Perspectiva infiintarii Partidului Civic Maghiar, ca alternativa la UDMR, da de gandit liderilor formatiunii conduse de Marko Bela.

Astfel, in ultimele saptamani au aparut voci care vorbeau despre necesitatea transformarii UDMR in partid pentru a opri o eventuala ascensiune a formatiunii radicalilor maghiari, lucru care ar putea coincide, din punctul de vedere al unora, cu scindarea definitiva a maghiarimii.

Marko Bela se opune acestei idei si lanseaza propria strategie pentru a mentine unita comunitatea maghiara. "E nevoie de o regandire si sunt probleme ce trebuie rezolvate.

Eu ma gandesc la functionarea Prezidiului Executiv, la menirea Consiliului de Coordonare al UDMR, sa separam scopurile politice de cele culturale si educative, cat din scopuri sa-si asume UDMR si cat societatea civila, Bisericile, eventual alt for", a spus liderul maghiar. El sustine, insa, ca, in ciuda tuturor criticilor, UDMR a fost deschisa pluralismului.

Marko a spus ca incepand din aceasta saptamana Uniunea va relua incercarile de dialog cu radicalii maghiari din Consiliul National Se-cuiesc (CNS) si cu cei din Consiliul National Maghiar din Transilvania (CNMT).

Liderul UDMR a adaugat ca la aceste consultari, care vizeaza in primul rand reorganizarea Uniunii, vor fi invitati si capii bisericilor istorice maghiare si cei ai asociatiilor profesionale, astfel ca noul statut al formatiunii sa fie pe placul tuturor.

"Voi invita CNS si CNMT pentru a vedea cum abordeaza ei aceasta problema", a mai spus Marko Bela. El crede, insa, ca ideea unor lideri UDMR mai tineri privind transfor-marea Uniunii in partid politic nu este constructiva. El si-a justificat optiunea prin aceea ca "partidele presupun un spectru doctrinar mult mai strans decat cel al unei uniuni".

Liderul maghiar a adaugat ca tendinta actuala a UDMR este aceea de intinerire, lucru demonstrat de promovarea tinerilor maghiari performanti in multe structuri guvernamentale.