Proiectul este finantat prin programul PHARE 2003, Schema pilot de proiecte mici de gestionare a deseurilor si are o durata de 22 de luni.

Obiectivele avute in vedere de catre parteneri vizeaza cresterea atractivitatii turistice si investitionale a zonei.

“Pentru aceasta este necesara reducerea cantitatii de deseuri depozitate necontrolat, cresterea nivelului de colectare a deseurilor, recuperarea selectiva a cel putin 40% din greutatea totala a deseurilor generate in zona turistica prin reciclarea deseurilor provenite din ambalaj”, au aratat partenerii din cadrul proiectului.

“Practic, ceea ce dorim este sa dezvoltam este un sistem public de salubritate, constienti fiind de faptul ca zona are nevoie de asa ceva. Nu putem sa ne promovam turistic, nu putem atrage investitori in conditiile in care muntii si vaile noastre sint, de multe ori, sufocate de deseuri.

Proiectul ne va da si posibilitatea de a informa si chiar educa locuitorii zonei despre importanta a ceea ce facem, ca este o actiune destinata lor si ca are sanse de succes real doar daca ei ne sprijina. Acest proiect trebuie sa aduca valoare adaugata zonei”, a declarat primarul orasului Abrud, Tiberiu Ratiu.

Virgil Narita

“A fost o actiune pornita la Rosia Montana si sint convins ca cetatenii ne vor multumi dupa ce vom incepe, chiar daca acum nu sint foarte convinsi si nu inteleg intru totul rostul actiunilor noastre”, a completat primarul comunei Rosia Montana.

Succesul depinde de locuitori

Prezent la lansare, presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, a declarat ca succesul proiectului depinde de locuitorii zonei. “Partea de constientizare este cea mai dificila. Daca locuitorii nu inteleg sa nu mai duca gunoiul in vale, s-ar putea sa ne incurce in realizarea obiectivelor proiectului.

Nu trebuie sa uitam ca aceasta zona este zona cu cele mai multe gunoaie pe apa din judet. Pe de alta parte, alaturi de minerit, care va continua, atit pentru aur cit si pentru cupru, trebuie sa ne concentram si pe turism”, a aratat Ion Dumitrel.

Proiectul presupune infiintarea unei statii de transfer a deseurilor in localitatea Rosia Montana, la care se adauga 23 puncte de colectare cu recipiente pentru colectare mixta si fractiune uscata, 83 puncte de colectare selectiva cu cite 1 recipient pentru fractiune uscata.

Cele 19 scoli si 13 gradinite din aria proiectului vor fi dotate cu cite 1 container de 1100 l pentru fractiunea uscata si 1 pubela de 120 l pentru deseul mixt.

Ca rezultat asteptat, este vizata si cresterea veniturilor din turism in regiunea de proiect cu 30% in anul 2008 si cu 50% pina in anul 2012, precum si cresterea economica in zona cu 15% pina in anul 2012 ceea ce inseamna o crestere a numarului de turisti care viziteaza zona la 10.000 de persoane in anul 2008 si 15.000 de persoane in anul 2012.

Ampla campanie de informare

Campania de informare publica ce insoteste investitia se va adresa tuturor celor care sint cuprinsi in aria proiectului de investitii.

Prin aceasta campanie se urmareste sensibilizarea comunitatilor locale, a beneficiarilor directi si indirecti cu privire la necesitatea depozitarii deseurilor in locuri special amenajate, colectarea selectiva, reducerea cantitatii de deseuri si alte notiuni importante legate de managementul deseurilor, protectia mediului si dezvoltarea durabila. Dimensiunea grupului tinta este de aproape 11.000 de persoane.

“Un factor important de luat in considerarea este <> si lipsa de interes a populatiei fata de aceasta tema.

Conform rezultatelor preliminare a unei cercetari sociologice desfasurata in aria tinta a proiectului, grupul tinta supus acestei cercetari considera ca deseurile produse de catre ei nu au o influenta majora asupra mediului si nu cunosc efectele pe termen lung a acestor deseuri lasate in natura”, au aratat realizatorii proiectului.

Cele mai frecvente deseuri produse sint: plastic, hirtie, sticla si materiale organice, iar cel mai important deseu este considerat plasticul. “Un alt aspect relevant consta in faptul ca majoritatea nu apeleaza la firme specializate de colectare a deseurilor si prefera sa le distruga singuri.

Pe de alta parte, cei mai multi ar prefera sa valorifice aceste deseuri, iar deseul preferat pentru valorificare este plasticul. Majoritatea beneficiarilor prefera sa li se ridice deseurile produse, iar reducerea poluarii de catre acestia nu este foarte clara pentru ei.

Astfel, majoritatea ar fi dispusi sa primeasca informatii prin mass media si intilniri cu autoritatile publice despre cum ar putea sa procedeze in viitor pentru a reduce poluarea mediului.

Despre serviciile de salubritate se intrevede o nemultumire a respondentilor, iar cea mai importanta nemultumire consta in faptul ca deseurile nu se ridica la timp”, se precizeaza in concluziile cercetarii sociologice.

La lansare au participat aproximativ 30 de persoane din aria proiectului, reprezentind autoritatile publice locale din Abrud si Rosia Montana, membrii ai unor ONG si ai serviciilor publice descentralizate de profil. Dupa lansarea proiectului, participantii au fost invitati la o plimbare cu Mocanita.