Senatorul PSD de Cluj, Vasile Dincu, s-a referit, ieri, de la tribuna Parlamentului, in dezbaterile asupra motiunii de cenzura depuse de PSD, la trei aspecte deranjante, in opinia sa, pentru ardeleni.

"M-am referit la Autostrada Transilvania, la Fundatia Gojdu si la problema descentralizarii, in sensul in care marii contribuabili platesc taxe intai la Bucuresti", a declarat, pentru ZIUA de Cluj, Vasile Dincu, seful Departamentului de strategie al PSD.

Senatorul clujean i-a comunicat primului ministru, miercuri, de la tribuna Parlamentului, ca romanii si ungurii din Transilvania sunt tristi din cauza politicilor actualei guvernari si i-a indemnat pe colegii sai din aceasta regiune a tarii sa voteze pentru drepturile romanilor, "care sunt acum nesocotite". "I-am explicat premierului ca, pe un zid, in Cluj, este un grafitti pe care e scris «Ungurii sunt tristi».

L-am invitat pe primul ministru la Cluj pentru a analiza starea ardelenilor, sa se convinga si dansul ca si romanii, si ungurii sunt tristi sub aceasta guvernare", ne-a precizat Dincu.

Senatorul a criticat "indiferenta" Guvernului fata de Autostrada Transilvania, precum si fata de acordul privind Fundatia Gojdu, care este dezaprobat si de Biserica Ortodoxa Romana.

"Unde este interesul national? Ardelenii sunt fericiti ca avem relatii bune cu Ungaria, dorim sa traim intr-o comunicare perfecta", a spus Dincu. El a sustinut ca Guvernul "a dorit sa construiasca o firma-capusa, prin care a deposedat romanii din Transilvania de trei-patru miliarde de dolari".

In opinia sa, drepturile romanilor din Transilvania "au fost amputate" prin acordul privind Fundatia Gojdu. Senatorul clujean a precizat ca nu este vorba doar de mostenirea materiala, ci si de cea spirituala. Dincu l-a intrebat pe primul ministru cand poate spune Romania "nu" in negocierile cu tarile lumii.

"Romania este o tara care nu mai poate spune «nu» nici macar in negocierile cu vecinii", a spus el. "Domnule prim ministru, nu cred ca ati avut intentia de a va ostiliza o Transilvanie intreaga inpreuna cu Biserica Nationala, nu cred ca cineva a avut instinctul tradarii. Sunt sigur ca a fost o eroare a unei birocratii care cauta solutii comode", a spus Dincu, unul dintre liderii Grupului de la Cluj.

Dispret pentru ardeleni

Senatorul clujean a reamintit ca "nici nu s-a instalat bine Guvernul Tariceanu ca s-au si oprit lucrarile la Autostrada Transilvania. Domnul Tariceanu ne explica faptul ca nu este un proiect de interes national, ca este de interes regional", spune Dincu, intrebandu-se: "Noi, ardelenii, ce sa mai intelegem, ca nu facem parte din natiunea romana?

Faptul ca 15 judete din Transilvania si Banat participa la bugetul national nu este important?". Dincu a precizat ca, in ultimii ani, zona de Nord a Romaniei a beneficiat de zero euro investitii in infrastructura, "iar, prin blocarea Autostrazii Transilvania, ne-au fost blocate zeci de mii de locuri de munca in Transilvania".

Senatorul i-a apreciat pe colegii ardeleni de la PNL si PD, care au facut zeci de interpelari sau conferinte de presa, pentru a-i cere demisia ministrului Dobre. "Se umpleau de ridicol, caci nimeni nu mai era dispus sa-i creada, doar erau la putere", apreciaza senatorul PSD,

"Fac un apel la colegii mei ardeleni sa nu voteze impotriva propriului Guvern, pentru ca loialitatea este importanta pentru ardeleni, dar trebuie sa ne luptam ca acest Guvern sa nu mai nesocoteasca drepturile romanilor. Acest tip de dispret este pagubitor", a afirmat Dincu de la tribuna Parlamentului.

Tariceanu i-a raspuns doar lui Dincu

In replica la criticile aduse de parlamentarii PSD in dezbaterea motiunii de cenzura, seful Executivului a apreciat ca acestea au fost "vorbe goale aruncate in vant" si ca singurul vorbitor care a ridicat probleme la care merita sa dea un raspuns este senatorul Vasile Dincu. Premierul a explicat ca, in privinta construirii autostrazii Bechtel, lucrarile au intarziat deoarece Guvernul a fost nevoit sa renegocieze contractul incheiat de Guvernul Nastase, care incalca legislatia.

Totodata, Tariceanu a reamintit ca angajamentele Romaniei prevedeau ca prioritate construirea coridorului 4 si l-a invitat pe Vasile Dincu sa mearga impreuna pentru a vedea cum decurg lucrarile la Autostrada Transilvania. De asemenea, primul ministru a afirmat ca, in privinta Fundatiei Gojdu, criticata de senatorul Vasile Dincu, Guvernul "nu are nici cea mai mica intentie" ca, prin acordul cu Guvernul maghiar, sa anuleze posibilitatea ca Fundatia Gojdu infiintata in Romania sa poata oricand sa revendice patrimoniul.