC nu ne spune mai nimic, in ceea ce priveste "strategia" acestui partid putem opera cu date clare, cel putin daca avem in vedere ca a tot pendulat intre PSD si Alianta in functie de directia din care batea vantul schimbarii.

Ascensiunea financiara a omului de afaceri George Copos, de fapt Gheorghe Copos, a fost indelung dezbatuta in presa vremii, facandu-se legatura dintre acesta si fiul dicatorului comunist, Nicolae Ceausescu, radacini familiare si liderului umanist dan Voiculescu, insa pe alta "filiera".

Marea „calitate" de care a dat dovada Copos e ca a stiut, ca si in politica, cand si de cine sa se lipeasca. Astfel, a intrat in marea familie a oamenilor de afaceri, se pare ca mai degraba „pe usa din dos", cu tava de savarine in brate, prima lui mare cucerire fiind, de fapt, apropierea de oamenii de afaceri care gravitau in jurul echipei de fotbal Rapid.

Mai apoi, cu sprijinul unor prieteni, a fondat Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), care isi desfasoara activitatea de zece ani in tara.

Acolo i-a cunoscut mai bine si a capatat protectia celor mai mari oameni de afaceri din tara, mai exat pe Florin Pogonaru (presedintele Central European Financial Services – CEFS), Viorel Catarama (Presedinte-director general al grupului de firme ELVILA si membru PNL), Ion tiriac (presedintele tiriac Holdings Ltd si apropiat al PSD), Dan

Voiculescu (presedintele holding-ului GRIVCO, grup de afaceri cu activitati in& comert international, servicii bancare si financiare, productie, proprietarul unuia dintre cele mai mari trusturi mass media din Romania, in prezent presedintele PC), Dinu Patriciu (presedintele Rompetrol si membru PNL), Monica Tatoiu (presedinte Avon Romania, fost membru PUR).

Stergeti-ne datoriile!

Asa cum am aratat, avand in vedere "greutatea" membrilor acestei asociatii, cei mai multi inregimentati politic, Guvernele care s-au perindat in ultimii zece ani in fruntea tarii au fost nevoite, vrand-nevrand, sa tina seama de pozitia adoptata de AOAR in diferite chestiuni ce tin de sfera economica, de la aprobarea unor legi pana la politica fiscala a Executiv.

Cea mai controversata chestiune care a tinut, anul trecut, capul de afis al intereselor acestei Asociatii a fost amnistia fiscala in cazul societatilor comerciale, sfidand astfel toate reglementarile europene.

Intrucat Ministerul Finantelor nu le-a indeplinit doleanta, in ciuda presiunilor constante exercitate in acest sens, in martie 2004, reprezentantii AOAR au cerut acordul FMI pentru stergerea datoriilor istorice si majorarea deficitului bugetar pana la 7%.

Intr-o intalnire cu delegatia FMI, greii AOAR a propus "stergerea completa si imediata a datoriilor istorice inregistrate de societatile comerciale".

Motivatia invocata a fost una de-a dreptul obraznica, mai exact, s-a sustinut ca cele mai multe dintre aceste datorii au fost cauzate de schimbarile de legislatie si evolutiilor economice caracteristice perioadei de tranzitie, se arata intr-un comunicat remis de Asociatie.

In cadrul intalnirilor dintre reprezentantii AOAR si cei ai FMI, consumata in cursul lunii martie 2004, cei din urma au aratat ca "reprezentantii FMI si ai celorlalte organisme internationale nu accepta aceasta idee".

Mai mult, reprezentantii FMI si-au manifestat puternic dezacordul fata de un proiect de ordonanta al Ministerului Finantelor, condus la acea vreme de Mihai Tanasescu privind o amnistie colectiva a firmelor cu datorii catre stat, motivand ca ar bloca procesul de aderare a tarii noastre catre Uniunea Europeana si ar fi in contradictie cu angajamentele asumate de Romania fata de oficialii europeni.

Omul AOAR, in casa Guvernului

La cateva luni de la esecul presiunilor exercitate in vederea amnistiei colective in cazul societatilor private, AOAR iese pe piata cu o noua "gaselnita" pentru a-si impune punctul de vedere.

