Trei judecatori de la Sectia Penala a Curtii de Apel Timisoara au intrat in atentia procurorilor DNA pentru posibile fapte de coruptie. Conducerea Curtii de Apel a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), institutie care ar putea declansa ample verificari la Timisoara.

In paralel, IPJ Timis a formulat o plangere la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara, dupa ce doi inculpati cercetati pentru inselaciune au fost mentinuti ilegal in arestul Inspectoratului.

Intreaga poveste a explodat in cursul lunii ianuarie, dupa ce seful IPJ Timis, comisarul Ioan Dascalu, a sesizat ca doi inculpati aflati in arestul Inspectoratului au fost retinuti cu patru zile mai mult decat era legal.

Verificari ulterioare au scos la iveala faptul ca, in data de 16 octombrie 2006, Curtea de Apel a omis sa se pronunte in legatura cu starea de arest a celor doi, conditii in care, incepand de a doua zi, mandatele initiale nu mai aveau nici o putere.

Cum la acea vreme la comanda Inspectoratului se afla adjunctul IPJ Timis, Gheorghe Popescu, acesta, impreuna cu alti ofiteri de la arest, ar putea face obiectul cercetarilor dispuse de Parchetul Curtii de Apel Timisoara. "Am sesizat in scris Parchetul pentru a se stabili cine anume se face vinovat de retinerea abuziva a celor doi", a declarat seful IPJ.

Scurt-circuit cauzat de o incheiere de sedinta

Trimisi in judecata pentru implicarea intr-o afacere cu inmatriculari false auto, Sufana Ioan (34 ani) si Neaga Virgil Viorel (41 ani) au fost condamnati in prima instanta la patru, respectiv patru ani si jumatate de inchisoare pentru inselaciune, fals in declaratii si uz de fals.

Cauza a ajuns la Curtea de Apel, iar concomitent cu recursul inculpatilor instanta a luat in discutie si mentinerea starii de arest impotriva celor doi. La data de 21 septembrie, un complet format din judecatorii Rodica Cosneanu, Ion Dinca si Marian Bratis a decis mentinerea arestarii impotriva lui Sufana si Neaga, pana la viitoarea infatisare, respectiv pana la 16 octombrie 2006, inclusiv.

Acesta este punctul in care in cauza s-a produs un "scurt-curcuit". In minuta sedintei judecatorul Dinca a consemnat clar acest fapt, insa in incheierea de sedinta grefierul a folosit formularea "mentine arestarea conform legii". Adica, maxim 60 de zile.

Urmatorul complet de judecata, cel care a omis sa se pronunte asupra starii de arest a celor doi, si care acum se afla in vizorul DNA, format din magistratii Ramiro Mancas, Milan Danilov (care este vicepresedintele Curtii de Apel Timisoara) si Mircea Godea a luat de buna incheierea de sedinta.

Ca urmare, cei trei au omis sa se mai pronunte asupra arestarii pe motiv ca era timp suficient pana la expirarea mandatului. DNA are insa o alta opinie.

Curtea de Apel Timisoara considera ca retinerea ilegala si omisiunea instantei sunt doua aspecte total diferite.

Purtatorul de cuvant al institutiei, judecatorul Cristian Pup a confirmat, ieri, ca a fost sesizat CSM, dupa ce DNA a informat ca se fac verificari prealabile impotriva celor trei magistrati, "insa sub alte aspecte decat cele privind deficientele imputate politistilor din cadrul IPJ Timis".