Din cauza materialelor care se aflau inauntru, dupa doar citeva minute intreaga constructie a fost cuprinsa de foc si doar cel mai mare dintre copii a reusit sa se salveze.

Aproape de miezul noptii detasamentul de pompieri Aiud a fost solicitat pentru stingerea incendiului violent izbucnit la adapostul animale din localitatea Rimetea. Pompierii s-au deplasat rapid cu 2 autospeciale intervenind pentru mai bine de doua ore, dar nu au mai putut face nimic pentru copii. Pina la venirea pompierilor, satenii s-au luptat si ei cu focul, cu ce au avut la indemina.

“Numa’ foc am vazut. Foc. Foc. Foc. Am alarmat vecinii si am venit cu galeti, cu surse de apa, cu tot ce am avut la indemina, ca sa stingem incendiul. Am incercat ca sa salvam ce s-o putut salva dar n-am avut cum, pentru ca flacarile au fost foarte mari”, povestea la citeva minute dupa ce au ajuns pompierii, Marin Patani, unul dintre vecinii care au sarit in ajutorul copiilor.

“Numa’ am auzit ca o strigat ca uita focu’. Si io am venit de am adus furtunul. Si ne-am apucat sa stingem focul. Si apoi io am strigat foc, foc, foc, sa vina populatia”, povesteste ingrozit Ioan Popa, un alt martor al tragicului eveniment.

Soc pentru parinti

Dupa citeva zeci de minute, parintii s-au intors acasa dar au ramas impietriti de groaza si durere, vazind suvoaiele de foc care le mistuiau locuinta improvizata, in care se aflau cei trei micuti. Scenele ce au urmat au fost desprinse parca dintr-un film de groaza.

Tatal copiilor mergea sustinut de un frate printre ruine strigindu-si micutii, in vreme ce politistii si pompierii etichetau cele trei cutii de carton in care adunasera ceea ce a mai ramas din minorii arsi. “Era focul mare. A cuprins tot. Era facut roata, tata cladirea asta era cuprinsa de flacari. Si fata cea mai mare era pe drum si striga. Si am zis ca unde-s copii.

Si o zis ca is in casa. Am luat o patura, ca erau aici paturi ude, si am intrat pina la margine, am deschis usa mai tare, or cazut geamurile si n-am putut sa intru ca tavanul era cuprins de flacari asa in jos. N-am putut sa intru ca poate daca intram, puteam sa scot unul care era mai aproape”, povesteste derutat si deznadajduit Petru Ladislau, unchiul copiilor.

Intimplarea i-a marcat pe localnici

Intimplarea a strins toata suflarea localitatii, oamenii incercind sa ii ajute pe cei ce se luptau cu focul. Tragedia i-a socat pe localnici. “O familie cu patru copii nesupravegheati care or stat intr-un grajd si cu luminarea aprinsa. Parintii au plecat sa aduca calul de la pasune. Intre timp s-o aprins de la luminare. Fata cea mare simtea ca ii cald la spate si deja ardea tot.

O incercat sa scoata pe soru-sa cea mai mica. N-o mai reusit”, incearca sa explice viceprimarul, Gheorghe Bota, dar vocea ii este sugrumata de lacrimi. La citiva metri departare mama copiilor si bunicii se tavalesc pe jos si zgirie cu unghiile pamintul intarit. Nu mai au ce sa faca pentru copiii care ar fi avut acum 6 luni, 5 si respectiv 6 ani.

Vor fi trasi la raspundere

Pe linga durerea pierderii celor trei copii, parintii neatenti vor fi luati acum la intrebari si de catre autoritati.

“In cauza efectuam cercetari cu privire la moartea violenta a celor trei copii minori si pentru a stabili raportul de cauzalitate cu privire la lasarea nesupravegheata a copiilor, care si-au gasit sfirsitul in tragicul eveniment din seara asta”, a declarat comisarul Mircea Negru, seful Politiei Rurale a municipiului Aiud.

Autoritatile ii sfatuiesc pe oameni sa aiba mare grija in aceste zile, in care caldura poate favoriza accidente de acest fel, sa nu lase focurile deschise nesupravegheate si sa anunte de urgenta evenimentele de acest gen la numarul unic 112.