„Crema" legistilor, procurorilor si criminalistilor din Romania s-a reunit la Sibiu la Congresul de Medicina Legala. Miine, ei vor dezveli placa „In memoriam Liviu Cocora".

Editia din acest an a Congresului de Medicina Legala este una speciala, ea fiind dedicata comemorarii doctorului Liviu Cocora, un distins medic legist sibian, dar si un coleg si prieten pentru foarte multi dintre legistii romani.

La Congres participa peste 150 de medici legisti, procurori, precum si reprezentantii Institutului de Criminalistica al Politiei Romane si ai Insitutului National de Expertize Criminalistice Bucuresti.

Pintre cei prezenti s-au numarat si cei care au participat la anchetarea cazurilor Florian Anghelescu, controversatul om de afaceri care a fost gasit spinzurat in locuinta sa, la cazul Erbasu, Iovan si multe altele.

Au fost prezenti si medicii legisti cu care regretatul Liviu Cocora ar fi trebuit sa plece in New Orleans sa dea o mina de ajutor colegilor americani la autopsierea cadavrelor lasate in urma de uraganul Katrina

Participare record

Din cei 210 medici legisti din tara, 153 sint prezenti acum la Sibiu. Presedintele Congresului, medicul Dan Dermengiu spune ca este un numar record de participanti si ca restul de 67 de medici au fost obligati sa ramina pentru a asigura permanenta in sectiile de Medicina Legala.

„La editia din acest an, coorganizatori sint, in premiera, Institutul de Criminalistica al Politiei Romane, reprezentat la Sibiu de chestorul de Politie Gheorghe Popa si Institutul de Expertize criminalistice Bucuresti, reprezentat de director Camelia Grigore, care este si vicepreseditne al Congresului.

Ne bucuram ca avem ocazia sa discutam deoarece trebuie sa existe o colaborare eficienta intre Medicina Legala, Politie si Justitie", a apreciat medicul Dan Dermengiu, presedintele Congresului si directorul Institutului de Medicina Legala „Mina Minovici" Bucuresti.

„Am pierdut un general"

Cu lacrimi in ochi, medicul Vasile Astarastoaie, directorul Institutului de Medicina Legala Iasi, spune ca toti cei prezenti la acest Congres regreta trecerea in nefiinta, mult prea devreme a colegului Liviu Cocora. „Este foarte important cind pierzi si un ostas, dar noi am pierdut un general! Nu-mi vine sa cred ca nu mai este printre noi.

Cu o zi inainte de implinirea unui an de la trecerea in nefiinta a lui Liviu Cocora, am fost pe la sectia de Medicina Legala din Sibiu si am intrat in biroul sau. Era portretul sau si citeva flori imbobocite. A lasat in urma numai oameni bine pregatiti, desi sint doar sase medici in Sibiu", povesteste, cu lacrimi in ochi, medicul Vasile Astarastoae

Semn de recunostinta

Deschiderea oficala a Congresuluid e Medicina Legala a avut loc ieri, la orele 19, la Hotel Continental din Sibiu, iar lucrarile se vor incheia miine. Tot atunci, va fi dezvelita si placa „In memoriam Liviu Cocora". „Placa va fi amplasata pe sectia de Medicina Legala din Sibiu.

Ne-am gindit foarte mult unde sa o amplasam si am avut de ales intre casa unde s-a nascut, unde a locuit sau locul de munca. Am ajuns la concluzia ca este mai bine sa fie amplasata unde a lucrat, deoarece aici si-a petrecut cea mai mare parte din timp. El isi dorea foarte mult ca la Sibiu sa fie infiintat un Institut de Medicina Legala, insa acest lucru este de durata", mai spune Astarastoae