Astfel, in luna septembrie 2004, AOAR propune infiintarea la nivelul Guvernului a unui portofoliu "responsabil cu evaluarea proiectelor de acte normative din punct de vedere al competitivitatii economice".

La nivel declarativ, propunerea Asociatiei viza respingerea de la adoptare a proiectelor de acte normative care ar putea determina incetinirea ritmului de crestere economica. "La nivelul unui ministru sau unui vicepremier sa fie realizat testul de competitivitate economica.

Nu mai trebuie sa acceptam legi care vin de nu stiu unde sau constituie modelul dintr-o tara si sa le aplicam fara modificari in Romania", declara in cadrul unei conferinte de presa Florin Pogonaru, presedintele AOAR.

Potrivit acestuia, acest reprezentant al guvernului ar fi urmat sa initieze si sa avizeze legislatia din domeniul economic si sa asigure consultari cu mediul de afaceri pe marginea proiectelor de acte normative. De asemenea, se propunea ca aceasta persoana sa fie principalul responsabil daca vor fi adoptate acte normative care nu tin cont de parerile mediului de afaceri. Adica a lor.

Copos, "motorul" afacerilor membrilor AOAR, in Guvern

Intrucat o schimbare in ecuatia guvernamentala la acel moment ar fi fost practic, inutila, avand in vedere apropierea alegerilor, AOAR s-a reorientat, punand la bataie un nou plan pentru pentru a detine parghiile economice, chiar si la nivel guvrnamental.

Planul, pe cat de simplu, pe atat de diabolic& sustinerea unuia dintre membrii Asociatiei pentru a accede la putere prin orice mijloace. In decursul a catorva zile, s-a si gasit "candidatul" potrivit, in persoana lui George Copos.

Insa, de pe pozitia independentului, Copos, in ciuda sustinerii din partea reprezentantilor mai multor partide (la randul lor membri si fondatori ai Asociatiei) nu putea accede in Guvern, decat prin detinerea unui carnet de membru de partid. Altul.

Asa se face ca, in octombrie 2004, Copos face "sacrificiul" si implicit primul pas spre un fotoliu guvernamental, inscriindu-se in PUR.

Mai mult, conform informatiilor noastre, inscrierea lui Copos in partidul lui Voiculescu s-a realizat doar in urma unui acord cu acesta, conform caruia, in cazul in care PUR va ajunge la guvernare, sa detina si el un portofoliu guvernamental. Ascensiunea lui Copos in Palatul Victoria s-a facut, asa cum se stie, fara nici un efort din partea sa.

Nu a fost un militant in campania electorala, nu s-a remarcat prin absolut nimic pe plan politic pentru a fi impus in Guvern. Insa, asa cum am aratat, motivatia prezentei lui Copos in Guvern si inca de pe o pozitie de conducere se conjuga cu multe zerouri.

Asa se face ca, la cateva zile de la preluarea mandatului ministerial, Copos face primul pas pentru ducerea la indeplinire a "misiunii" trasate de oamenii de afaceri din AOAR.

Mai exact, propune amnistia fiscala pentru societatile cu capital privat care au acumulat datorii, insa atat premierul Calin Popescu Tariceanu, cat si ministrul Finantelor de la acea vreme, Ionut Popescu, au refuzat categoric pe aceasta tema.

Pozitie ce nu a mai fost ulterior asumata de Copos, ca urmare a pozitiei clare a colegilor de guvernare care au declarat toleranta zero fata de marii datornici la stat.

Un an prost pentru Guvern, un an bun pentru ministru

Cu o avere de 230-240 de milioane de dolari, principalul actionar al Rapidului, George Copos, a avut un an bun din punctul de vedere al afacerilor, potrivit topului oamenilor de afaceri realizat de revista Capital. De subliniat faptul ca, guvernarea i-a priit lui Copos pe deplin.

Si asta pentru ca, in timp ce alti oameni de afaceri care intra in politica, sau mai mult, se angajeaza intr-o functie de responsabilitate, cifra lor de afaceri incepe sa se subtieze odata ce pun interesul public deasupra celui personal.

