Dacă mâine ar fi alegeri prezidențiale, 33,6% dintre românii intervievați ar vota cu Mircea Geoana, potrivit unui sondaj AtlasIntel făcut la comanda Digi24.

Mircea GeoanaFoto: Petras Malukas / AFP / Profimedia Images

Este vorba de un prim scenariu în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu ar candida.

Pe locul doi vine George Simion cu 11,8%, iar pe 3 Cătălin Drulă (10.9%), urmat de Diana Șoșoacă (10,8%).

Dacian Cioloș ar obține doar 6.9%, iar Kelemen Hunor 1,4%. Vot nul/alb 11,1% - Nu știu 13,7%

Scenariul doi: Ciolacu, doar 9,6%

Cu Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă intrați în cursă, tot Mircea Geoană este în frunte cu 27%. George Simion se menține pe doi cu 12,6%, Cătălin Drulă ia 11.3%, Diana Șoșoacă 10,6%, Marcel Ciolacu doar 9.6%, Cioloș 6.1%, Nicolae Ciucă 5%, iar Kelemn Hunor 0,7%.

Scenariul trei: Drulă ar intra în finală

Un al treilea scenariu este cel în care este măsurat liderul PSD Marcel Ciolacu, dar nu este măsurat și Nicolae Ciucă. În acest scenariu crește scorul lui Cătălin Drulă, care ar intra în turul doi alături de Mircea Geoană. De asemenea, scorul lui Marcel Ciolacu scade.

Mircea Geoană ar avea 27,3%, iar Cătălin Drulă 13,6%, în timp ce George Simion vine aproape cu 12,4%.

Diana Șoșoacă rămâne pe 4 cu 9,8%, Marcel Ciolacu 9,2%, Dacian Cioloș 6.4%, iar Kelemen Hunor crește la 3%

De unde vin voturile

Aceste date arată că marea majoritate a celor care și-au anulat votul la prezidențialele din 2019 ar vota de această dată cu Mircea Geoană. Acesta adună voturi, aproape în mod egal de la votanții PSD, PNL și USR.

George Simion ar fi votat mai mult de cei care au ales-o în 2019 pe Viorica Dăncilă.

Liderul social democrat, Marcel Ciolacu, este preferat de electoratul PSD, însă nu ar aduna aproape deloc voturi din rândul electoratului PNL.

Nicolae Ciucă, paradoxal, ar strange mai multe voturi de la cei care la parlamentarele din 2020 au votat cu PSD decât de la cei care au ales PNL, potrivit Digi24.

Sondajul a fost realizat în perioada 5 aprilie - 9 aprilie pe un eșantion 1.764 respondenți, prin metoda „recrutare digitală aleatorie” și are o marjă de eroare de +-2%.

Citește și: