Presedintele Autoritatii pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Ingrid Zaarour, critica proiectul de lege sustinut de sinoadele mitropoliilor ortodoxe din Cluj si din Sibiu cu privire la bunurile care au apartinut Bisericii Greco-Catolice. Ea a calificat acest proiect drept o initiativa discriminatorie si o aberatie juridica.

Ingrid Zaarour crede ca daca acest proiect de lege va fi adoptat, Romania risca sa piarda toate procesele care ii vor fi deschise la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strassbourg in temeiul acestei legi.

In prezent, exista trei proiecte de lege referitoare la restituirea bunurilor confiscate Bisericii Greco-Catolice si aflate in administrarea ortodocsilor. Unul a fost initiat de Secretariatul de Stat pentru Culte, altul de deputatul PC Nicolae Popa din Alba, iar celalalt de deputatul PD de Bistrita-Nasaud, Augustin Zegrean.

Ultimele doua au fost redactate dupa ce mitropolitul ortodox din Cluj, Bartolomeu Anania, i-a convocat pe parlamentarii din Transilvania de Nord, ca sa le ceara sprijinul in aceasta chestiune.

In esenta, proiectele de lege prevad ca restituirea bunurilor confiscate in timpul regimului comunist ar urma sa fie facuta in functie de numarul actual de credinciosi al celor doua culte. Sinoadele mitropoliilor ortodoxe din Sibiu si din Cluj au decis sa sprijine proiectul lui Augustin Zegrean.

Initiativa a fost, insa, aspru criticata de intelectualii romani, cum ar fi Doina Cornea sau Serban Radulescu-Zonner, precum si de diplomatii americani de la Departamentul de Stat, care au publicat ultimul raport privind respectarea libertatii religioase in Romania.

Val de retrocedari

In prezent autoritatile sunt asaltate de cererile de revendicare. In total, sunt revendicate 206.000 de cladiri. Timp de patru ani, pana la inceputul lui 2005, au fost solutionate 32.000 de cereri. De la preluarea conducerii ANRP de catre secretarul de stat Ingrid Zaarour, numarul cererilor solutionate a crescut la 82.000.

Ea spera ca toate dosarele sa fie solutionate pana la finalul anului 2007. In privinta terenurilor, exista 620.000 de cereri. 520.000 dintre ele au fost solutionate de comisiile locale de fond funciar. Dintre acestea, 300.000 au fost validate de comisiile judetene. In 50.000 de cazuri vor fi acordate despagubiri care reprezinta in total contravaloarea a 100.000 de hectare. Alte 140.000 de cazuri au fost aprobate, iar restul cererilor au fost respinse.

Primarii au fost avertizati ca risca sa fie amendati daca tergiverseaza restituirea cererilor sau daca refuza sa retrocedeze terenurile libere. Amenda maxima este de un miliard de lei.

Vicepresedintele Autoritatii pentru Restituirea Proprietarilor, Teodor Nicolescu, a declarat ca in urma primelor controal, au descoperit ca unii edili au incercat sa doseasca circa 200.000 de hectare de teren care ar trebui retrocedate.