- Domnule Saniuta, a aparut, legat de partidul dumneavostra, notiunea de "republica". PSD a facut Republica, la Ploiesti?

- Ma maguleste termenul de republica, pentru ca imi aduce aminte si de nenea Iancu si de Candiano Popescu - deputat liberal. Este un punct de vedere foarte clar exprimat, un punct de vedere transant. Iar daca conducerea partidului nu va dori sa tina cont de ceea ce noi am exprimat, vom vedea...

- A fost ideea PSD Prahova de a se infiinta postul de presedinte onorific? Este, acest post, pentru Ion Iliescu?

- Daca urmariti declaratiile mele de mai mult timp, am spus ca locul domnului Iliescu este in partid. Imediat dupa congresul din 2005, am sustinut ca trebuie sa se gaseasca o formula in asa fel incat experienta domnului Iliescu sa poata fi folosita in interesul partidului. Daca formula de presedinte de onoare va fi acceptata si de dansul, evident vom sustine revenirea sa in sanul partidului.

- Daca Ion Iliescu va candida, totusi, la presedintia partidului, pe cine sustineti, clar: pe acesta sau pe Mircea Geoana, ultimul legat de Republica de la Cluj, in contrapartida careia ati instituit grupul din Muntenia?

- N-am auzit vreodata sa existe Republica, la Cluj. Acolo stiam ca exista cnezate si voievodate. Din punctul meu de vedere, indiferent cum se va numi candidatul sau cum se vor numi candidatii, il voi sustine pe cel mai bun dintre ei, care va putea sa ne convinga ca poate sa scoata partidul din 20 la suta si sa-l duca la 30-35 de procente, acolo unde-i este locul.

- Au fost si Geoana, si Iliescu, impreuna, la Ploiesti. Se poate intampla ca unii dintre membrii PSD Prahova sa mearga cu Iliescu (Calota, zona Manolescu, Valeni) si altii cu Geoana?

- Nu, nu cred acest lucru. Categoric, nu. Calitatea relatiei dintre noi si, in special, cea din ultima vreme, ma pune in situatia sa afirm, fara sa gresesc, ca vom avea o optiune comuna.

- Noi ne gandim ca surpriza cea mare ar fi chiar Saniuta. Sa candidati dumneavoastra la sefia PSD.

- Cu ocazia aceasta o spun foarte deschis: - mai am foarte multe de facut in organizatia Prahova. Nu imi voi depune candidatura pentru vreun post.