"Inscenare si fals" sunt cuvintele pe care avocatul Dan Pavel le-a folosit pentru a descrie dosarul DNA intocmit pe numele directorului juridic general al AVAS, Lucian Mandrut, retinut in urma cu cateva zile pentru luare de mita.

Pavel sustine ca intreaga ancheta este o inscenare a reprezentantilor firmei "Gerom", care i-ar fi cerut lui Mandrut sa-i scuteasca de plata unor penalitati fata de statul roman.

El mai spune ca in proces exista si implicari politice, clientului sau fiindu-i propuse diferite trocuri in schimbul libertatii.

Directorul general al Directiei Juridice din AVAS, Lucian Mandrut, a fost retinut in 28 februarie pentru o presupusa mita de 40 de mii de euro, pe care ar fi luat-o de la reprezentantii firmei buzoiene "Gerom", Valentin Guma, Lucian Bulatel si Ludmila Buza, pentru a trece cu vederea unele nereguli din privatizarea societatii.

"In ziua in care a fost retinut, Mandrut a fost sunat de mai multe ori de catre Ludmila Buza, dar nu a raspuns, pentru ca banuia ca femeia vrea sa-i ceara ceva. Tot in aceeasi zi l-a sunat si Valeriu Guma, care i-a cerut sa se intalneasca cu Buza macar 5 minute", a explicat avocatul.

El mai spune ca Mandrut era in drum spre o intalnire si a acceptat sa se opreasca in fata unei benzinarii, pentru o intrevedere cu Ludmila Buza.

"Acolo, aceasta i-a cerut inca o data scutirea de taxele pentru care exista o conventie intre AVAS si ultima firma care preluase Gerom, dar a fost refuzata din nou. Buza i-a cerut apoi lui Mandrut sa-l insoteasca putin in masina si sa-i explice care este situatia.

Conversatia celor doi s-a finalizat repede cu un nou refuz al lui Mandrut, Buza a parasit masina AVAS, iar Mandrut si-a continuat drumul", a relatat avocatul.

Dupa alte 20 de minute, masina directorului a fost oprita de procurorii DNA, care au gasit pe bancheta din spate un plic cu 20 de mii de dolari, pe care Mandrut sustine ca nu l-a vazut, fiind miop.

Mai mult, avocatul sau spune ca pe plic sau pe bani nu au fost gasite amprentele directorului, fapt ce ar dovedi faptul ca acesta nu stia de prezenta banilor in masina.

Avocatul lui Mandrut a explicat ca s-a ajuns la suma de 40 de mii de euro printr-o metoda cel putin ciudata.

"In dosar, exista o inregistrare din februarie a unei convorbiri intre un administrator al firmei "Gerom" si Valentin Guma, in care unul il intreaba pe celalate daca sa-i dea actele domnului Mandrut tot ca data trecuta. Procurorii s-au gandit ca daca Mandrut a primit 20 de mii de dolari de data asta, a primit aceeasi suma si in trecut", a spus avocatul.

Tot el a mentionat ca nu exista nici o dovada ca Mandrut si-ar fi insusit cei 20 de mii de dolari gasiti in masina AVAS cu care se deplasa.

Pavel a mai declarat ieri ca Mandrut a fost implicat in echipa de monitorizare a privatizarii doar in perioada in care era consilier juridic. "AVAS a semnat cu reprezentantii "Gerom" o conventie prin care se obliga sa plateasca niste penalitati la stat, pe care cei trei voiau sa o anuleze.

Daca Mandrut voia sa-i scuteasca de taxe, putea sa actioneze inainte de acea conventie", a mai spus Pavel.