Situatie neintalnita, se pare, in cazul omului de afaceri devenit vicepremier pentru coordonarea mediului de afaceri care in decurs de un an de guvernare si-a rotunjit cifra de afaceri cu aproximativ 100 de miliane de dolari. Cea mai importanta tranzactie din acest an a vicepremierului a fost achizitionarea Hotelului Athenee Palace Hilton.

Suma platita de acesta a fost de circa 30 de milioane de euro pentru 52% din actiunile firmei care controleaza hotelul. Tranzactia a fost una controversata intrucat caietul de sarcini era intocmit in asa fel incat sa vina ca o manusa pe mana investitorului (unicul ramas in cele din urma in cursa) Ana Hotels, detinut de demnitar.

Mai mult, in acest an, Copos a batut palma si cu francezii de la Vodafone, vanzandu-si pachetul de actiuni detinut la societatea Connex, tranzactie ce i-a adus 23 milioane de euro. Nici cealalta „pasiune" a vicepremierului, echipa de fotbal Rapid nu l-a dezamagit pe Copos. Evident sub aspect financiar, intrucat performantele sportive ale clubului nu ne intereseaza.

Ar fi totusi de precizat ca, intre colegii de la Rapid, Copos este renumit pentru zgarcenia sa dusa uneori la extrema, dar si modul in care percepe acest sport – o afacere si doar atat. Evident, pozitia sa de demnitar, si mai mult de vicepremier pentru coordonarea mediului de afaceri, i-a adus doar beneficii financiare.

In acest context, ar fi de spus ca, de la preluarea mandatului, Rapidul lui Copos a „atras" cativa sponsori semnificativi, iar numarul acestora ar fi fost si mai mare daca presa nu ar fi tras un semnal de alarma.

Prieteni – mai noi sau mai vechi- au pompat in ultimul an, sub infatisarea de sponsori ai unei echipe de fotbal, sume considerabile in bugetul Rapidului, in cele din urma al vicepremierului. Lukoil este unul dintre jucatorii importanti pe tabela castigurilor financiare ale lui Copos.

Una dintre cele mai influente persoane din Consiliul Director al Rapid, Constantin Tampiza, este directorul general al companiei ruse LukOil. Un alt prieten foarte bun al vicepremierului (alaturi de cei consacrati, membri ai AOAR, nelipsiti sponsori ai Rapid) este si presedintele LaDorna, Jean Valvis.

Cel putin in cazul La Dorna, „ajutorul" a fost intors pe masura de vicepremier. Ar fi de precizat faptul ca, in acest an, pentru programul guvernamental „Laptele si cornul". La contractarea laptelui, Guvernul a introdus o noua conditie, mai exact ca laptele sa fie ultrapasteurizat (UHT), in ciuda faptului ca aceasta categorie are o valoare nutritiva mai redusa.

Iar singura societate care pasteurizeaza laptele conform cerintelor Guvernului este La Dorna, cea care a si castigat licitatia in mai multe judete.

Totodata, in categoria noilor „investitori" in „masina de facut bani" a vicepremierului s-au inscris, recent, Altex si Carrefour.

Modul in care s-au derulat evenimentele tradeaza cum vicepremierul reuseste sa imbine „cu folos" functia publica cu afacerile. Astfel, in perioada deplasarii delegatiei Rapid la Donetkt, pentru meciul cu Sahtior, Copos s-a aflat in fruntea unei delegatii economice romanesti in Ucraina.

Coincidenta sau nu, din acea delegatie a facut parte si reprezentantii Altex. La intoarcere, Copos a anuntat ca Altex e cel mai nou sponsor al Rapidului.

De precizat ca, in ciuda incercarilor, Copos a incasat, recent, un esec in a agata un nou sponsor. Este vorba despre societatea Renault. Societatea nu a mai sponsorizat echipa vicepremierului, desi Copos miza pe asta (purtand si discutii cu o parte dintre greii grupului), pentru ca, se pare, orgoliile locale au fost foarte mari.

Mai exact, fostul boss de la Dacia, Constantin Stroe, a declarat ca firma e legata de orasul Pitesti si ar fi inadmisibil ca pentru echipa fanion, FC Arges sa nu se gaseasca bani, iar pentru un venetic ca si Rapid - da. Ar fi aparut discutii pe plan local, dar si in presa.